Κορυφαίοι δρομείς στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου-Οι λίστες συμμετοχής

 Runbeat Team   9:22 14-09-2023  

Κορυφαίοι δρομείς στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου-Οι λίστες συμμετοχής


Πέντε κάτοχοι παγκόσμιων ρεκόρ θα είναι μεταξύ των αθλητών και αθλητριών που θα πάρουν μέρος στα έξι αγωνίσματα του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αγώνων Δρόμου, το οποίο θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου στη Ρίγα.

Συνολικά 347 αθλητές και αθλήτριες (152 γυναίκες και 195 άνδρες) από 57 χώρες θα μπουν σε θέση εκκίνησης ανάμεσά τους και αρκετοί Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Στο μίλι επέλεξε να αγωνιστεί η Κενυάτισσα παγκόσμια πρωταθλήτρια, Faith Kipyegon, η οποία διανύει εξαιρετική χρονιά και ίσως μπορέσει να προσθέσει ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ στο ενεργητικό της φέτος. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έχει καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 1500μ., στο μίλι και στα 5000μ. εντός σταδίου και δείχνει ικανή για ένα ακόμη ρεκόρ στο δρόμο αυτή τη φορά.

 

Στο ίδιο αγώνισμα θα βρεθούν επίσης οι Diribe Welteji και Freweyni Hailu από την Αιθιοπία, η Αυστραλέζα Jess Hull που κατατάσσονται στις οκτώ καλύτερες αθλήτριες του κόσμου στο μίλι. Παρούσα θα είναι και η Κενυάτισσα κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 3000μ. στιπλ, Beatrice Chepkoech.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών ξεχωρίζει ο Αμερικανός Sam Prakel, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον συμπατριώτη του Hobbs Kessler, τον Teddese Lemi από την Αιθιοπία και τους Reynold Kipkorir, Cheruiyot και Kyumbe Munguti από την Κένυα.

Μετά τη νίκη της στο cross country στο Μπέθαρστ τον Φεβρουάριο, η Beatrice Chebet θα διεκδικήσει μία ακόμη νίκη στα 5χλμ σ' έναν πολύ ενδιαφέρον αγώνα. Εκτός από την Κενυάτισσα στην εκκίνηση θα βρεθούν επίσης η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον μικτό αγώνα 5χλμ, η Ejgayehu Taye. Επίσης θα αγωνιστεί η Ολυμπιονίκης στα 3000μ. στιπλ, Peruth Chemutai και η Γιαπωνέζα Nozomi Tanaka.

Τρεις από τους τέσσερις ταχύτερους άνδρες στην ιστορία θα παλέψουν για την πρωτιά στα 5 χιλιόμετρα ανδρών: ο Αιθίοπας κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Berihu Aregawi, ο συμπατριώτης του Yomif Kejelcha και ο Nicholas Kipkorir από την Κένυα.

Στον ημιμαραθώνιο, τόσο η Κενυάτισσα Peres Jepchirchir όσο και ο Jacob Kiplimo από την Ουγκάντα συμμετέχουν για να διατηρήσουν τα σκήπτρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανάμεσα σε αυτές που αναμένεται να προκαλέσουν την “χρυσή” Ολυμπιονίκη του μαραθωνίου και κάτοχο του ρεκόρ ημιμαραθωνίου μόνο για γυναίκες, είναι η κορυφαία Κενυάτισσα για φέτος, η Irine Jepchumba Kimais. Επίσης παρούσες θα είναι η “ασημένια” παγκόσμια πρωταθλήτρια cross country Tsigie Gebreselama, η Γερμανίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 5000 μέτρα Konstanze Klosterhalfen και η Sara Hall από τις ΗΠΑ.

Στους άνδρες φαβορί είναι ο Αιθίοπας Jemal Yimer Mekonnen, ο Κενυάτης Daniel Simiu Ebenyo και Γάλλος Jimmy Gressier.

Η 1η Οκτωβρίου θα είναι μια μέρα γεμάτη δράση από τους ελίτ αγώνες. Βάσει προγράμματος τα 5 χιλιόμετρα είναι αυτά που θα ανοίξουν την αυλαία στις 11:50 και θα ακολουθήσει το μίλι, ενώ για φινάλε οι διοργανωτές άφησαν τον ημιμαραθώνιο που θα ξεκινήσει στις 14:15

Να υπενθυμίσουμε ότι παράλληλα με τους ελίτ αθλητές θα αγωνιστούν και ερασιτέχνες δρομείς οι οποίοι για πρώτη φορά στα χρονιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από τόσο κοντά τόσους σπουδαίους αθλητές να αγωνίζονται.

Συμμετοχές ανά αγώνισμα

Λίστες ανά χώρα