Εκμεταλλεύτηκε την καραντίνα για να βγάλει το ταλέντο της: Πως από μαραθώνιο στις 4 ώρες έφτασε στις 2:42

 Runbeat Team   18:22 26-04-2022  

Εκμεταλλεύτηκε την καραντίνα για να βγάλει το ταλέντο της: Πως από μαραθώνιο στις 4 ώρες έφτασε στις 2:42


Η Emilee Risteen τερμάτισε με χρόνο 2:42 στον μαραθώνιο της Βοστώνης που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα με την ίδια να μην πιστεύει το χρόνο που έκανε και έστειλε μήνυμα στον προπονητή της για να τον ρωτήσει εάν όντως το κατάφερε. Η 26χρονη δρομέας έτρεξε τον πρώτο της μαραθώνιο πριν από 2,5 χρόνια με 4:03:59 και πριν από μία εβδομάδα τερμάτισε 33η ανάμεσα στις 10.000 γυναίκες ενός πολύ δύσκολου και κορυφαίου αγώνα, με 2:42:25, εκείνου στη Βοστώνη.

 

Η Risteen βελτίωσε τον χρόνο της σε 3:04:16 τον περασμένο Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη, αλλά ο χρόνος που έκανε στην Βοστώνη ήταν καλύτερος από το ατομικό της ρεκόρ κατά περίπου 22 λεπτά! Το ατομικό της ρεκόρ ήταν ανάμεσα στους χρόνους που ξεκινούσαν από το δεύτερο κύμα στην αφετηρία, με την ίδια να ξεκινάει 40 λεπτά μετά τις πρώτες επαγγελματίες γυναίκες και ουσιαστικά 25 λεπτά μετά το πρώτο κύμα. Στα πρώτα χιλιόμετρα έτρεχε μόνη της, κάτι πολύ δύσκολο για να διατηρήσει τον ρυθμό της, αλλά τα κατάφερε, φτάνοντας μετά το πρώτο μισό του αγώνα να βρίσκει αθλητές στη διαδρομή.

«Πίστευα ότι θα έβρισκα κάποιον για να έχω ρυθμό, αλλά όταν βρέθηκα στον αγώνα απλά σταμάτησα να το σκέφτομαι τόσο πολύ. Ο προπονητής μου έλεγε συνέχεια: Ρυθμό, ρυθμό, ρυθμό, βρες ρυθμό. Μόλις τον βρήκα, απλά συνέχισα με στόχο να δω μέχρι που μπορώ να πάω. Έτσι έγιναν όλα στον αγώνα» είπε η ίδια.





Ποια είναι η Emilee Risteen

Η Emilee Risteen μεγάλωσε στο Derry του New Hampshire στις ΗΠΑ και στο λύκειο ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, με την ίδια να λέει ότι ήταν απλά μέτρια στο άθλημα. Είχε την ελπίδα να αγωνιστεί σε σχολική ομάδα 3ης κατηγορίας, αλλά όταν το Moody Bible Institute στο Σικάγο της προσέφερε υποτροφία, εκείνη την δέχθηκε και δεν ακολούθησε το όνειρο του ποδοσφαίρου.

Στο Moody έλαβε μέρος σε διάφορα αθλήματα εντός της σχολής, όμως ήταν η πρώτη φορά που δεν βρισκόταν σε μία ομάδα. Έτσι ξεκίνησε προπονήσεις με τρέξιμο για να γεμίσει το κενό της ομάδας, αλλά και για να βρει μία σύνδεση με τον Θεό. «Ήταν μια περίοδος στη ζωή μου όπου αγωνιζόμουν με την πίστη μου, έτσι χρησιμοποίησα το τρέξιμο ως τρόπο για να συνδεθώ με τον Θεό» είπε.

Εκμεταλλεύτηκε την καραντίνα για να βγάλει το ταλέντο της: Πως από μαραθώνιο στις 4 ώρες έφτασε στις 2:42 runbeat.gr

Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο, η Risteen δίδαξε για ένα διάστημα στην Τανζανία και όταν είδε ότι θα διεξαγόταν ένας ημιμαραθώνιος, αποφάσισε να λάβει μέρος, παρότι δεν είχε τρέξει πολύ μεγάλες αποστάσεις στις προπονήσεις της στο παρελθόν. Όπως λέει ή ίδια, ήταν μία πολύ άσχημη εμπειρία λόγω της ζέστης και της κούρασης, με την Αμερικανίδα δρομέα να λέει ότι δεν θα ξανατρέξει ημιμαραθώνιο ποτέ.

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων, η Risteen είχε την ευκαιρία να λάβει μέρος στον μαραθώνιο της Βοστώνης, και πάντα ήθελε να το δοκιμάσει. Την πρώτη φορά που έτρεξε, είχε σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για το World Vision, δείχνοντας το φιλανθρωπικό της πρόσωπο. «Μπήκε» στον αγώνα με ένα προπονητικό πλάνο που βρήκε online, είχε κάποια προβλήματα με τα gels κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά κατάφερε να τερματίσει, παρά τις δυσκολίες σε 4:03:59, απολαμβάνοντας παράλληλα όλη τη διαδρομή.

Η στιγμή που το πήρε πιο σοβαρά

Η Risteen θέλησε να επιστρέψει την επόμενη χρονιά για να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο της στο Σικάγο, όμως λόγω της πανδημίας, χρειάστηκε να τρέξει με virtual μορφή. Το γυμναστήριο ήταν κλειστό, οι συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες, και χρειάστηκε να προπονηθεί ακόμα πιο σκληρά.

«Η πανδημία ήταν δύσκολη για όλους, χάνεις πολλά από όσα έχεις συνηθίσει να κάνεις. Το τρέξιμο έγινε ένας τρόπος να ξεφύγω για εμένα, επειδή είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Χρειαζόμουν ένα διάλειμμα από τον κόσμο».

 

Αύξησε τον χιλιομετρικό της όγκο, βελτίωσε την ταχύτητά της ακολουθώντας την αδερφή της που έδινε ρυθμό στις προπονήσεις με ένα ποδήλατο και στις αρχές του 2021 ξεκίνησε να δουλεύει με την Abby Stanley για προπονήτριά της. Ήθελε να πάρει την πρόκριση για τον μαραθώνιο της Βοστώνης, δούλεψε και τα κατάφερε.

Η Stanley γνώριζε ότι με την σωστή δουλειά, η αθλήτριά της θα βελτίωνε κατά πολύ τους χρόνους της. Στην αρχή η Risteen δεν γνώριζε βασικές ορολογίες για το τρέξιμο, ενώ έμαθε σταδιακά να… πηγαίνει χαλαρά στις πιο «εύκολες» ημέρες της.

Επέστρεψε στον μαραθώνιο του Σικάγο το 2021 με στόχο να «σπάσει» τις 3 ώρες, όμως λόγω των δύσκολων συνθηκών τερμάτισε σε 3:07:10. Παρότι ήταν ένα μεγάλο ατομικό ρεκόρ, η Risteen ήξερε ότι μπορούσε κι άλλο. Στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης τερμάτισε σε 3:04:16, με πέρασμα στον ημιμαραθώνιο σε 1:23:49, σημειώνοντας νέο ατομικό ρεκόρ, αλλά συνεχίζοντας να θέλει περισσότερα.

Η επιτυχία στη Βοστώνη

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της για την Βοστώνη, ανέβασε στα 160 τον χιλιομετρικό όγκο της για κάθε εβδομάδα και έθεσε ως στόχο το 2:45 μαζί με την προπονήτριά της, παρά την δύσκολη διαδρομή του αγώνα.

Η Risteen νίκησε στον ημιμαραθώνιο του Hampton στις αρχές Μαρτίου με χρόνο 1:20:06, αλλά και τον αγώνα Eastern States 20 Mile, δίνοντας ουσιαστικά το 80% των δυνατοτήτων της. Οι συγκεκριμένοι αγώνες και το επίπεδο των προπονήσεών της, της έδωσαν κίνητρο. Η Risteen ένιωσε τον ενθουσιασμό για τον αγώνα της Βοστώνης από την πρώτη στιγμή που παρέλαβε το bib number της και συναντήθηκε με μία από τις πιο αγαπημένες της δρομείς, την Molly Seidel.

Εκμεταλλεύτηκε την καραντίνα για να βγάλει το ταλέντο της: Πως από μαραθώνιο στις 4 ώρες έφτασε στις 2:42 runbeat.gr

«Η ειλικρίνειά της και η προθυμία της να αφήσει τους ανθρώπους να μάθουν για την ιστορία της - η οποία είναι πολύ σχετική ιστορία για μένα, όσον αφορά την ψυχική της υγεία - ήταν πολύ σημαντική» λέει.

Ξεκινώντας τον αγώνα, η Risteen άργησε να καταλάβει το πόσο γρήγορα έτρεχε, καθώς χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα για να τσεκάρει τον ρυθμό της. Μετά από το 35ο χιλιόμετρο το tracker της Stanley σταμάτησε να δουλεύει και αγχώθηκε για το τι μπορεί να έχει συμβεί, αλλά έλαβε μήνυμα από την Risteen που την ενημέρωσε για τον χρόνο της, το 2:42:25.

Μετά τον αγώνα έφαγε πίτσα για… ανεφοδιασμό.

 

Το όνειρο των Ολυμπιακών Trials

Πλέον έχει στόχο να κυνηγήσει τον χρόνο για την πρόκριση στα Ολυμπιακά Trials των ΗΠΑ για τον μαραθώνιο, ο οποίος είναι 2:37:00. Θα επιχειρήσει να πετύχει τον χρόνο της στον μαραθώνιο της Καλιφόρνια τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η Risteen εργάζεται ως προπονήτρια στίβου στο λύκειο που πήγαινε, βοηθώντας να «ξαναχτιστεί» το πρόγραμμα. Επίσης δουλεύει 40 με 50 ώρες την εβδομάδα σαν manager σε ένα κατάστημα με παγωτά από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Στόχος της να λάβει μέρος σε αγώνες το καλοκαίρι και σταδιακά να ανεβάσει το επίπεδο της προπόνησής της.

Πηγή: fast-women.org