Δέκα λόγοι που το 2024 είναι ξεχωριστό για τους φίλους του στίβου

 Runbeat Team   13:30 03-01-2024  

Δέκα λόγοι που το 2024 είναι ξεχωριστό για τους φίλους του στίβου


Το 2024 θα είναι μία άκρως αθλητική χρονιά καθώς έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν πολλές σημαντικές διοργανώσεις.

Ο κλασικός αθλητισμός θα έχει και φέτος την τιμητική του καθώς θα πραγματοποιηθούν έξι παγκόσμια πρωταθλήματα σε όλες τις ηλικίες, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκατοντάδες μονοήμερες συναντήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Η αθλητική διοργάνωση που κλέβει την παράσταση όμως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού.

 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου συγκέντρωσε δέκα λόγους για τους οποίους οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι που ξεκίνησε το 2024. Δείτε τους:

1. Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024

Ο στίβος αποτελεί τον βασιλιά των αθλημάτων στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Εκατό χρόνια μετά οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην πόλη του φωτός όπου 2000 αθλητές και αθλήτριες του στίβου από περίπου 200 χώρες θα παλέψουν για τη διάκριση σε 48 αγωνίσματα από 1 έως 11 Αυγούστου. Όλα δείχνουν ότι ο στίβος θα καθηλώσει τους φίλους του με συγκλονιστικές μάχες, ρεκόρ και απρόοπτες εξελίξεις.

2. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Γλασκώβης 2024

Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της χρονιάς θα ξεκινήσει σε μόλις δύο μήνες καθώς η Γλασκώβη φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου από 1έως 3 Μαρτίου. Στο Βελιγράδι πριν από δύο χρόνια, ο Mondo Duplantis και ηYulimar Rojas σημείωσαν παγκόσμια ρεκόρ κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο σε επί κοντώ και τριπλούν αντίστοιχα. Και οι δύο αναμένεται να προσπαθήσουν να επαναλάβουν κάτι αντίστοιχο και στη Γλασκώβη, όπου επίσης θα δώσουν το “παρών” πολλοί αστέρες του παγκόσμιου στίβου.

3.Παγκόσμιο σκυταλοδρομιών Μπαχάμες 2024

Για πρώτη φορά μετά το 2017 το παγκόσμιο σκυταλοδρομιών θα διεξαχθεί στις Μπαχάμες. Το διήμερο 4-5 Μαΐου, οι αθλητές και οι αθλήτριες θα διεκδικήσουν μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού για τα αγωνίσματα 4x100μ., 4x400μ. και μικτή σκυταλοδρομία 4x400μ.

4. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cross Country Βελιγράδι 2024

Μόλις δύο χρόνια αφότου η σερβική πρωτεύουσα φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, η Σερβία φέτος θα φιλοξενήσει τους καλύτερους δρομείς cross-country του κόσμου. Το ραντεβού έχει δοθεί στις 30 Μαρτίου και ο ανταγωνισμός αναμένεται τεράστιος.

5. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U20 Λίμα 2024

Μετά την τελευταία επιτυχημένη έκδοση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος U20 στο Κάλι πριν από δύο χρόνια, η διοργάνωση θα επιστρέψει στη Νότια Αμερική καθώς η Λίμα γίνεται η πρώτη πόλη στο Περού που φιλοξενεί μια διοργάνωση της παγκόσμιας σειράς στίβου. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από τις 27 έως τις 31 Αυγούστου και θα παρουσιάσουν τα ανερχόμενα αστέρια του κόσμου.

6.Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομάδων βάδην Αμτάλια 2024

Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτών των πρωταθλημάτων – συμπεριλαμβανομένων όλων των προηγούμενων διοργανώσεων– η Τουρκία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ομάδων βάδην στις 21 Απριλίου. Οι πρώτες 22 ομάδες από τους συγκεκριμένους αγώνες θα προκριθούν αυτόματα στην μικτή σκυταλοδρομία μαραθωνίου βάδην – το νεότερο Ολυμπιακό άθλημα – που θα διεξαχθεί στους Αγώνες του Παρισιού.

7.Μονοήμερα μίτινγκ

Μέσω του Wanda Diamond League και του World Athletics Continental Tour οι αθλητές και οι αθλήτριες θα μπορούν να αγωνίζονται κάθε εβδομάδα σε όλη τη διάρκεια της θερινής σεζόν. Πριν από αυτό, υπάρχει επίσης το World Indoor Tour, ενώ άλλες σειρές όπως το Cross Country Tour, το Combined Events Tour, το Race Walking Tour και οι αγώνες δρόμου Label θα παρέχουν ευκαιρίες ανταγωνισμού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

8. Πόσα ρεκόρ θα καταρριφτούν;

Υπήρξαν αρκετές στιγμές κατά το 2023 όπου οι αθλητές και οι αθλήτριες ξεπέρασαν τα προσωπικά, αλλά και τα παγκόσμια όρια. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και το 2024 καθώς οι Faith Kipyegon, Mondo Duplantis, Kelvin Kiptum, Yulimar Rojas και Ryan Crouser δείχνουν να τρέχουν, να πηδούν και να ρίχνουν καλύτερα από ό,τι είχαν κάνει ποτέ πριν.

9. Μεγάλες συγκρούσεις

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγαλύτερων σταρ του αθλήματος προσελκύει πάντα το ενδιαφέρον Για το 2024, αναμένετε να έρθουν εκπληκτικές συγκρούσεις όπως αυτή ανάμεσα στην Sydney McLaughlin-Levrone και την Femke Bol στα 400 μέτρα με εμπόδια, του Kelvin Kiptum και του Eliud Kipchoge στον μαραθώνιο, της Gudaf Tsegay και της Sifan Hassan στα 10.000μ. ή του Daniel Stahl και του Krist Ceh στον δίσκο...

10. Νέα αστέρια

Κάθε χρόνο αναδύεται μια νέα γενιά ταλέντων. Μερικοί από αυτούς έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους από το 2023 και άλλοι ίσως να μην τους έχετε καν ακούσει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, κρατήστε τα μάτια σας ανοικτά για να διακρίνεται τους νέους αστέρες του στίβου.