Οργή και ακραίες αντιδράσεις για τη συμμετοχή διεμφυλικής αθλήτριας στο Λονδίνο

 Runbeat Team   12:30 29-04-2023  

Οργή και ακραίες αντιδράσεις για τη συμμετοχή διεμφυλικής αθλήτριας στο Λονδίνο


Μεγάλη αντιπαράθεση δημιούργησε το γεγονός ότι η οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου του Λονδίνου επέτρεψε στη διεμφυλική αθλήτρια Glenique Frank να αγωνιστεί ως γυναίκα καθώς θεωρήθηκε αθέμιτος ανταγωνισμός.

Η Glenique Frank τερμάτισε μπροστά από σχεδόν 14.000 γυναίκες και αυτό προκάλεσε αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε ότι πήρε ουσιαστικά μία θέση από αυτές τις γυναίκες.

Πρώτη ήταν η Ολυμπιονίκης του μαραθωνίου, Mara Yamauchi που εξέφρασε δημόσια την οργή της καθώς έχει απαγορευτεί οι διεμφυλικοί αθλητές να αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών. Από εκεί και μετά ακολούθησε μία σειρά αντιδράσεων με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει μεγάλη έκταση.

 

Μιλώντας στη New York Post η Glenique Frank θέλησε να κατευνάσει κάπως τα πνεύματα δείχνοντας την πρόθεσή της να επιστρέψει το μετάλλιο που πήρε στον τερματισμό της. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αν πραγματικά πιστεύουν ότι “έκλεψα” τη θέση μιας άλλης γυναίκας, δεν με πειράζει να δώσω πίσω το μετάλλιο, γιατί θα τρέξω ξανά την επόμενη χρονιά για φιλανθρωπικό σκοπό. Δε θέλω να ζητήσω συγγνώμη, γιατί δεν έκανα τίποτα κακό. Είναι θυμωμένοι γιατί λένε ότι μια από τις 14.000 γυναίκες πίσω μου θα μπορούσε να είχε τη θέση μου. Πραγματικά; Τερμάτισα σε 4 ώρες και 11 λεπτά. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που με νίκησαν. Το καταλαβαίνω… Δεν είμαι γυναίκα, δεν έχω μήτρα. Αλλά δεν αγωνίστηκα ως ελίτ, οπότε δεν έκλεψα χρήματα».

Αυτό που εξόργισε περισσότερο τους ανθρώπους στο διαδίκτυο ήταν το γεγονός ότι καυχιόταν ότι χρησιμοποίησε τη «γυναικεία δύναμη» για να ξεπεράσει την εξαντλητική διαδρομή των 42,95χλμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Μαραθωνίους του Τόκυο και της Νέας Υόρκης αγωνίστηκε ως άνδρας και όχι ως γυναίκα.