Ρίγα 2023: Κυρίαρχοι οι Κενυάτες στον ημιμαραθώνιο ανδρών

 Runbeat Team   13:18 28-09-2023  

Ρίγα 2023: Κυρίαρχοι οι Κενυάτες στον ημιμαραθώνιο ανδρών


Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ημιμαραθώνιος των ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Δρόμου που διεξάγεται το σαββατοκύριακο στην Ρίγα της Σλοβενίας.

Η Κένυα έχει την τιμητική της σε επίπεδο ανδρών καθώς έχει κερδίσει τον ατομικό τίτλο στον ημιμαραθώνιο ανδρών 13 φορές στις 24 προηγούμενες διοργανώσεις και ταξίδεψαν στη Ρίγα με στόχο να προσθέσουν μία ακόμη νίκη στο παλμαρέ τους. Σε επίπεδο ομάδας οι νίκες τους φτάνουν τις 16 και με βάση την ομάδα που κατεβάζουν μπορούν να τις κάνουν 17.

 

Οι Κενυάτες υπερηφανεύονται για τους τρεις αθλητές που έχουν ατομικό ρεκόρ κάτω από τα 59 λεπτά και συγκεκριμένα για τους Benard Kibet, Charles Kipkurui Langat και Sabastian Kimaru Sawe, ενώ ο Daniel Simiu Ebenyo έχει ατομικό ρεκόρ 59:04!

Ο Kibet τερμάτισε σε 58:45 στη νίκη του στον Ημιμαραθώνιο Ras Al Khaimah τον περασμένο Φεβρουάριο και τερμάτισε πέμπτος στα 10.000 μέτρα στη Βουδαπέστη τον περασμένο μήνα, ενώ ο Langat σημείωσε 58:53 στη νίκη του στη Βαρκελώνη επίσης τον Φεβρουάριο.

Ισχυρή ομάδα κατεβάζει κι η Αιθιοπία με τον Jemal Yimer Mekonnen να αποτελεί τον πιο  γρήγορο στις τάξεις της. Με ατομικό ρεκόρ 58:33 είναι ανάμεσα στους υποψήφιους νικητές, ενώ δίπλα του θα έχει τους Nibret Melak, Dinkalem Ayele και Tsegay Kidanu, που έχουν τρέξει κάτω των 60 λεπτών την απόσταση. Ο Melak τερμάτισε τρίτος στον Ημιμαραθώνιο Antrim Coast τον περασμένο μήνα σε 59:49 και έχει ατομικό ρεκόρ 59:06 από τη νίκη του στον ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας τον Μάρτιο.

Με την πρόσφατη απόσυρση του Jacob Kiplimo, η ομάδα της Ουγκάντα ​​θα έχει επικεφαλής τον Andrew Rotich Kwemoi, του οποίου το ατομικό ρεκόρ είναι 59:37. Ήταν νικητής στον Μαραθώνιο του Μιλάνου με χρόνο 2:07:14 νωρίτερα φέτος, αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει τον μαραθώνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Ο Stephen Mokoka από τη Νότια Αφρική έχει ατομικό ρεκόρ 59:37, βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και είναι ικανός για έναν καλό αγώνα, όπως και ο Ibrahim Hassan από το Τζιμπουτί με ατομικό ρεκόρ 59:41. Ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος του Μαρόκο είναι ο Mohamed Reda El Aaraby, ο οποίος έχει ατομικό ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο 59:54.

Από τους Ευρωπαίους δρομείς ξεχωρίζει ο Γάλλος Jimmy Gressier που έχει τρέξει την απόσταση σε 59:55 τερματίζοντας τρίτος στον Ημιμαραθώνιο του Παρισιού τον Μάρτιο.

Δύο πολύ καλούς δρομείς θα κατεβάσει και η Ιαπωνία και συγκεκριμένα τον Tomoki Ota με ατομικό ρεκόρ 1:00:08, και τον Ryota Kondo με 1:00:32.

Ο ημιμαραθώνιος των ανδρών θα ξεκινήσει στις 14:15 μαζί με τους ερασιτέχνες δρομείς.

Το πρόγραμμα