Στέγαστρο Παγκρητίου: Δίπλωσαν τέσσερα πάνελ λαμαρίνας, είχε γίνει συντήρηση, λέει ο Δήμος, άστεγοι οι αθλητές

 Νίκη Μηλιαράκη   10:42 30-01-2024  

Στέγαστρο Παγκρητίου: Δίπλωσαν τέσσερα πάνελ λαμαρίνας, είχε γίνει συντήρηση, λέει ο Δήμος, άστεγοι οι αθλητές


Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται δέκα χρόνια μετά οι αθλητές και οι αθλήτριες που προπονούνται στο Παγκρήτιο Στάδιο. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια για να αποκατασταθεί η ζημιά που είχε προκληθεί στο δυτικό στέγαστρο του Σταδίου και χθες το βράδυ το σκηνικό επαναλήφθηκε στην ανατολική πλευρά αυτή τη φορά. Τέσσερα πάνελ λαμαρίνας αποκολλήθηκαν, δίπλωσαν και παραμένουν έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Το Στάδιο κρίθηκε επικίνδυνο προς χρήση και θα παραμείνει κλειστό επ’ αόριστον με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους αθλούμενους.

 

Αυτή την ώρα εναερίτες κάνουν αυτοψία στο στέγαστρο και τραβούν φωτογραφίες προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και οι λόγοι που υπήρξε η αποκόλληση. Παρόντες είναι και οι υπεύθυνοι μηχανικοί, ο νυν Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου, Γιάννης Τσαπάκης και ο πρώην κάτοχος του αξιώματος Κώστας Βαρδαβάς. Να υπενθυμίσουμε ότι το δυτικό στέγαστρο χρειάστηκε να ξηλωθεί εξολοκλήρου, ενώ το καινούργιο μπήκε σχεδόν δέκα χρόνια μετά και ουσιαστικά το έργο ολοκληρώθηκε το 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβά, ωστόσο, πριν από ένα χρόνο είχαν γίνει εργασίες συντήρηση στην ανατολική πλευρά και παραμένει ερωτηματικό ο λόγος που υπήρξε η αποκόλληση.

Το runbeat.gr επικοινώνησε τόσο με τον νυν αντιδήμαρχο αθλητισμού κ. Γιάννη Τσαπάκη όσο και με τον πρώην υπεύθυνο του Σταδίου κ. Κώστα Βαρβαδά, οι οποίοι από κοινού τόνισαν ότι θεωρούν ότι η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πριν από μία δεκαετία στο δυτικό στέγαστρο. Φυσικά θα περιμένουν και οι δύο την γνωμάτευση των μηχανικών.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει στατικότητα. Οι λαμαρίνες έχουν διπλώσει και δεν έχουν φύγει», τονίζει αρχικά ο κ. Τσαπάκης και προσθέτει: «Όπως μας ενημέρωσαν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης πριν από ένα χρόνο οπότε ίσως η ζημιά δεν είναι μεγάλη. Μέχρι να διαπιστωθεί το μέγεθος της επικινδυνότητας το Στάδιο θα παραμείνει κλειστό. Πιστεύω ότι σε 1-2 μέρες οι μηχανικοί θα μας ενημερώσουν για το μέγεθος της ζημιάς. Ίσως χρειαστεί να φύγουν οι συγκεκριμένες λαμαρίνες και να αντικατασταθούν».

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Κώστας Βαρδαβάς, ο οποίος γνωρίζει ακριβώς ποιες εργασίες είχαν γίνει για την συντήρηση του ανατολικού στεγάστρου τόνισε: «Είχαμε ενισχύσει την βορινή πλευρά που βλέπει προς τη θάλασσα από όπου είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα και την προηγούμενη φορά στο δυτικό στέγαστρο. Όπως διαπίστωσα έχουν διπλώσει τέσσερα πάνελ λαμαρίνας. Δεν έχουν φύγει. Έχουν διπλώσει και τα κρατάει η μεμβράνη.

Θα έρθουν οι μηχανικοί να εκτιμήσουν τη ζημιά για να μπορούμε να πούμε περισσότερα. Είναι καλό που δεν έχουν φύγει. Ελπίζουμε να κοπάσουν οι άνεμοι και να υπάρξουν οι συνθήκες ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβά είχε προβλεφθεί συντήρηση του ανατολικού στεγάστρου στον προϋπολογισμό για την ανακατασκευή του δυτικού στεγάστρου, όμως όπως είπε, «τα χρήματα δεν έφτασαν. Είχαμε κάνει, ωστόσο, συντήρηση στη μεμβράνη και προσθέσαμε και κάποια νέα κομμάτια πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Πρέπει να γίνει εκτίμηση γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως έγινε η αποκόλληση».

Θέλοντας να δικαιολογήσει τις φθορές, ωστόσο, επισήμανε ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι το στάδιο είναι 20-22 χρόνων και είναι κατασκευασμένο δίπλα στη θάλασσα και δεν υπάρχει εξειδικευμένο σχέδιο συντήρησης.  Πάθαμε ουσιαστικά το ίδιο με το 2014. Θεωρώ, ωστόσο, ότι δε θα χρειαστεί να ξηλωθεί το στέγαστρο.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας. Εμάς το γεγονός ότι οι λαμαρίνες οξειδώνονται και φθείρονται είναι φυσιολογικό. Είτε φταίνε οι καιρικές συνθήκες, είτε οι αστοχίες, είτε η φθορά του χρόνου, είτε η θάλασσα. Χρειάστηκε 1,7 εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουμε το δυτικό στέγαστρο και είναι δύσκολο να βρεθεί ανάλογο ποσό και για το ανατολικό».