«Πράσινο φως» για να αγωνιστούν οι Ρώσοι αθλητές U20 που πληρούν τις προϋποθέσεις

 Runbeat Team   14:19 19-11-2021  

«Πράσινο φως» για να αγωνιστούν οι Ρώσοι αθλητές U20 που πληρούν τις προϋποθέσεις


Μπορεί η τιμωρία για την Ομοσπονδία στίβου της Ρωσίας να συνεχίζεται, όμως η Παγκόσμια Ομοσπονδία δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές και τις αθλήτριες από τη Ρωσία που ανήκουν στην κατηγορία U20 και έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους ντόπινγκ να μετέχουν στις επίσημες διοργανώσεις της.

Πιο συγκεκριμένα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αναθεώρησης Ντόπινγκ Στίβου αποφάσισε ότι εφόσον η αίτηση ενός Ρώσου αθλητή πληροί τα εξαιρετικά κριτήρια επιλεξιμότητας για να αγωνιστεί σε διεθνή διοργάνωση U20 ως ουδέτερος αθλητής μπορεί να το κάνει παρότι η Ρωσική εθνική ομοσπονδία (RusAF) παραμένει σε αναστολή.

Για παράδειγμα η Ulyana Andreyeva (1500m, 3000m, 5000m, cross country) πληροί τα κριτήρια κι έτσι έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί το 2021 μόνο στην κατηγορία U20.

Συνολικά 151 Ρώσοι αθλητές έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής επιλέξιμοι να αγωνιστούν ως εξουσιοδοτημένοι ουδέτεροι αθλητές το 2021. Έξι αιτήσεις έχουν απορριφθεί.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Στίβου ενέκρινε την επαναφορά του προγράμματος εξουσιοδοτημένου ουδέτερου αθλητή (ANA) για «καθαρούς» αθλητές από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2021, μετά την έγκριση του Σχεδίου Επαναφοράς της RusAF.

Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των Ρώσων αθλητών που μπορούν να αγωνιστούν σε διεθνείς αγώνες το 2021 (εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλων πρωταθλημάτων), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καθεστώς ANA.

Ωστόσο, το Συμβούλιο συμφώνησε ότι για το υπόλοιπο του 2021, όχι περισσότεροι από 10 Ρώσοι αθλητές θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως εξουσιοδοτημένοι ουδέτεροι αθλητές σε οποιονδήποτε αγώνα πρωταθλήματος.

Η RusAF μπορεί να επιλέξει ποιοι 10 αθλητές μπορούν να αγωνιστούν από αυτούς που έχουν λάβει το καθεστώς ANA, αλλά πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην επιλογή αθλητών που βρίσκονται στο International Registered Testing Pool.

Ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνουν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία μόνο όταν ληφθούν αποφάσεις από την Επιτροπή Αναθεώρησης Ντόπινγκ σχετικά με επιτυχείς αιτήσεις και οι αθλητές έχουν ενημερωθεί.