Επιπλέον 1.500 θέσεις για τον 16ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος–bwin»

 Runbeat Team   11:57 05-04-2022  

Επιπλέον 1.500 θέσεις για τον 16ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος–bwin»


Περισσότεροι από 10.000 δρομείς αναμένεται να λάβουν μέρος στον 16ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος–bwin» που είναι προγραμματισμένος για την προσεχή Κυριακή 10 Απριλίου. Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να στείλει το μήνυμα της ειρήνης και της κοινωνικής ευθύνης, ενώ θα διεξαχθεί και σε Virtual μορφή για όλο τον πλανήτη.

 

Στην επίσημη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα (04/04) στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι 1.500 επιπλέον θέσεις, τόσο για δρομείς με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης όσο και για μη εμβολιασμένους δρομείς, θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας σε όσους προσέλθουν στο Κέντρο Εγγραφών (Registration Center), που θα λειτουργήσει στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ-HELEXPO από την Πέμπτη (07/04) μέχρι το Σάββατο (09/04), ώρες 10:00 – 19:00.

Οι δρομείς κατά την προσέλευσή τους θα πρέπει απαραιτήτως να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το εν ισχύ πιστοποιητικό νόσησης. Επιπλέον, και σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων δρομέων, θα διατεθούν θέσεις συμμετοχής σε μη εμβολιασμένους δρομείς με την επίδειξη rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών, τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισχύ την Κυριακή 10 Απριλίου, σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο διεξαγωγής της διοργάνωσης που θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Κ.Υ.Α. και η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Ο Μαραθώνιος δρόμος θα ξεκινήσει στις 8π.μ. από την Πέλλα, ενώ μία ώρα αργότερα είναι προγραμματισμένη η έναρξη του αγώνα Δρόμου Υγείας 10.000μ. από το  Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων. Τέλος στις 13:00 έχει προγραμματιστεί η εκκίνηση του Δρόμου Υγείας 5.000μ. από το Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα θα διεξαχθεί, επιστρέφοντας μετά από τρία χρόνια, ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Όλοι οι δρόμοι του αγωνιστικού προγράμματος θα έχουν ως κοινό σημείο τερματισμού το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ειδική αναφορά έγινε από τον Γενικό Διευθυντή της διοργάνωσης Δρόσο Χριστόπουλο, σε τρεις από προσωπικότητες που πρόσφατα έφυγαν από κοντά μας, αλλά βρίσκονται πάντοτε στη μνήμη και στην καρδιά όσων τους γνώρισαν: Τον επίτιμο Πρόεδρο του διοργανωτή συλλόγου ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Ιάκωβο Νικολή, την αδικοχαμένη πρωταθλήτρια και πρώτη νικήτρια στα 10.000μ. γυναικών της διοργάνωσης του 2006 Δήμητρα Ιορδανίδου, καθώς και τον πρώην Πρόεδρο του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Ακύλα Κουκίδη. Επίσης, έγινε ξεχωριστή μνεία στα 65α γενέθλια του διοργανωτή συλλόγου, ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ.

Στην συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι ομιλητές τόνισαν τα εξής:

Κωνσταντίνος Ζέρβας (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης): «Θέλω να χαιρετίσω τη φετινή διοργάνωση, ελπίζοντας πλέον ότι οι συνθήκες θα επιτρέπουν να γίνεται κάθε φορά στις δεδομένες ημερομηνίες διεξαγωγής και να προσφέρει αυτό το συναίσθημα ανάτασης και χαράς που αναζητά ο κόσμος. Εύχομαι καλή επιτυχία στους αγώνες, τόσο σ’ αυτή τη διοργάνωση του Απριλίου όσο και στον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο που θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο. Περιμένουμε να δούμε όλους τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο αυτούς να δηλώνουν παρόντες στη διοργάνωση και να προσφέρουμε μέσα από αυτήν ανεβασμένη διάθεση, χαρά και χαμόγελο».

Νίκος Ζεϊμπέκης (Αντιδήμαρχος Αθλητισμού): «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι συνδιοργανωτής για 16η χρονιά σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού που έχει διεθνή ακτινοβολία, μια γιορτή γεμάτη Ελλάδα, η οποία φέτος θα περιλαμβάνει και την Αλεξάνδρειο Ειρηνοδρομία. Η καρδιά του αθλητισμού θα χτυπήσει στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι ο στόχος που έχει η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχός μας Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Την Κυριακή, στο πλαίσιο του Μαραθωνίου, θα πεζοδρομηθεί η Λεωφόρος Νίκης, για να διευκολυνθούν τόσο οι δρομείς όσο και ο κόσμος που θα βρεθεί στην παραλία για να τους χειροκροτήσει. Καλούμε όλους να γίνουν μέρος αυτής της γιορτής, άλλωστε ο αθλητισμός και η χαρά της ζωής αποτελούν έννοιες ταυτόσημες».

Βούλα Πατουλίδου (Πρόεδρος Ο.Ε., Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης): «Χαίρομαι πολύ που ξαναβρισκόμαστε! Αυτός ο Μαραθώνιος, που είναι 4ος σε όλο τον κόσμο στο κομμάτι της ασφάλειας, δείχνει πόσο μεγάλο καλό μπορεί να κάνει μία διοργάνωση σε μία πόλη. Οι άνθρωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν επίσης τρέξει πολύ, ώστε να αναπλαστούν κομμάτια της πόλης σε συνεργασία με αυτή τη διοργάνωση, που μόνο οφέλη προσφέρει. Η Ειρηνοδρομία είναι ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο. Ο αθλητισμός γεννά ανθρώπους που στοχεύουν στο συναίσθημα, επειδή ακόμα και όταν δεν κερδίζεις ξέρεις ότι θα έχεις μία νέα ευκαιρία για να τα καταφέρεις την επόμενη φορά».

Τάσος Τομπούλης (Πρόεδρος Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης): «Κάθε χρόνο είμαστε παρόντες εδώ γι’ αυτό το γεγονός, μέσα το οποίο ακούγεται σε όλο τον κόσμο η Μακεδονία και η Ελλάδα. Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφα, μαζί με τις ευχές της για καλή επιτυχία στον αγώνα μας. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα φέτος, επειδή ο κόσμος διψά να βγει στον δρόμο και να συμμετάσχει, έπειτα από τις ευκαιρίες που έχασε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας. Εύχομαι καλή επιτυχία στους διοργανωτές, στους θεσμικούς φορείς και υποστηρικτές και θέλω επίσης να συγχαρώ όσους συνεισφέρουν και συμμετέχουν στη διοργάνωση είτε ως εθελοντές είτε ως χορηγοί. Επιπλέον, θέλω να επισημάνω ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια ο ΣΕΓΑΣ ανέθεσε στη Θεσσαλονίκη τη φιλοξενία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Στίβου Ανδρών-Γυναικών και το καλοκαίρι η πόλη μας θα ζωντανέψει, με την παρουσία των καλύτερων Ελλήνων αθλητών, των προπονητών και των συνοδών τους».

Λάζαρος Κυρίζογλου (Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης): «Το 2006 ξεκινήσαμε τον πρώτο Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, τότε άναψε μια φλόγα και στην πορεία του χρόνου έγινε μια δυνατή φωτιά. Ένας θεσμός που συνεχίζεται και εκπέμπει μηνύματα εθνικά, ιστορικά, πολιτιστικά, αλλά πάνω απ’ όλα ένα πολύ δυνατό αθλητικό μήνυμα. Είναι μία διοργάνωση που τιμά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους συλλόγους που συμμετέχουν, καθώς και την ίδια τη χώρα μας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή, επειδή από την στιγμή που τελειώνει μία διοργάνωση σχεδιάζει και ενεργεί για την επόμενη, ώστε να φτάνουμε κάθε φορά σε πολύ ευχάριστη θέση πριν από την πραγματοποίηση του επόμενου αγώνα. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε επίσης προετοιμασμένοι όπως κάθε χρόνο και θα ανταποκριθούμε σε ό,τι μας ζητηθεί. Καλή επιτυχία σε όλους».

Ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης Δρόσος Χριστόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο αγωνιστικό πρόγραμμα, παρουσιάζοντας το επίσημο T-Shirt, το επίσημο μετάλλιο, το Bib Number της διοργάνωσης, καθώς και τα ονόματα των Ελλήνων και ξένων πρωταθλητών που έχουν ήδη επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους.

Η Virtual μορφή του Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος»

Επιπλέον, έκανε τα «αποκαλυπτήρια» του Virtual Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», ο οποίος μέσα από μία εφαρμογή για κινητές συσκευές και από τον δικτυακό τόπο https://alexanderthegreatvirtual.com θα προσφέρει σε δρομείς σε όλο τον πλανήτη τη δυνατότητα να «τρέξουν» στη διαδρομή Πέλλα-Θεσσαλονίκη, με όλα τα αξιοθέατα και τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνει αυτή. Αφού ολοκληρώσουν τη virtual διαδρομή, θα παραλαμβάνουν στον τόπο κατοικίας τους το αυθεντικό συλλεκτικό μετάλλιο και το πιστοποιητικό συμμετοχής, μέσα από μία δράση που θα προβάλλει την Ελλάδα αθλητικά, ιστορικά αλλά και τουριστικά, παρακινώντας πλήθος κόσμου να έρθει στη χώρα μας και να γνωρίσει και από κοντά τη μοναδική αυτή διοργάνωση.

Καινοτομία η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία

Καινοτομία του φετινού «Μαραθωνίου της Ιστορίας» αποτελεί και η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την παραμονή των αγώνων, το Σάββατο 9 Απριλίου, καλύπτοντας την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης, διερχόμενη από 15 σταθμούς, συμβολίζοντας την προσπάθεια του ανθρώπου για σωματική και πνευματική ολοκλήρωση και την αέναη αγωνία του για το αγαθό της ειρήνης και τον διάλογο μεταξύ των λαών.

Η δράση αυτή για φέτος φιλοξενεί την πρωτοβουλία της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΕπΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF), μέσω της οποίας θα αναδειχτούν μηνύματα για την ειρήνη και το διάλογο μεταξύ των λαών σε όλο τον πλανήτη.