Σε κομματικές ατραπούς ο στίβος ενόψει εκλογών

 Χρήστος Κώνστας   13:30 20-02-2023  

Σε κομματικές ατραπούς ο στίβος ενόψει εκλογών


Από το 2021 και μετά οι κόντρες μεταξύ της νέας ηγεσίας του ΣΕΓΑΣ και του Υφυπουργείου Αθλητισμού έχουν αποδειχθεί ομηρικές. Οι σχέσεις περνούν συνεχώς από διάφορες διακυμάνσεις, τα τελευταία τρια χρόνια. Παρά τις διακηρύξεις όλων των αντιμαχόμενων πλευρών ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ανάπτυξη του στίβου και ανεξάρτητα από την θεματολογία ή την «αφορμηλογία» ,βαθιά στον πυρήνα της αντιπαράθεσης βρίσκονται πολιτικά ζητήματα με κομματικό πρόσημο.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να δικαιολογούνται οι βαθιές πολιτικές-κομματικές θέσεις για καθαρά στιβικά θέματα.

 

Ωστόσο πέρα από την κορυφή του παγόβουνου που όλοι βλέπουν και αφορά στη διαρκή σύγκρουση των δυο πλευρών ,και στο εσωτερικό του ΣΕΓΑΣ τα πολιτικά-κομματικά χαρακτηριστικά δεν λείπουν, αντιθέτως κυριαρχούν.

Από τις εκλογές της Ομοσπονδίας το 2021, όποτε και η σύγκρουση πήρε βαθιά πολιτικά-κομματικά χαρακτηριστικά και την εκλογή της νέας προέδρου που εκ της θέσεως της ως Βουλευτής του ΜΕΡΑ25 , έφερε και το κομματικό πρόσημο έως σήμερα συνεχώς αναδεικνύονται ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις που εμπεριέχουν και κομματική σκοπιμότητα, ακόμη και θεμιτή όταν προκύπτουν καθαρά από ιδεολογικούς λόγους, ανεξάρτητα αν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί.

Δυο τελευταία περιστατικά, άσχετα τόσο με την αντιπαράθεση με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, όσο και μεταξύ τους έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν αυτή την εικόνα.

Το πρώτο αναδείχθηκε στο περιθώριο της Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου. Η ηγεσία του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να βραβεύσει παράγοντες που έχουν συμβάλει στην στήριξη του στίβου και ανάμεσα τους επέλεξε να απονείμει βραβείο στον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο! Τα πράγματα έλαβαν ακόμη πιο πολιτικές διαστάσεις όταν η Σοφία Σακοράφα ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας επέλεξε η ίδια να παραδώσει το βραβείο.

Η επιλογή έλαβε σοβαρές πολιτικές διαστάσεις με ακόμη σοβαρότερες αντιδράσεις στο χώρο της αριστεράς και κυρίως στις τάξεις του ΜΕΡΑ25 που είδαν την βουλευτή τους να βραβεύει έναν δεξιό (για κάποιος και ακροδεξιό) Δήμαρχο, παραβλέποντας ωστόσο ότι το έπραξε ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Η ίδια η Σοφία Σακοράφα αναγκάστηκε να απαντήσει στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε με δήλωση της:

«Η πολιτική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια, που λειτουργώ υπηρετώντας αρχές και αξίες, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, ή προσπάθεια εκμετάλλευσης, σκόπιμη ή μη.

Η τρέχουσα δημόσια παρουσία μου στηρίζεται σε τρεις διαφορετικές θεσμικές ιδιότητες : Βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Οι θεσμικές μου υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δύο τελευταίες ιδιότητες, σε τίποτα δεν αλλοιώνουν και δεν υποστέλλουν τους πολιτικούς μου αγώνες.

Η υποχρέωση για αναγνώριση της ουσιαστικής και διαχρονικής στήριξης ενός Δήμου στην προσπάθεια του ελληνικού στίβου, δεν αμβλύνει την αντίθεσή μου με τον τρόπο που μπορεί να πολιτεύεται ακόμα και κάποιος που θεσμικά βραβεύεται ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του Δήμου».

Το δεύτερο περιστατικό προέκυψε ως συνέχεια των όσων εξελίχθηκαν με την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου να ακυρώσει την επίδοση του Μίλτου Τεντόγλου των 8.40 μέτρων επειδή διαπιστώθηκε ότι φορούσε κατά το άλμα μη εγκεκριμένα παπούτσια. Λίγες ώρες μετά την απόφαση ο Τεντόγλου σε άλλο μίτινγκ στίβου σημείωνε νέα καλύτερη επίδοση στον κόσμο με 8.41, φορώντας αυτή τη φορά εγκεκριμένα παπούτσια, γεγονός που αποτέλεσε «τροφή» για ένα κύμα σχολίων και αντιδράσεων εναντίον της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας , η οποία ειρήσθω εν παρόδω απλώς εφάρμοσε τον κανονισμό.

Όμως αυτό το «κύμα» έφτασε μέχρι και σε κομματική εκδήλωση ,αυτή τη φορά του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση του κόμματος στο Χαλάνδρι μίλησε ο Ομοσπονδιακός Προπονητής του ΣΕΓΑΣ και προπονητής του Τεντόγλου, Γιώργος Πομάσκι, ο οποίος όπως έγινε γνωστό θα είναι και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Γιώργος Πομάσκι στο κομματικό ακροατήριο του κατάμεστου γυμναστηρίου «αξιοποίησε» πολιτικά ως σύνθημα το αθλητικό περιστατικό με τον αθλητή του λέγοντας ότι: «Eίναι καιρός επιτέλους να τους δώσουμε τα παπούτσια στο χέρι. Και όπως λέμε εμείς στον στίβο: Πάμε να το κάνουμε!».

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι εν μέσω εκλογών ,οι δυο κορυφαίες προσωπικότητες –διοικητικά και αθλητικά-στο χώρο του κλασικού αθλητισμού στην Ελλάδα σήμερα ,με την εμπλοκή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή συνδέουν ευθέως-έστω και ακούσια- τον στίβο με τις εκλογές και τις όποιες πολιτικές εξελίξεις προκύψουν από αυτές.

Το κυριότερο όμως συμπέρασμα που προκύπτει για τον αθλητικό κόσμο είναι ότι πλέον έχει απενεχοποιηθεί πλήρως η κομματική ανάμειξη στα εσωτερικά της αρχαιότερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας, καθώς μέχρι πρότινος η όποια κριτική αφορούσε στην εμπλοκή ή επηρεασμό από κόμματα όπως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εσχάτως και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον όλα τα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου ευθέως αναγνωρίζουν την κομματική εμπλοκή τους , ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο αθλητικός κόσμος δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη.