Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20: 12ος ο Σταματονικολός, προκρίσεις για τέσσερις

 Runbeat Team   8:15 03-08-2022  

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20: 12ος ο Σταματονικολός, προκρίσεις για τέσσερις


Με αρκετές προκρίσεις και μία παρουσία σε τελικό ολοκληρώθηκε για την Ελλάδα η δεύτερη ημέρα του 19ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου Κ20 στο Κάλι της Κολομβίας.

Ο Νίκος Σταματονικολός κατέκτησε την 12η θέση στο μήκος καθώς δε βρέθηκε σε καλή μέρα και με καλύτερο άλμα στα 7.44μ. έμεινε δωδέκατος.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αθλητής του Παναγιώτη Μπαλαταδούρου προκρίθηκε στον τελικό έχοντας σημειώσει ατομικό ρεκόρ με 7.62μ., όμως τα ξημερώματα το πρώτο του άλμα μετρήθηκε 7.11μ., το δεύτερο 7.44μ. και το τρίτο ήταν άκυρο. Η εξέλιξη του τελικού, ωστόσο, ήταν συγκλονιστική καθώς παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Γάλλος Ερβάν Κονατέ με 8.08μ που είναι η κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο για την κατηγορία Κ20 την οποία πέτυχε στο πέμπτο άλμα. Δεύτερος έμεινε ο Κουβανός Αλεχάντρο Παράδα με επίδοση 7.91μ., επίδοση που τον κατάτασσε πρώτο μέχρι το 5ο άλμα του Γάλλου. Την τρίτη θέση πήρε ο Βραζιλιάνος Γκαμπριέλ Λουις Μπόζα με άλμα στην τελευταία του προσπάθεια στα 7.90μ.

Επιστρέφοντας στους Έλληνες αθλητές, ο Χρήστος Ρούμτσιος συμμετείχε στα ημιτελικά των 110μ. εμπ., όμως δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

Ο 19χρονος ήρθε στο Κάλι με ατομικό ρεκόρ 13.98 από τον Μάιο και στον προκριματικό πραγματοποίησε μια άψογη κούρσα τερμάτισε σε 13.82 συντρίβοντας το ατομικό του ρεκόρ ενώ κατέκτησε τη δεύτερη θέση που τον έφερε στον ημιτελικό.

Και στον ημιτελικό ο αθλητής του Παναγιώτη Γούλα πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση, τερμάτισε σε χρόνο 13.86 (πολύ κοντά στο ατομικό του ρεκόρ) και πήρε την 6η θέση στη σειρά του, όπου ο πρώτος Ολλανδός Σόφια και ο τρίτος Ντίζελ από την Αυστρία κατέρριψαν τα ρεκόρ της χώρας με 13.43 και 13.59 αντίστοιχα.

Η εμφάνιση του Χρήστου Ρούμτσιου στον ημιτελικό τον κατατάσσει στην 18η θέση συνολικά από τις τρεις ημιτελικές σειρές.

Από εκεί και πέρα, στο πρωινό πρόγραμμα, η χώρα μας εξασφάλισε διπλή εκπροσώπηση στον τελικό της σφυροβολίας ανδρών.

Ο Γιάννης Κορακίδης έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και στη δεύτερη προσπάθειά του ξεπέρασε το… εμπόδιο της πρόκρισης (όριο 73.50μ.) στέλνοντας τη σφύρα στα 75.07μ. Με τη βολή αυτή ο Κορακίδης, που γυμνάζεται με τον Γιάννη Χρίστογλου, πήρε την πρώτη θέση στο 2ο γκρουπ και την 2η συνολικά από τα δύο γκρουπ πίσω από τον Φιλανδό Λαμπίνεν (75.32μ) και μπροστά από τον Κύπριο Κεσίδη (74.99μ.). Ο τελικός της σφυροβολίας θα διεξαχθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα την Πέμπτη 4/8 μετά τα μεσάνυχτα στις 00.45 ώρα Ελλάδας.

Με 73.16 στην πρώτη προσπάθεια στο 1ο προκριματικό γκρουπ της σφυροβολίας ο Νίκος Πολυχρονίου εξασφάλισε την πρόκρισή του για τον τελικό του αγωνίσματος. Ο πρωταθλητής μας που γυμνάζεται με τον Χρήστο Πολυχρονίου προκρίθηκε ένατος στο σύνολο των δύο γκρουπ και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τελικό.

Μητσιούλη και Εμμανουηλίδου στον ημιτελικό

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση στον προκριματικό των 100 μέτρων και προκρίθηκε για τον ημιτελικό του αγωνίσματος. Η αθλήτρια της Κατερίνας Αλεξοπούλου έτρεξε στην όγδοη διαδρομή της πέμπτης από τις 7 προκριματικές σειρές και τερμάτισε σε 11.55 παίρνοντας απευθείας την πρόκριση για τον ημιτελικό αφού προκρίνονται οι τρεις πρώτες από κάθε σειρά και οι τρεις με τον καλύτερο χρόνο. Η Εμμανουηλίδου είχε αγωνιστεί και στο προηγούμενο πρωτάθλημα στο Ναϊρόμπι στον ημιτελικό των 200μ όπου κατέλαβε την 10η θέση ενώ ήταν έκτη το 2021 στα 100μ στο Ευρωπαϊκό Κ20 στο Ταλίν.

Η Βασιλική Μητσιούλη αγωνίστηκε στην πρώτη προκριματική σειρά στα 400μ με εμπόδια και τερμάτισε στην 4η θέση στη σειρά της σε χρόνο 60.20. Η πρωταθλήτρια των χαμηλών εμποδίων που γυμνάζεται με τον Κώστα Χήτα, στο προτελευταίο εμπόδιο στην ευθεία του τερματισμού έχασε τον βηματισμό της κάτι που στοίχησε μια καλύτερη επίδοση κάτω από τα 60 δευτερόλεπτα κοντά πάντως στο ατομικό της ρεκόρ που είναι 59.80. Συνολικά η Μητσιούλη πήρε την 22η θέση στον προκριματικό του αγωνίσματος που διεξήχθη σε έξι σειρές και πήρε την πρόκριση για τον ημιτελικό που θα γίνει σε τρεις προκριματικές σειρές με 24 αθλήτριες και θα διεξαχθεί στις 3/8 στις 23.05 ώρα Ελλάδας.

Δεν τα κατάφερε ο Χάσος 

Ο Γρηγόρης Χάσος δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό το άλματος σε ύψος μένοντας στα 2.04μ αφού απέτυχε να περάσει τα 2.06μ. Ο αθλητής του Στέλιου Κεσίδη στάθηκε άτυχος και έχασε ουσιαστικά την μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Συνολικά αγωνίστηκαν 16 αθλητές και με 2.04 πέρασαν στον τελικό τρεις αθλητές που είχαν διαφορά προσπαθειών από τον πρωταθλητή μας ο οποίος κατέλαβε την 13η θέση. Ο Χάσος έχει ατομικό ρεκόρ 2.19μ και φετινό 2.09μ.