Γιώργος Πομάσκι: «Ο Τεντόγλου είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος άλτης του μήκους όλων των εποχών»

 Runbeat Team   14:05 20-06-2024  

Γιώργος Πομάσκι: «Ο Τεντόγλου είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος άλτης του μήκους όλων των εποχών»


Ο Γιώργος Πομάσκι αγκάλιασε στοργικά τον Μίλτο Τεντόγλου μετά τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ρώμης. Όπως ακριβώς θα έκανε ο πατέρας του… Οι δύο τους πορεύονται εδώ και μία επταετία και έχουν πετύχει σπουδαίες διακρίσεις. Παράλληλα έχουν αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης, που αποτελεί οδηγό για τις επιτυχίες τους. Η τελευταία από αυτές ήρθε πριν περίπου δέκα ημέρες στο Ολίμπικο. Εκεί όπου ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε έναν από τους καλύτερους αγώνες, που έχουν γίνει στην ιστορία του αγωνίσματος σε όλες τις διοργανώσεις και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,65 μέτρα.

 

Ο Γιώργος Πομάσκι βαθιά γνώστης του αντικειμένου είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές αλμάτων παγκοσμίως και έχει την τύχη να δουλεύει με έναν από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών.

«Ο Μίλτος με έχει προσπεράσει είναι αυτός που μπορεί να καθοδηγήσει το τρένο. Εγώ είμαι αυτός που πρέπει να γεμίσει τη δεξαμενή του με καύσιμο. Θεωρώ πως είμαι πλέον ένας σύμβουλος του, που προσθέτει μετρημένες και ουσιαστικές οδηγίες στα σημεία που χρειάζεται. Γιατί να τον πειράξω αφού αυτός ξέρει να οδηγεί καλά το τρένο; Εγώ είμαι πολύ δεκτικός σε αυτό και θα συμφωνήσω σε πάρα πολλά. Αλλά αυτό που θα συμφωνήσουμε για να πάμε, θα το κάνει. Και αυτός θα λέει μόνο ναι, γιατί θα με εμπιστεύεται. Μόνο η Τσιαμήτα ήταν εξίσου δεκτική με τον Μίλτο. Ο μαθητής πρέπει να σε εμπιστεύεται να δέχεται αυτό που του προσφέρεις. Αν δεν το δέχεται δε μπορεί να το κάνει δικό του. Σε αυτό το κομμάτι, ο Μίλτος, μοιάζει στον Σπύρο Βασδέκη», είπε αρχικά ο Πομάσκι μιλώντας για τον Τεντόγλου και σχολίασε για την πρόσφατη επιτυχία της Ρώμης.

«Στο πολύ καλό να κάνεις καλύτερο είναι πολύ δύσκολο. Πιο πολύ είμαι προβληματισμένος, δε λείπει η χαρά και η ικανοποίηση, όλα είναι στο φουλ, και ο προβληματισμός υπάρχει για το πως θα βγάλουμε λίγα εκατοστά ακόμη. Θέλω μια καλύτερη επίδοση, δε στέκομαι μόνο στο πανελλήνιο ρεκόρ, κοιτάζω γενικά την εξέλιξη. Στη Ρώμη ο Μίλτος τα έκανε όλα πάρα πολύ καλά. Το πόσο είναι το μέγιστο δεν το ξέρει κανένας. Με βάση τι είχε κάνει στην προπόνηση περίμενα πως θα πετύχει 8,50 μ., γιατί μέχρι τότε δεν είχαμε κάποιες σοβαρές δυνατές με ένταση προπονήσεις, ήταν απλό το πρόγραμμα, απλώς ο Μίλτος ήταν πολύ καλός στη Ρώμη.

Είδαμε σε αυτή τη φάση πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς αθλητών, αυτό είναι αποτέλεσμα υπερβολής στο πρόγραμμα για να γίνουν καλύτεροι οι αθλητές. Λογικό να θέλουν να γίνουν καλύτεροι. Εγώ θέλω να δώσω λίγο και να προσθέτει ο αθλητής. Είμαι τυχερός γιατί έχω τον Μίλτο και ο Μίλτος προσφέρει πάντα το κάτι παραπάνω», είπε ο έμπειρος τεχνικός.

Η ένταση στον τελικό του μήκους ήταν μεγάλη τόσο εντός του αγωνιστικού χώρου, όσο και στις εξέδρες με τους Ιταλούς, τους Ελβετούς και τους Έλληνες να στηρίζουν τους αθλητές τους. Τόσο ο Πομάσκι, όσο και ο Τεντόγλου είχαν την αυτοσυγκέντρωση που έπρεπε για να φτάσουν στον στόχο τους.

Γιώργος Πομάσκι: «Ο Τεντόγλου είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος άλτης του μήκους όλων των εποχών» runbeat.gr

«Του είπα μπράβο μετά τον αγώνα. Ανάμεσα στα άλματα ακολουθούσε τις οδηγίες, είχε σημεία που μπορούσε να βγάλει κι άλλο, γιατί ερχόταν με ένα πολύ ωραίο τρέξιμο και ήταν έκπληξη αυτό για εμένα. Χωρίς να έχουμε κάνει ταχύτητες, περάσματα, δυναμισμό κατάφερε να κάνει φοβερό αγώνα. Η αγωνιστικότητα ξεχωρίζει τον Μίλτο από άλλους αθλητές. Ο Μίλτος τα προσέχει όλα: ταχύτητα, πάτημα, τεχνική και προσγείωση. Έχει ελευθερία στο τρέξιμο, κάνει να φαίνεται πολύ ελεύθερο το πολύ γρήγορο.

Επίσης ο Μίλτος είναι ένας αθλητής που μελετάει. Τα άλματα στα 8,65 μ. τα έχω δει τρεις φορές και δεν ξέρω πιο από τα δύο είδα. Ο Μίλτος τα έχει δει 3.000 φορές στα σίγουρα. Αυτός ψάχνει τη δικιά του αίσθηση να τη δει στην κίνηση. Εγώ ψάχνω άλλα πράγματα, ποιο είναι αυτό που μπορεί να του δώσει το κάτι παραπάνω.

Εννοείται πως του επιτρέπεται να παίρνει αποφάσεις την ώρα του αγώνα. Το αγωνιστικό κομμάτι έχει μια εκτέλεση, την εκτέλεση αυτή την αφήνω στον αθλητή. Μπορεί να σε διορθώνω, αλλά εσύ έχεις τις θέσεις», συνέχισε ο έμπειρος τεχνικός.

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος όλων των εποχών

Βάσει επίδοσης ο Τεντόγλου δεν έχει γίνει ακόμη ο κορυφαίος Ευρωπαίος όλων των εποχών, καθώς το ρεκόρ Ευρώπης ανήκει στον Ρόμπερτ Εμιγιάν με 8,86 μέτρα. Δεν υπάρχει, ωστόσο αμφιβολία πως οι αγωνιστικές του επιτυχίες σε ένα διάστημα μιας γεμάτης επταετίας έχουν μετατρέψει τον Μίλτο Τεντόγλου ως τον κορυφαίο όλων σε σχέση με τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα.

«Τους έχει προσπεράσει όλους στην Ευρώπη. Μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης είπα πως είναι ο θρύλος του μήκους. Ο Εμιγιάν έχει τέσσερα άλματα στα 8,50 μ. ήδη τα έχουμε προσπεράσει. Τα επτά χρόνια του Μίλτου, με 10 χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο κανένας Ευρωπαίος αθλητής δεν τα έχει κάνει. Κανένας δεν μπορεί να πει πόσα χρόνια ακόμη θα είναι σε υψηλό επίπεδο. Αν μελετάει έχει όρεξη, αγαπάει αυτό που κάνει, μπορεί να το πάει μέχρι και τα 36 χρόνια», σχολίασε ο Πομάσκι.

“Χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με πανελλήνιο ρεκόρ”

Οι δύο πρώτοι μεγάλοι στόχοι του αθλητή έχουν επιτευχθεί στο απόλυτο. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση της χρονιάς είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εκεί όπου ο αθλητής θα κληθεί να υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο του Τόκιο.

«Δε θα αλλάξει τίποτα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συνταγή μας είναι καλή, το ψάχνουμε για τα παραπάνω εκατοστά. Τρεις στόχοι στη σεζόν, τρεις κύκλοι, τρεις τρόποι προετοιμασίας. Το χειμώνα δε βγήκε επίδοση από πολλές παραμέτρους, δεν μπορέσαμε να οδηγήσουμε τις συγκυρίες στο αποτέλεσμα που θέλαμε. Από το Παρίσι θέλουμε να φύγουμε νικητές. Στο ζύγι πανελλήνιο ρεκόρ ή χρυσό μετάλλιο διαλέγω το χρυσό μετάλλιο. Πιστεύω ωστόσο πως αν είναι σε κατάσταση όπως στη Ρώμη στον γρήγορο αγωνιστικό χώρο του Παρισιού μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα και να βγάλει και το ρεκόρ, που θεωρώ πως θα δώσει το χρυσό μετάλλιο», είπε.

Φέτος το χειμώνα οι προπονήσεις των αθλητών και αθλητριών μας έγιναν σε πολύ καλές συνθήκες χάρη στα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό του ΟΑΚΑ χάρη στην παρέμβαση του Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση: «Τα έργα του υπουργού έδωσαν ώθηση. Έχουμε επικοινωνία και κατανόηση, οι καλύτεροι πρεσβευτές αυτή τη χρονιά ήταν οι αθλητές και αθλήτριες και τόσο εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού όσο και της πολιτείας πρέπει να θέλουμε να έχουμε κοντά μας τα παιδιά στον αθλητισμό».

Ο Μίλτος δεν κουβαλάει ούτε την επιτυχία, ούτε την αποτυχία

Ο Τεντόγλου είναι ένας αθλητής που ξεχωρίζει όχι μόνο για τα αγωνιστικά του προσόντα, αλλά για τα ψυχικά του χαρίσματα. Ο Τεντογλου δεν είναι αθλητής που στέκεται σε όλα όσα συμβαίνουν, προχωράει ανεπηρέαστος.

«Άλλο ένα δυνατό σημείο του Μίλτου είναι πως ξεπερνάει όλα όσα συμβαίνουν είτε στα κακά είτε στα πολύ καλά. Ένας σταθμός δεν καθορίζει την πορεία της ζωής σου. Δεν τον κουβαλάς μόνιμα. Κάποια παιδιά κουβαλάνε για πάντα μια αποτυχία. Ο Μίλτος δεν το κάνει. Όπως δεν το κάνει και με τις επιτυχίες. Ξέρει ότι αυτό είναι μια ιστορία πια. Πέρασε, πάει για το επόμενο. Και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Είτε θετικό, είτε αρνητικό πρέπει να προχωράς. Πρέπει να το περνάς ήπια με κατανόηση και να συνεχίζεις να κάνεις κάθε μέρα το καλύτερο. Για να μπορείς να αποδώσεις τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Πομάσκι.

Μέρος της προετοιμασίας του δίπλα στον Γιώργο Πομάσκι πραγματοποιεί και ο Εμμανουήλ Καραλής.

«Ο Εμμανουήλ είναι τελείως διαφορετικό παιδί. Με τον προπονητή του Χάρη Καραλή έχουμε κάνει πάρα πολλές συζητήσεις. Πρέπει να έχουμε στρωμένο το δρόμο και να καθοδηγούμε τον Εμμανουήλ. Αν του δώσουμε καλή καθοδήγηση και με ηρεμία στη σφαίρα της εργασίας του είναι πολύ αποτελεσματικός. Τον Μανόλο δεν τον μαλώνεις, δεν του επιβάλεις. Ο Μανόλο είναι φοβερός εκτελεστής και πολύ αποτελεσματικός. Πρέπει να βγάλουμε το μέγιστο από κάθε αθλητή βέβαια για να συμβεί αυτό ο αθλητής πρέπει να είναι δεκτικός και ο Εμμανουήλ είναι».

Πηγή: segas.gr