Τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα - (Jumper Knee)

 Βασίλης Φραγκιαδάκης   13:40 14-01-2021  

Τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα - (Jumper Knee)


Η τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα, (Jumper Knne,) εμφανίζεται συχνά σε αθλητές και αθλήματα που περιέχουν άλματα και αναπήδησης, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, άλμα εις ύψος και άλμα εις μήκος (τριπλούν). 

Ωστόσο, η τενοντοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί και σε αθλητικούς δραστήριους ανθρώπους (δρομείς, ποδηλάτες κτλ) στους οποίους η προπόνηση περιλαμβάνει κινήσεις με αλλαγές κατεύθυνσης και οι οποίοι δεν εκτελούν άλματα και αναπήδησεις. Ο όρος τενοντίτιδα επιγονατιδικού (ο οποίος χρησιμοποιούταν παλιότερα) δεν είναι αληθής ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  

Η κατανόηση της παθολογίας για τους τένοντες μέσα από την επιστημονική έρευνα, δείχνει πως στον επιγονατιδικό τένοντα υπάρχουν εκφυλιστικές αλλαγές δηλαδή διαταραχές στην δομή του τένοντα (Τεντονοπάθεια ), παρά φλεγμονώδεις διαταραχές και κύτταρα ( Τενοντίτιτδα ).

Για αυτόν τον λόγο ο σωστός όρος είναι τεντονοπάθεια του επιγονατιδικού.

Κλινικά χαρακτηριστικά

*Ευαισθησία και πόνος στον κάτω πόλο της επιγονατίδας

Ο ασθενής παραπονιέται για πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατου ο οποίος επιδεινώνεται με δραστηριότητες όπως τα άλματα οι αναπήδησεις κυρίως . 

Η συνηθέστερη περιοχή που εντοπίζεται η τεντονοπάθεια είναι η εν τω βάθη σύνδεση του τένοντα με τον κάτω πόλο της επιγονατίδας. 

Ο τένοντας είναι ευαίσθητος στην ψηλάφηση, και ιδιαίτερα στον κάτω πόλο της επιγονατίδας ή στο πάνω σώμα του τένοντα. Σε αυτά τα σημεία συχνά βλέπουμε και πάχυνση του τένοντα. 

Συνήθως σε αθλητές με τενοντοπάθεια επιγονατιδικού τένοντα, παρατηρούμε αδυναμία στους τετρακέφαλους σε σχέση με το άλλο πόδι.

Ένας έμπειρος κλινικός μπορεί να αξιολογήσει και να προσδιορίσει τους προδιαθεσικούς παράγοντες. 

Προδιαθεσικοι παράγοντες 

*Μυική βράχυνση του τετρακέφαλου, και οπίσθιων μηριαίων. 

*Μυική αδυναμία του γαστροκνήμιο. 

*Μη φυσιολογική εμβιομηχανική της λεκάνης,της επιγονατοδομηριαίας άρθρωσης και του άκρου πόδα.(Λανθασμένα κηνητικα πρότυπα). 

Θεραπευτικό πλάνο

Η συντηρητική ( μη χειρουργική ) θεραπευτική προσέγγιση της τενοντοπάθειας του επιγονατιδικού τένοντα απαιτεί 

*Κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης

Έκκεντρη άσκηση

Φόρτιση στον εκστατικό μηχανισμό του γόνατος με άσκηση (καθίσματα, προβολές)

Έκκεντρη προπόνηση πάνω σε κατκλινή επιφάνεια για τον επιγονατιδικό τένοντα. 15 επαναλήψεις, δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες.

*Μείωση των φορτίσεων και τροποποίηση της προπόνησης 

Ένας τρόπος για να μειωθούν οι φορτίσεις πάνω στον επιγονατιδικό τένοντα χωρίς να παραμείνει αδρανής ο αθλητής είναι να τροποποιήσουμε τις δραστηριότητες του και να διορθώσουμε τα λανθασμένα πρότυπα κίνησης. Έτσι εάν είναι ικανός μπορεί να συνεχίσει να παίζει ή να τρέχει και να κάνει την προπόνηση, κάνουμε όμως τροποποιήσεις στο πρόγραμμά του. Μειώνοντας τη ποσότητα ή την ένταση της προπόνησης που κάνει π. χ τις ώρες προπόνησης που κάνει την εβδομάδα. 

*Διόρθωση της εμβιομηχανικής με ειδικές τεχνικές Manual Therapy 

Η διόρθωση της λανθασμένης εμβιομηχανικής απαιτεί την αξιολόγηση των ανατομικών και των λειτουργικών ανωμαλιών.

Λειτουργικές εμβιομηχανικές ανωμαλίες που επι - φορτίζουν τον επιγονατιδικό τένοντα

*Ανελαστικότητα των οπίσθιων μηριαίων,

*Τάση στη λαγονοκνημιαίας ταινίας

*Μειωμένο εύρος κίνησης της ποδοκνημικής, σε συνδιασμο με την αδυναμία των μυών του τετρακέφαλου και του γαστροκνήμιου. 

Δημιουργούν λανθασμένα πρότυπα κίνησης τα οποία οδηγούν στην πρόωρη κούραση και την μη φυσιολογική κίνηση φωτίζοντας περαιτέρω των επιγονατιδικό τένοντα.  

Εμβιομηχανικές μελέτες αποκαλύπτουν πως  περίπου το 40% της ενέργειας από μια προσγείωση ( από κάποιο άλμα ή πήδημα ), μεταδίδεται κεντρικά. Η ποδοκνημική και οι μύες τις γάμπας παίζουν σπουδαίο ρόλο ως απορροφητικές στην αρχική φόρτιση που αναπτύσσεται κατά την προσγείωση και τελικά μεταδίδεται στο γόνατο. Επομένως ο γαστροκνήμιος και όλες αυτές οι αρθρώσεις γύρω πρέπει να λειτουργούν καλά για να εμποδίσουν την περίσσια και υπερβολική φόρτιση στον επιγονατιδικό τένοντα. 

Επίσης η καλύτερη τεχνική στην φάση της προσγείωσης (και σε δρομείς) μπορεί να μείωση την φόρτιση στον επιγονατιδικό τένοντα.

Επομένως χρειάζεται μια λεπτομερής αξιολόγηση των περιφερειακών και κεντρικών μυών σε αθλητές με τεντονοπάθεια επιγονατιδικού.

*θεραπεία των μαλακών ιστών.

Λειτουργική μάλαξη στον τετρακέφαλο και στους μύες της γαστροκνήμιου.

Εξουδετέρωση τυχών Trigger Point στον γαστροκνήμιο.

*Cryotherapy

Στο αρχικό στάδιο.