Ευρωπαϊκό U23: Με τον γίγαντα Mykolas Alekna και πολλούς σπουδαίους αθλητές

 Runbeat Team   17:59 11-07-2023  

Ευρωπαϊκό U23: Με τον γίγαντα Mykolas Alekna και πολλούς σπουδαίους αθλητές


Αναφέραμε σε προηγούμενο κείμενο τις σημαντικότερες γυναικείες συμμετοχές στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U23 (δεν ΕΔΩ). Μία αντίστοιχη ελίτ ανδρών προμηνύει μεγάλες επιδόσεις στη διοργάνωση που ξεκινά αύριο στο Έσπρο της Φιλανδίας.

Από μία εντεκάδα «φωτιά» ξεχωρίζει σίγουρα η παρουσία του Mykolas Alekna από τη Λιθουανία. Σε ηλικία μόλις 20 ετών, ο Alekna στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης σε επίπεδο ανδρών στη δισκοβολία στο Μόναχο το 2022 και έκτοτε πρωταγωνιστεί μόνιμα.

Φέτος έγινε ο νεότερος άνδρας δισκοβόλος που έχει ρίξει ποτέ πάνω από 70 μέτρα και σίγουρα θεωρείται φαβορί στη Φιλανδία. Στόχος του είναι μία μεγάλη βολή, μεγαλύτερη από το 67,48μ. που αποτελεί ρεκόρ αγώνων και το κατέχει ο Σλοβένος Kristjan Ceh.

Σημαντική είναι η παρουσία και του Ουκρανού σφυροβόλου, Mykhaylo Kokhan, ο οποίος ήταν τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Σημαντικότερος αντίπαλός του θα είναι ο Βρετανός Kenneth Ikeji που κατέκτησε τον τίτλο στο NCAA στις ΗΠΑ με βολή στα 77.92 μέτρα. Στον ακοντισμό των ανδρών η παρουσία των Artur Felfner και Topias Laine προμηνύει έναν εξαιρετικό αγώνα.

 

Οι Ουκρανοί ξεχωρίζουν και στα άλματα καθώς οι Oleh Doroshchuk και Roman Petruk αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο ύψος και ο Vladyslav Shepeliev στο τριπλούν.

Το άλμα εις μήκος υπόσχεται ένα συναρπαστικό τελικό με πρωταγωνιστές τους Γάλλους Jules Pommery και Erwan Konate.

Στο επί κοντώ ανδρών, ο Pål Haugen Lillefosse μοιάζει φαβορί έχοντας για κύριο αντίπαλό του τον Anthony Ammirati. Στα σπριντ, ο Ισραηλινός Blessing Afrifah σημείωσε ευρωπαϊκό ρεκόρ U20 στα 200μ. με 19,96 και μένει να δούμε εάν θα επαναλάβει το θρίαμβό του και στο Έσπο. Φαβορί στα 100μ. των ανδρών είναι ο Raphael Bouju από την Ολλανδία που κέρδισε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου U18 το 2018 και έχει καλύτερο χρόνο 10,02.

Στα 400 μέτρα ένας ακόμη Νορβηγός αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και συγκεκριμένα ο Håvard Bentdal Ingvaldsen που κατέρριψε πρόσφατα το εθνικό ρεκόρ του Karsten Warholm με 44,86. Μεγάλος ανταγωνιστής του θα είναι ο Ούγγρος Attila Molnar, ο οποίος έχει επίσης σπάσει το φράγμα των 45 δευτερολέπτων φέτος.

Στην εκκίνηση των 110μ. με εμπόδια θα βρεθεί ο Sasha Zhoya από τη Γαλλία, ο οποίος όμως ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται.

Ο Ιταλός Lorenzo Simonelli θα μπει στον αγώνα με τον ταχύτερο χρόνο στη σεζόν (13.40) Το ίδιο και ο Πολωνός Jakub Szymanski.

Στα 400μ. με εμπόδια ο Τούρκος İsmail Nezir έχει τον ταχύτερο χρόνο με 48.84. Στα αγωνίσματα μεσαίας και μεγάλης απόστασης, η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει μία πλειάδα αθλητών που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν όπως ο Ethan Hussey στα 800μ.

Ο Matthew Stonier έχοντας αρκετή εμπειρία στις πλάτες του θα διεκδικήσει τον τίτλο στα 1500μ., ενώ πολύ δυνατός είναι και ο Ισπανός Pol Oriach.

Ο Charlie Hicks θα διεκδικήσει τον τίτλο στα 5000μ. των ανδρών. Η λίστα εκκίνησης περιλαμβάνει επίσης δύο από τους πιο υποσχόμενους Ευρωπαίους αθλητές U20, τον Νορβηγό Abdullahi Dahir Rabi και τον Δανό Joel Ibler Lillesø.

Ο Νορβηγός Sander Skotheim ωριμάζει σαν αθλητής και είναι αυτός που πρέπει να παρακολουθήσει κανείς στο δέκαθλο των ανδρών.

Στο δέκαθλο ξεχωρίζουν επίσης ο Νορβηγός Markus Rooth και ο Βέλγος Jente Hauttekeete.

Τα πρώτα μετάλλια του Ευρωπαϊκού θα δοθούν το απόγευμα της Τετάρτης (12/7) στον αγώνα βάδην 20 χλμ. Στον αγώνα των ανδρών, ο Ισπανός Paul McGrath θα προσπαθήσει να προσθέσει στη συλλογή του ένα ακόμη μετάλλιο μετά το χρυσό στο Ευρωπαϊκό U20 και το χάλκινο στο Παγκόσμιο U20.