ΓΓΑ: Απεριόριστος αριθμός συμμετεχόντων, χωρίς θεατές όλες οι διοργανώσεις

 Runbeat Team   9:17 09-02-2022  

ΓΓΑ: Απεριόριστος αριθμός συμμετεχόντων, χωρίς θεατές όλες οι διοργανώσεις


Με τους αγώνες δρόμου και βουνού να αυξάνονται κάθε εβδομάδα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έδωσε νέες οδηγίες διεξαγωγής διοργανώσεων εκτός σταδίου δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους εκάστοτε διοργανωτές να κάνουν το σχεδιασμό τους και να ενημερώσουν σωστά τους μετέχοντες.

Έτσι, όπως αναφέρει η τελευταία ενημέρωση με ημερομηνία 8/2, «επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων μαζικού αθλητισμού εκτός σταδίων (εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων), χωρίς περιορισμό στον αριθμό των συμμετεχόντων, με τις ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις:

1) Με ποσοστό τουλάχιστον 95% εμβολιασμένους ή νοσήσαντες (με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ) και έως 5% μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες.

2) Μη εμβολιασμένοι ενήλικοι συμμετέχοντες (18 ετών και άνω) : PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών

3) Μη εμβολιασμένοι ανήλικοι συμμετέχοντες (κάτω των 18 ετών) : επίδειξη self test εντός 24 ωρών πριν τον αγώνα (συστήνεται την ημέρα του αγώνα).

4)  Χρήση μάσκας μέχρι την εκκίνηση και ξανά μετά τον τερματισμό.

5)  Ηλεκτρονικές εγγραφές εκ των προτέρων - όχι συναθροίσεις σε γραμματεία.

6) Δεν επιτρέπονται οι τελετές απονομών.

7) Κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό της διαδρομής, μέτρα αποφυγής συνωστισμού με προβλέψεις συνεχούς ροής των συμμετεχόντων.

 

Από τους προληπτικούς ελέγχους με τεστ αντιγόνου COVID-19, εξαιρούνται όσοι προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (βάσει τη ισχύουσας ΚΥΑ)

Εάν θα γίνει ομαδική μετακίνηση των συμμετεχόντων για τους αγώνες, συστήνεται το testing να γίνει πριν την μετακίνηση (πριν την επιβίβαση σε αεροπλάνο, πούλμαν κτλ.), εφόσον όμως τηρούνται τα όρια της ως άνω παραγράφου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή τους (πέραν των απαιτούμενων αδειών από τις αρμόδιες αρχές) η υποβολή υγειονομικού πρωτοκόλλου για τη διοργάνωση, στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. προς έγκριση.

2 Το υγειονομικό πρωτόκολλο της διοργάνωσης θα πρέπει απαραίτητα, εκτός των ανωτέρω, να περιλαμβάνει τα κάτωθι:

Χρήση μάσκας

Υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται οι αθλητές κατά την διάρκεια της άσκησης.

Χρήση γαντιών μιας χρήσης

Μόνο κατά την μεταφορά ιματισμού και την παροχή ιατρικής βοήθειας. Αντί της χρήσης γαντιών συστήνεται η συχνή απολύμανση των χεριών.

Έλεγχος του προσωπικού της διοργάνωσης : PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ.

Οδηγίες αποστασιοποίησης και τήρησης αποστάσεων

Στο πρωτόκολλο θα πρέπει να αναγράφεται ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων αθλούμενων καθώς και ο αριθμός του προσωπικού της διοργάνωσης.

Κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό της διαδρομής, μέτρα αποφυγής συνωστισμού με προβλέψεις συνεχούς ροής των συμμετεχόντων.

Σύσταση για αποφυγή εναγκαλισμών και χειραψιών.

Εγγραφές:

Ηλεκτρονικές εγγραφές συμμετεχόντων.

Τελετές απονομών

Δεν επιτρέπονται τελετές απονομών. Μπορεί να γίνει όμως μια προσαρμογή και οι αθλούμενοι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι τα μετάλλιά τους από ένα τραπέζι, χωρίς επαφή, χωρίς συνωστισμό.

Θεατές

Απαγορεύεται η παρουσία θεατών σε όλους τους αγώνες.

Οδηγίες απολύμανσης κοινών οργάνων/εξοπλισμού

Σύμφωνα με τις Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον καθαρισμό/απολύμανση μη υγειονομικών χώρων : https://eody.gov.gr/odigies-gia-ton-perivallontiko-katharismo-mi-ygeionomikonmonadon-poy-echoyn-ektethei-ston-io-sars-cov-2/

Συστήνεται απολύμανση πριν και μετά από την χρήση του εξοπλισμού. Διαχείριση κρούσματος σε αθλούμενους, τεχνικό επιτελείο ή προσωπικό συλλόγου / ομοσπονδίας / εγκατάστασης: Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον γενικό πληθυσμό

Ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον γενικό πληθυσμό: https://eody.gov.gr/odigies-apomonosis-karantinas-kroysmaton-covid-19-kai-epafon-toys/

Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις συμμετεχόντων αθλούμενων, προσωπικού, κριτών κτλ. για τους σκοπούς της διοργάνωσης θα γίνονται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τις μεταφορές.

3 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

Τεστ αντιγόνου από κλιμάκια του ΕΟΔΥ: Στις περιπτώσεις που τα τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης (rapid test) διενεργούνται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για την λήψη Βεβαίωσης αποτελέσματος, ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα www.gov.gr και στο πεδίο «Υγεία και πρόνοια». Κατόπιν στο πεδίο «Κορωνοϊος COVID-19 και «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19».

Αναλυτικά, την ανακοίνωση της ΓΓΑ μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ

Η Γενική Γραμματεία έδωσε στη δημοσιότητα και τις νέες προδιαγραφές σύνταξης υγειονομικού πρωτοκόλλου για την διεξαγωγή αγώνων εκτός σταδίου, τις οποίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.