Μαραθώνιος Αθήνας: Καλοί οιωνοί για τις καιρικές συνθήκες

 Πάνος Κατσαρός   16:06 10-11-2021  

Μαραθώνιος Αθήνας: Καλοί οιωνοί για τις καιρικές συνθήκες


Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν για την έναρξη του 38ου Μαραθωνίου της Αθήνας, ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης δίνει απαραίτητες πληροφορίες μέσω του Runbeat για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις ώρες που θα διεξαχθούν τόσο ο Μαραθώνιος, όσο και οι αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης θα «ανοίξει» το απόγευμα του Σαββάτου (13/11) στις 17:00 το απόγευμα με τον αγώνα των 10 χιλιομέτρων.

O Καιρός το Σάββατο για το 10αρι


Σύμφωνα λοιπόν με τον έμπειρο μετεωρολόγο, η σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια της εκκίνησης του αγώνα των 10 χιλιομέτρων αναμένεται να είναι στο 53 με 55%, ενώ κατά τη διάρκεια του τερματισμού μπορεί να φτάσει έως και το 80 με 83%. Δεν περιμένουνε κάποια βροχόπτωση στην περιοχή (Λεωφόρος Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη), ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

 

Κατά τη διάρκεια του αγώνα των 10 χιλιομέτρων αναμένονται επίσης ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων που δεν ξεπερνούν τα 2 μποφόρ. Όπως είναι φυσικό, όσο περνάει η ώρα, τόσο θα ανεβαίνει το ποσοστό της υγρασίας και θα χαμηλώνει η θερμοκρασία.

Ο Καιρός την Κυριακή για Μαραθώνιο-5αρι


Όσον αφορά την Κυριακή, ο Μιχάλης Καρακατσάνης δίνει τις μετεωρολογικές προβλέψεις του για τον αγώνα των 5 χιλιομέτρων που θα ξεκινήσει στις 8:00, από το ίδιο σημείο με εκείνον των 10, αλλά και για την κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου, που θα ξεκινήσει στις 9:00 και 9:45 από τον Μαραθώνα.

Για το διάστημα 9:00 το πρωί με 12:00 το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις γύρω περιοχές θα επικρατεί συννεφιά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς στα 2 μποφόρ και η θερμοκρασία μεταξύ των 14 και 18 βαθμών στις 12.00.

Στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων και στις περιοχές της Κλασσικής Διαδρομής του Μαραθωνίου, την Αγία Παρασκευή, το Μαρκόπουλο, τη Ραφήνα και το Πικέρμι μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Καρακατσάνης τονίζει πως θα συναντήσουμε τα ίδια καιρικά φαινόμενα. Ο λόγος για συννεφιά και μικρή πιθανότητα βροχής. Μικρή, αλλά υπαρκτή πιθανότητα ασθενούς βροχής υπάρχει και στην περιοχή του Μαραθώνα, εκεί όπου θα γίνουν οι εκκινήσεις των μαραθωνίων. Όπως στο κέντρο της Αθήνας, έτσι και στον Μαραθώνα, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 14 και 18 βαθμών Κελσίου, με τους ανέμους να μην υπερβαίνουν τα 3 μπορφόρ.

 

Στο διάστημα 9:00-12:00, η σχετική υγρασία θα είναι στο 59%, ενώ στην περιοχή του Παναθηναϊκού σταδίου, όπου θα γίνει ο τερματισμός, η υγρασία θα είναι στο 54%.