Φοβερή επίδοση σε Ultramarathon σε διάδρομο από Αμερικανό ultrarunner

 Runbeat Team   9:30 05-05-2021  

Φοβερή επίδοση σε Ultramarathon σε διάδρομο από Αμερικανό ultrarunner


Ο Αμερικανός ultrarunner Taggart VanEtten κατέρριψε ανεπίσημα το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μίλια (ή αλλιώς 160 χιλιόμετρα) σε διάδρομο μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο χρόνος που σημείωσε ήταν 11:32:05, δηλαδή κατά περίπου 37 λεπτά καλύτερος από εκείνον του Zach Bitter τον περασμένο Μάιο (12:09:15).

Για να καταφέρει αυτή την εξαιρετική επίδοση, ο VanEtten έτρεξε με pace 4:18 ανά χιλιόμετρο στον διάδρομό του, ενώ όπως αναφέρει η ιστοσελίδα runningmagazine.ca, στα περισσότερα χιλιόμετρα βρισκόταν μεταξύ 4:10 και 4:20. Ο Αμερικανός δρομέας σημείωσε ένα από τα «χειρότερα» χιλιόμετρα στα 116K της διαδρομής, με pace 4:36, όμως μετά έτρεξε 10 σερί χιλιόμετρα με pace κάτω από 4:10 και βελτίωσε τον χρόνο του. Στο 139ο χιλιόμετρο είχε ξανά χαμηλότερη απόδοση από τα υπόλοιπα, όμως κατάφερε να αντέξει και να κρατήσει ένα pace κοντά στο 4:20 μέχρι το τέλος.

 

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο ήταν σε ένα σημείο της διαδρομής στο 4:18, κάτι το οποίο «μεταφράζεται» σε μία επίδοση 43 λεπτών σε αγώνα 10 χιλιομέτρων. Ο VanEtten είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι είχε σκοπό να σπάσει το ρεκόρ, γράφοντας στον λογαριασμό του στο Instagram: «Εδώ και χρόνια είμαι αντί-διαδρομικός. Ωστόσο, για χάρη της μακροζωίας στην τρέχουσα καριέρα μου πρέπει να τον χρησιμοποιώ πιο συχνά». Ο αρχικός του σκοπός ήταν να τρέξει την απόσταση σε λιγότερο από 12 ώρες, κάτι το οποίο βέβαια κατάφερε και με το… παραπάνω, μόλις στον δεύτερο Υπερμαραθώνιο που τρέχει.

Όπως είπαμε και στην αρχή, το ρεκόρ που έσπασε ο VanEtten κατείχε ο Zach Bitter, ο οποίος όμως έχει ένα νέο ρεκόρ πλέον στην κατοχή του, καθώς πριν λίγες μέρες νίκησε στον αγώνα USA Track & Field 100-Mile National Championship που έγινε στη Nevada των ΗΠΑ, σημειώνοντας τον καλύτερο χρόνο στη διοργάνωση.