Η Semenya ετοιμάζεται να διεκδικήσει αποζημίωση μετά από αλλαγή στη μελέτη για την τεστοστερόνη που την κράτησε εκτός 800 μέτρων

 Runbeat Team   12:29 26-08-2021  

Η Semenya ετοιμάζεται να διεκδικήσει αποζημίωση μετά από αλλαγή στη μελέτη για την τεστοστερόνη που την κράτησε εκτός 800 μέτρων


Η Caster Semenya συνεχίζει τον αγώνα της για να καταφέρει να αγωνίζεται κανονικά στα 800 μέτρα και παράλληλα σκέφτεται να «πάει» δικαστικά προκειμένου να διεκδικήσει αποζημίωση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου.

Στην 30χρονη αθλήτρια έχει απαγορευτεί η συμμετοχή σε οποιονδήποτε επίσημο αγώνα από 400 μέτρα έως ένα μίλι λόγω των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης της. Η Semenya δεν δέχθηκε να πάρει φάρμακο για να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης της αναγκάστηκε να δοκιμάσει πρώτα στα 200 και μετά στα 5.000 μέτρα, αλλά και στα δύο απέτυχε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πλέον λοιπόν σκέφτεται μαζί με τον δικηγόρο της, Greg Nott, να ζητήσουν αποζημίωση από την παγκόσμια ομοσπονδία, μετά και από μία αλλαγή στην διατύπωση του British Journal of Sport Medicine σε μία μελέτη για γυναίκες αθλήτριες με διαφορές στη σεξουαλική τους ανάπτυξη.

 

Το New York Times ανέφερε πρόσφατα ότι οι επιστήμονες πίσω από τη μελέτη του 2017 προχώρησαν σε μία διόρθωση σχετικά με τον αντίκτυπο που είχαν στην απόδοση τα υψηλά επίπεδα φυσικής τεστοστερόνης στις γυναίκες αθλητές, δηλώνοντας ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν «διερευνητικά» και ότι «θα μπορούσε να έχει ήταν παραπλανητικό υπονοώντας ένα λάθος συμπέρασμα».

Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη που έγινε το 2017 μπορεί να είναι εν μέρει λάθος και να έχει επηρεάσει άδικα την Semenya, αλλά και πολλές άλλες αθλήτριες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους και έχουν αποκλειστεί τα τελευταία χρόνια από τις αποστάσεις 400 – 1.500 μέτρων.

Ο δικηγόρος της Semenya δήλωσε στο Independent Media ότι προς το παρόν εξετάζουν την «διαδρομή» του CAS, αλλά και γενικότερα όλες τις πιθανές επιλογές που έχουν προκειμένου να αποζημιωθούν για την απουσία της αθλήτριας από το στίβο από το 2019.

Από την άλλη βέβαια, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Sebastian Coe δείχνει ότι θα επιμείνει στην απόφαση, τονίζοντας πριν μερικές ημέρες στο BBC πως «η πραγματικότητα είναι ότι οι κανόνες είναι εδώ για να μείνουν». Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση της Νοτιοαφρικανής αθλήτριας που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016.