Ρίγα 2023: Με φαβορί και αουτσάιντερ ο ημιμαραθώνιος των γυναικών

 Runbeat Team   12:01 28-09-2023  

Ρίγα 2023: Με φαβορί και αουτσάιντερ ο ημιμαραθώνιος των γυναικών


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος δρόμου που διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Ένα πρωτάθλημα που περιλαμβάνει ημιμαραθώνιο, μίλι και αγώνα 5 χιλιομέτρων, ενώ για πρώτη φορά οι επαγγελματίες θα τρέξουν μαζί με τους ερασιτέχνες σ’ ένα συνδυασμό που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο ημιμαραθώνιος των γυναικών θα ξεκινήσει στις 13:30 την προσεχή Κυριακή και παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς αγωνίζονται ορισμένες από τις καλύτερες δρομείς του κόσμου.

 

Η Κενυάτισσα Peres Jepchirchir θα προσπαθήσει να διεκδικήσει τον τρίτο της τίτλο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ρίγα (είχε νικήσει το 2016 και το 2020). Στα 30 της χρόνια παραμένει εξαιρετικά ανταγωνιστική και θέλει να μπει στο μικρό κλαμπ των γυναικών που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τρεις τίτλους. Μόλις τρεις δρομείς το έχουν καταφέρει και συγκεκριμένα η Κενυάτισσα Tegla Loroupe, η Βρετανίδα Paula Radcliffe και η Ολλανδή Lornah Kiplagat.

Η Jepchirchir έχει πολλές επιτυχίες να επιδείξει καθώς έχει στεφθεί Ολυμπιονίκης μαραθωνίου και έχει νικήσει σε Νέα Υόρκη (2021) και Βοστώνη (2022). Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρείται από αρκετούς τραυματισμούς. Τελευταίος της αγώνας ήταν στο Λονδίνο τον περασμένο Απρίλιο, όπου τερμάτισε τρίτη με χρόνο 2:18:38. Κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται κάτι που αναμένεται πολύ σύντομα να αποκαλυφθεί…

Δίπλα της θα έχει μία δυνατή ομάδα Κενυατισσών καθώς στην εκκίνηση θα βρεθούν η Irine Jepchumba Kimais, η οποία είναι πρωταθλήτρια στα 10.000μ. και τερμάτισε στην 4η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.. Η 24χρονη είναι η πιο γρήγορη από τις ελίτ αθλήτριες έχοντας διανύσει την απόσταση του ημιμαραθωνίου σε 1:04:37 στην Βαρκελώνη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πολύ δυνατή είναι επίσης η Margaret Chelimo Kipkemboi, η οποία έχει ατομικό ρεκόρ 1:05:26 στον ημιμαραθώνιο και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 10.000 μέτρα στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, ενώ ήταν τέταρτη στα 5000 μέτρα φέτος στη Βουδαπέστη. Η Catherine Relin είναι μία ακόμη Κενυάτισσα με δυνατότητες καθώς η 21χρονη έχει ατομικό ρεκόρ 1:05:39 το οποίο επίσης πέτυχε στη Βαρκελώνη τον Φεβρουάριο.

Παρότι η Αιθιοπία φημίζεται για τους δρομείς της, δεν έχει καταφέρει παρά μόνο τρεις φορές να βρεθεί στο βάθρο των νικητριών κάποια εκπρόσωπός της. Έχει κατακτήσει, ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια την πρώτη θέση ως ομάδα κάτι που θα διεκδικήσει και φέτος έχοντας ως εκπροσώπους τις Tsigie Gebreselama, Ftaw Zeray, Yalemget Yaregal και Mestawut Fikir. Η Gebreselama κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Cross Country στο Μπέθαρστ νωρίτερα φέτος και σημείωσε ατομικό ρεκόρ (1:05:46) στον ημιμαραθώνιο της Βαλένθια τον περασμένο Οκτώβριο. Η Zeray έχει ατομικό ρεκόρ 1:06:04, ενώ η Yaregal – που είναι μόλις 19 – έχει τρέξει την απόσταση σε 1:06:27.

Η Sara Hall ηγείται της ομάδας της Αμερικής. Η 40χρονη δρομέας έχει ατομικό ρεκόρ 1:07:51, το οποίο πέτυχε πέρυσι στο Χιούστον, τερμάτισε δεύτερη στον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 2020 και τον περασμένο Μάρτιο έτρεξε τον ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας σε 1:09:31.

Η ομάδα της Βρετανίας θα έχει επικεφαλής την Samantha Harrison, η οποία σημείωσε φέτος το ατομικό της ρεκόρ (1:07:17) στο Βερολίνο, ενώ αξιόλογη συμμετοχή είναι και αυτή της Σουηδής Sarah Lahti με ατομικό ρεκόρ 1:08:19.

Η Isobel Batt-Doyle από την Αυστραλία, η Mekdes Woldu από τη Γαλλία, η Sofiia Yaremchuk από την Ιταλία και η Glenrose Xaba από την Νότια Αφρική είναι επίσης δρομείς που έχουν τρέξει τον ημιμαραθώνιο κάτω από 1:10.

Το πρόγραμμα