Για πρώτη φορά αναδείχτηκαν τρεις κορυφαίοι αθλητές και τρεις κορυφαίες αθλήτριες!

 Runbeat Team   9:17 12-12-2023  

Για πρώτη φορά αναδείχτηκαν τρεις κορυφαίοι αθλητές και τρεις κορυφαίες αθλήτριες!


Το 2023 ήταν μία χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν συνολικά 23 παγκόσμια ρεκόρ, ενώ υπήρξαν πάρα πολλοί αθλητές και πολλές αθλήτριες που εντυπωσίασαν με τις επιδόσεις τους. Αυτό ανάγκασε την Παγκόσμια Ομοσπονδία να αλλάξει τα πλάνα της στη χθεσινή βραδιά των βραβείων επιλέγοντας να βραβεύσει συνολικά έξι αθλητές και αθλήτριες ως τους κορυφαίους για τη χρονιά που βαίνει στο τέλος της.

Ποιο συγκεκριμένα οι Tigist Assefa, Mondo Duplantis, Kelvin Kiptum, Faith Kipyegon, Noah Lyles και Yulimar Rojas βρέθηκαν με ένα βραβείο κορυφαίου αθλητή στο χέρι τους για το 2023.

Όταν ήρθε η ώρα να συγκεντρώσουν τις ψήφους, των αθλητών, των οπαδών και των μελών της οικογένειας του στίβου διαπιστώθηκε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιλεγεί μόνο ένας αθλητής ή μία αθλήτρια για να κατακτήσει τον τίτλο του κορυφαίου ή της κορυφαίας για το 2023. Οπότε αποφασίστηκε να υπάρξει ένας νικητής για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες που αφορά τον στίβο. Δηλαδή για τα αγωνίσματα εντός στίβου, για τα αγωνίσματα εντός πεδιάς και τα εκτός σταδίου.

 

«Το βάθος στους ταλαντούχους αθλητές και οι εξαιρετικές επιδόσεις δικαιολογούν την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να βραβεύσει έξι αθλητές και αθλήτριες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Sebastian Coe.

Ας δούμε αναλυτικά, τους αθλητές της χρονιάς:

Κορυφαία γυναίκα στον στίβο: Faith Kipyegon, Κένυα, 1500μ./μίλι/5000μ.


Κορυφαία γυναίκα εντός πεδιάς: Yulimar Rojas, Βενεζουέλα, τριπλούν


Κορυφαία γυναίκες εκτός σταδίου: Tigist Assefa, Αιθιοπία, μαραθώνιος


Κορυφαίος άνδρας στον στίβος: Noah Lyles, ΗΠΑ, 100μ./200μ.


Κορυφαίος άνδρας εντός πεδιάς: Mondo Duplantis, Σουηδός, άλμα επί κοντώ


Κορυφαίος άνδρας εκτός σταδίου: Kelvin Kiptum, Κένυα, μαραθώνιος


Οι Assefa, Duplantis, Kiptum και Kipyegon σημείωσαν παγκόσμια ρεκόρ στα κύρια αγωνίσματά τους το 2023, ενώ και οι έξι Παγκόσμιοι Αθλητές της Χρονιάς κατέκτησαν κάποιο παγκόσμιο τίτλο ή μεγάλες νίκες σε μαραθώνιο.

Η στιγμή της χρονιάς για την Assefa ήρθε στον Μαραθώνιο της BMW του Βερολίνου τον Σεπτέμβριο, όταν η 27χρονη έτρεξε σε 2:11:53, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Kiptum σημείωσε επίσης παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου τρέχοντας σε 2:00:35 στο Σικάγο τον Οκτώβριο.

Ο Duplantis βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ τόσο στον κλειστό όσο και στον ανοικτό στίβο το 2023, ενώ διατήρησε επίσης τον παγκόσμιο τίτλο και πέρασε 20 φορές πάνω από τα 6.00 μέτρα.

Η Kipyegon σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ σε τρεις αποστάσεις κατά τη ίδιας σεζόν (1500μ.,; 3:49.11, μίλι: 4:07.64 και 5.000μ.: 14:05:20).

Ο Lyles κατέκτησε επίσης δύο χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, ένα στα 100 και ένα στα 200 μέτρα.

Η Rojas κέρδισε τον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο της στη Βουδαπέστη και το τρίτο συνεχόμενο τρόπαιό της στο Diamond League.

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις χθεσινές βραβεύσεις