Επικυρώθηκαν τα πρώτα παγκόσμια ρεκόρ μιλίου που σημείωσαν οι Nikki Hiltz και Sam Prakel

 Runbeat Team   10:44 23-09-2023  

Επικυρώθηκαν τα πρώτα παγκόσμια ρεκόρ μιλίου που σημείωσαν οι Nikki Hiltz και Sam Prakel


Στην Nikki Hiltz και τον Sam Prakel ανήκουν τα πρώτα παγκόσμια ρεκόρ μιλίου καθώς επικυρώθηκαν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Μέχρι πρότινος το μίλι δεν συμπεριλαμβανόταν στα αγωνίσματα που μετρούσε το παγκόσμιο ρεκόρ, ωστόσο, αυτό άλλαξε από το 2023.

Έτσι, οι νικηφόροι χρόνοι που σημείωσαν στο πρωτάθλημα δρόμου Αμερικής η Nikki Hiltz (4:27.97) και ο Sam Prakel (4:01.21) αποτελούν και επίσημα τα πρώτα ρεκόρ για την απόσταση.

 

Όπως είχε γίνει γνωστό μετά το συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας τον Νοέμβριο του 2022 η επίσημη αναγνώριση ενός παγκοσμίου ρεκόρ στο μίλι θα απαιτούσε χρόνο για τους άνδρες κάτω από 3:50.00 και για τις γυναίκες κάτω από 4:19.00 μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 1ης Σεπτεμβρίου 2023. Εφόσον δεν υπήρχαν τέτοιοι χρόνοι θα μετρούσαν οι ταχύτεροι χρόνοι που είχαν καταγραφεί και αυτοί έμελε να είναι οι παραπάνω.

Πλέον όλοι περιμένουν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου που διεξάγεται την 1η Οκτωβρίου στη Ρίγα και όπου μετέχουν κορυφαίοι δρομείς στο μίλι. Εκεί ίσως αλλάξουν τα πράγματα όσον αφορά στο παγκόσμιο ρεκόρ του μιλίου.

Μεταξύ αυτών που αναμένεται να αγωνιστούν στο μίλι στη Ρίγα είναι η Κενυάτισσα Faith Kipyegon, η οποία έχει καταρρίψει τρία παγκόσμια ρεκόρ φέτος (1500 μέτρα, μίλι κλειστού χώρου και 5000μ.), καθώς και η συμπατριώτισσά της Beatrice Chepkoech. Από τους άνδρες ξεχωρίζει ο Αυστραλός Jess Hull και ο Αιθίοπας Reynold Kipkorir Cheruiyot και ο Prakel.