Diamond League: Τα τρία παγκόσμια ρεκόρ και οι κορυφαίες επιδόσεις στο Παρίσι (vid)

 Runbeat Team   9:26 10-06-2023  

Diamond League: Τα τρία παγκόσμια ρεκόρ και οι κορυφαίες επιδόσεις στο Παρίσι (vid)


Το χθεσινό Diamong League στο Παρίσι θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο επιτυχημένα. Ο κόσμος που γέμισε το στάδιο είχε την ευκαιρία να δει τρία παγκόσμια ρεκόρ, αλλά και πολλές άλλες μεγάλες επιδόσεις.

Ο αγώνας των 5.000μ. γυναικών θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο συναρπαστικούς που έχουν διεξαχθεί. Kipyegon και Gidey έδωσαν μία μοναδική παράσταση, όμως η πρώτη κέρδισε όλο το χειροκρότημα στο φινάλε. Οι δύο αθλήτριες κινούνταν σε ρυθμό παγκοσμίου ρεκόρ από το ξεκίνημα της κούρσας, με την Gidey να δείχνει ότι ελέγχει το ρυθμό. Δεν υπολόγισε όμως στη μοναδική Kipyegon, η οποία έκανε την κίνησή της περίπου δύο γύρους πριν το φινάλε όταν προσπέρασε για να οδηγήσει σ’ ένα τρελό ρυθμό. Τα τελευταία 200μ. ήταν ονειρικά για μία σπουδαία αθλήτρια που σπρίνταρε φανταστικά στο φινάλε και πέτυχε ένα μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ.

Το εκπληκτικό φινάλε και το παγκόσμιο ρεκόρ της Kipyegon


Λίγο διαφορετικά ήταν τα πράγματα για τον Girma, ο οποίος βρέθηκε να κυνηγά ουσιαστικά τον εαυτό του σπρώχνοντάς τον προς το ρεκόρ. Μάλιστα λίγο πριν το τελευταίο γύρο έδειξε να χάνει την ταχύτητά του, όμως όταν άκουσε το καμπανάκι και με τον κόσμο να τον αποθεώνει ανέβασε ταχύτητα, έκανε έναν εξαιρετικά γρήγορο τελευταίο γύρο (περίπου 64 δευτερόλεπτα), πέρασε τη γραμμή σε 7:52.11 και αφαίρεσε 1.52 δευτερόλεπτα από το παγκόσμιο ρεκόρ του Said Saeed Shaheen που το σημείωσε πριν 19 χρόνια!

 Το παγκόσμιο ρεκόρ του Girma




Μοναχική ήταν η πορεία και του Jakob Ingebrigtsen προς το παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε στα 2 μίλι. Ο Νορβηγός παλεύοντας με τον εαυτό του πέρασε τη γραμμή σε 7:54.10 και κατέρριψε κατά 15 δευτερόλεπτα το ρεκόρ που ανήκε στον Daniel Komen.

Δείτε το παγκόσμιο ρεκόρ του Ingebrigtsen




Πέραν των παγκοσμίων ρεκόρ, όμως, στο Παρίσι σημειώθηκαν χθες και άλλες κορυφαίες επιδόσεις. Ξεχώρισε το 1:55.77 της Keely Hodgkinson στα 800μ. που αποτελεί παράλληλα και Εθνικό ρεκόρ Βρετανίας. Ο Καναδός Marco Arop ηγούνταν της κούρσας στη μεγαλύτερη διάρκεια, όμως στο τέλος πετάχτηκε ο Κενυάτης Emmanuel Wanyonyi παίρνοντας μία σπουδαία νίκη με ατομικό ρεκόρ 1:43.27.

Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Grant Holloway άντεξε στην πίεση των συναθλητών του και σημείωσε την κορυφαία επίδοση για φέτος στα 110μ. εμπ. νικώντας με 12.98.

Η πολυαναμενόμενη κούρσα του ενός γύρου όπου η Παγκόσμια πρωταθλήτρια των 400μ. Marileidy Paulino θα αγωνιζόταν απέναντι στην κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στα 400μ. εμπ., Sydney McLaughlin-Levrone, ολοκληρώθηκε τελικά σε μια εμφατική νίκη της πρώτης.

Η McLaughlin-Levrone ήταν μπροστά τα πρώτα 300μ., όμως η Paulino ανέβασε ταχύτητα και ήταν καθαρά μπροστά τα τελευταία 50μ. τερματίζοντας σε 49.12, αφαιρώντας 0.03 από το ρεκόρ συνάντησης που είχε σημειώσει πριν από 19 χρόνια η Williams-Darling. Η McLaughlin-Levrone ήταν δεύτερη με ατομικό ρεκόρ 49.71 και η Naser τρίτη με 49.95.

Τέλος ξεχώρισε η νίκη του Noah Lyles στα 100 μέτρα καθώς ξεπέρασε τον Κενυάτη Ferdinand Omanyala στα τελευταία μέτρα και τερμάτισε πρώτος κατά 0,01 σε 9.97. Ο Ολυμπιονίκης Marcell Jacobs, ενώ ξεκίνησε πολύ καλά στο φινάλε έμεινε πίσω τερματίζοντας έβδομος με χρόνο 10.21.

Δείτε τα highlights των χθεσινών αγώνων στο Παρίσι