Επικυρώθηκαν τα παγκόσμια ρεκόρ μιλίου που σημείωσαν η Welteji και ο Kessler

 Runbeat Team   9:30 08-12-2023  

Επικυρώθηκαν τα παγκόσμια ρεκόρ μιλίου που σημείωσαν η Welteji και ο Kessler


Δύο ακόμη παγκόσμια ρεκόρ επικυρώθηκαν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και πλέον έχουν επίσημο χαρακτήρα.

Το πρώτο αφορά το Παγκόσμιο ρεκόρ μιλίου γυναικών, το οποίο σημείωσε η Diribe Welteji από την Αιθιοπία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Cross Country που διεξήχθη στη Ρίγα την 1η Οκτωβρίου τερματίζοντας σε 4:20.98. Το δεύτερο αφορά επίσης το μίλι αυτή τη φορά των ανδρών με τον Αμερικανό Hobbs Kessler να τερματίζει σε 3:56.13 επίσης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Cross Country που διεξήχθη στη Ρίγα.

 

Στον αγώνα των γυναικών η Faith Kipyegon ξεκίνησε τον αγώνα ως το απόλυτο φαβορί για τη νίκη, ενώ όλοι περίμεναν ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ απ’ αυτήν. Μετά τα μέσα του αγώνα, όμως άρχισε να χάνει το ρυθμό της κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Welteji φτάνοντας στη νίκη και το ρεκόρ. Μάλιστα κατέβασε κατά σχεδόν επτά δευτερόλεπτα το προηγούμενο ρεκόρ (4:27.97) που ανήκε στην Αμερικανίδα Nikki Hiltz από τον Απρίλιο του 2023.

Αντίστοιχα ανταγωνιστικός ήταν και ο αγώνας των ανδρών. Ο Κένυας Reynold Kipkorir Cheruiyot ηγήθηκε στα πρώτα στάδια όμως μετά τον πρώτο γύρο υπήρξε μία ομάδα δρομέων που τον πλαισίωσαν και συγκεκριμένα οι Ryan Mphahlele (Νότια Αφρική) και  Kyumbe Munguti (Κένυα), ενώ συνολικά 20 δρομείς ήταν πολύ κοντά.

Ουσιαστικά όλα ξεκαθάρισαν στην τελική ευθεία, όπου ο Kessler ανέβασε την ταχύτητά του και με ένα εκπληκτικό σπριντ τερμάτισε πρώτος σε 3:56.13, καταρρίπτοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που ήταν 4:01.21 και ανήκε επίσης στον Αμερικανό Sam Prakel.