Επικυρώθηκαν τα παγκόσμια ρεκόρ ημιμαραθωνίου της Gidey και του Kiplimo

 Runbeat Team   9:39 10-02-2022  

Επικυρώθηκαν τα παγκόσμια ρεκόρ ημιμαραθωνίου της Gidey και του Kiplimo


Στην επιβεβαίωση δύο παγκοσμίων ρεκόρ προχώρησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία και πιο συγκεκριμένα τα ρεκόρ ημιμαραθωνίου που κατέγραψαν πέρυσι η Letesenbet Gidey από την Αιθιοπία και ο Jacob Kiplimo από την Ουγκάντα ​​.

Η Gidey έτρεξε σε 1:02:52 τον Ημιμαραθώνιο της Βαλένθια «Trinidad Alfonso EDP» και μάλιστα στο ντεμπούτο της στη συγκεκριμένη απόσταση στις 24 Οκτωβρίου 2021, ενώ ο Kiplimo σημείωσε 57:31 στον Ημιμαραθώνιο EDP της Λισαβόνας στις 21 Νοεμβρίου 2021.

Η Gidey, αγωνιζόμενη στην ίδια ισπανική πόλη όπου είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ των 5000 μέτρων το 2020, μείωσε κατά 70 δευτερόλεπτα το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ημιμαραθωνίου που ήταν 1:04:02 και ανήκε στην Κενυάτισσα παγκόσμια πρωταθλήτρια μαραθωνίου Ruth Chepngetich.

 

Ως αποτέλεσμα, η 23χρονη Gidey έγινε η πρώτη γυναίκα που έσπασε επίσημα τα φράγματα των 64 και 63 λεπτών για τον ημιμαραθώνιο. Ήταν επίσης η πρώτη πρωτοεμφανιζόμενη που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ για την απόσταση.

«Ήξερα ότι μπορούσα να τρέξω αυτόν τον χρόνο καθώς οι προπονήσεις μου στο υψόμετρο της Αντίς Αμπέμπα είχαν πάει πολύ καλά», είπε ο Gidey, και πρόσθεσε: «Στο μέλλον σκέφτομαι να αγωνιστώ σε απόσταση μαραθωνίου, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι θα γίνει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 ή αργότερα».

Ο Kiplimo από την πλευρά του μείωσε κατά ένα δευτερόλεπτο το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που ανήκε στον Κενυάτης Kibiwott Kandie από το Δεκέμβριο του 2020.

Περνώντας τα 10 χιλιομέτρων το ρολόι έγραφε 27:05 για τον Kiplimo και όλα έδειχναν ότι πάει για μία μεγάλη επίδοση. Στα 15χλμ «έγραψε» 40:27 χρόνος που είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ για την απόσταση.

«Ένα χιλιόμετρο πριν το τερματισμό ήξερα ότι επρόκειτο να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ. Όταν ήμουν στην τελική ευθεία και είδα το ρολόι, έδωσα ό,τι είχα και είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να κάνω σπριντ γρήγορα για να φτάσω στη γραμμή του τερματισμού», εξομολογήθηκε ο Kiplimo.