Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Πίστη, επιμονή, προσπάθεια και θέληση

 Runbeat Team   16:33 19-09-2022  

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Πίστη, επιμονή, προσπάθεια και θέληση


Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου τόσο στα 20χλμ όσο και στα 35χλμ βάδην στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη παραμένει το πρόσωπο των αγώνων και η αθλήτρια που με την παρουσία της δίνει το παράδειγμα στους νεότερους, αλλά και τους παλαιότερους αθλητές. Στα 38 της χρόνια κατάφερε να πετύχει ένα μοναδικό αθλητικό επίτευγμα με πολλά μηνύματα.

Η ίδια έφυγε από το Μόναχο «γεμάτη» και σίγουρη πλέον για τον εαυτό της. Για τη μοναδική αυτή εμπειρία μίλησε στο επίσημο σάιτ του ΣΕΓΑΣ, αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.

 

Αναλυτικά, όσα είπε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: 

«Περιμένω, παλεύω, επιβεβαιώνομαι και αφού πάρω αυτό που θέλω αράζω», είπε η αθλήτρια μετά τη μεγάλη επιτυχία προσπαθώντας να εξηγήσει πως έχει στο μυαλό της όλο αυτό που έγινε στο Μόναχο.

«Μετά τα 35χλμ. βάδην αισθανόμουν πως έχω συνέλθει στο 60-70%. Στην προπόνηση που ακολούθησε δεν πονούσα, μου είπε και η Ελισάβετ (σ.σ Αναστασάκη) πως είμαι πολύ καλά, με είδε και ο προπονητής μου και μου είπε πως είμαι καλά, οπότε το μόνο που δεν ήξερα ήταν αν θα μου βγει ενεργειακά. Εκτιμούσα πως μπορώ να κυνηγήσω την εξάδα , κατάταξη που έτσι και αλλιώς την θεωρούσα πολύ σημαντική. Ο βασικός μου στόχος για τα 20χλμ. ήταν να κάνω φετινό ρεκόρ, αυτό θα το έκανα σίγουρα», είπε η πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Πίστη, επιμονή, προσπάθεια και θέληση runbeat.gr

Η Ντρισμπιώτη δεν είναι μια αθλήτρια που βρέθηκε τώρα στο προσκήνιο. Από τη στιγμή που επέστρεψε στη δράση το 2011 έδειξε πως μπορεί να σταθεί σε μεγάλες διοργανώσεις. Αυτό που άλλαξε το 2019, όταν ολοκλήρωσε τη συνεργασία με τον πρώτο της προπονητή, Θανάση Δεληγιάννη, και πήγε στον Ναπολέοντα Κεφαλόπουλο ήταν οι στόχοι σε σχέση με τις δυνατότητες της.

«Από τότε που πήγα στον Κεφαλόπουλο οι στόχοι έγιναν μεγάλοι. Μέχρι τότε είχα στόχο ένα πλασάρισμα στην 12άδα και αυτό είχε να κάνει με το πως αισθανόμουν τον εαυτό μου. Αν αισθάνεσαι ότι είσαι για 12άδα μπαίνεις για 12άδα. Όταν αισθάνεσαι να είσαι στα μετάλλια είσαι στα μετάλλια. Με την προπόνηση που είχα βγάλει δεν μπορούσα να σκέφτομαι τίποτε λιγότερο από την πέμπτη θέση. Και δεν λέω τα μετάλλια, γιατί κάθε αγώνας δεν είναι ίδιος. Κι ένα χιλιόμετρο να κάνεις λάθος, μπορείς να φύγεις εκτός μεταλλίων. Τις άλλες φορές έμπαινα αγχωμένη σχετικά με το αν θα αντέξω το ρυθμό, γενικά δεν ήμουν σίγουρη για τον εαυτό μου. Τώρα μετά το 6ο-7ο χιλιόμετρο νιώθω πολύ καλά, προσπαθώ να δω τι γίνεται γύρω μου για να δω που μπορώ να παίξω. Να αποφασίσω αν πρέπει να βγω μπροστά, αν πρέπει να περιμένω, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες».

Η έμπειρη αθλήτρια παρά την πίεση στη διάρκεια του αγώνα δεν έχασε την επαφή της με τον κόσμο που τη στήριζε στη διαδρομή, αλλά και με τις υπόλοιπες αθλήτριες, τις οποίες φρόντιζε να παρακολουθεί στη διάρκεια του αγώνα.

«Μου αρέσει πολύ να έχω επαφή με τον κόσμο που είναι στον δρόμο. Ειδικά στο 20άρι μπήκα για ακριβώς αυτό το λόγο. Ήθελα επίσης πολύ να είμαι μαζί με τη Χριστίνα (σ.σ Παπαδοπούλου). Θεωρώ πως παίρνουμε πολύ ενέργεια η μία από την άλλη. Κάνουμε πάρα πολλά χρόνια παρέα, από το 2012 στο πρώτο Βαλκανικό τότε που είχα επιστρέψει και πάλι στην ενεργό δράση», είπε.

Το διάλειμμα από τον αθλητισμό που…. τα άλλαξε όλα

Η Ντρισμπιώτη επέλεξε κάποια στιγμή στη ζωή της να αφήσει στην άκρη τον αθλητισμό και να ασχοληθεί με άλλα πράγματα.

«Οι λόγοι που με οδήγησαν να σταματήσω ήταν περισσότερο προσωπικοί και οικογενειακοί. Βαρέθηκα, έβαλα άλλα πράγματα να σκέφτομαι σαν προτεραιότητα παρά αυτό. Είχα τις σπουδές μου. To 2011, τη χρονιά που επέστρεψα, είχα χάσει πολλά κιλά, άρχισα να ανησυχώ για το σώμα μου. Δεν είχα κίνητρο κανένα για τίποτα. Άρχισα λίγο να γυμνάζομαι για τον εαυτό μου και ήρθε ένας φίλος μου, ο Βασίλης, και μου λέει ήσουν αυτή που ήσουν, γιατί δεν ξεκινάς και πάλι; Φίλος και κουμπάρος πλέον.

Εγώ του είπα πως δεν μπορώ να το κάνω, αλλά εκείνος επέμενε. Πίστευε τόσο σε μένα, που για ένα μήνα, κάθε μέρα με πήγαινε για προπόνηση και μετά πήγαινε για δουλειά. Ακόμη και τώρα έρχεται στην προπόνηση.

Αν δεν είχα σταματήσει τότε δε θα ήμουν έτοιμη να φτάσω τώρα εδώ. Ο πατέρας μου έλεγε πως έκανα λάθος. Έβλεπε αγώνες στην τηλεόραση και έλεγε κι εσύ εκεί θα ήσουν τώρα. Ξέρω πως το έλεγε γιατί πίστευε σε εμένα. Ωστόσο όταν γύρισα ήξερα τι θέλω και τι να κάνω».

Η στήριξη στην οικογένεια κι η πίστη στον Κεφαλόπουλο

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο προπονητής της Ναπολέοντας Κεφαλόπουλος μετά τη νίκη στα 35χλμ. βάδην στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου

Η Ντρισμπιώτη πραγματοποιεί μέρος της προετοιμασίας της στην Καρδίτσα, μακριά από το υπόλοιπο γκρουπ του Ναπολέοντα Κεφαλόπουλου. Στις προπονήσεις που κάνει στην πόλη της έχει τη στήριξη, της οικογένειας και των φίλων της.

«Στην καραντίνα έρχονταν όλοι μαζί μου. Η μικρή μου αδελφή κάποιες φορές και τρέχοντας. Η μαμά μου με το ποδήλατο. Η μεγάλη μου αδελφή πάντα όταν έχω πολλά χιλιόμετρα. Τα ανίψια μου με τα ποδήλατα. Γενικά όταν έχω μεγάλα κομμάτια δεν βγαίνω μόνη και ειδικά αν είναι καλοκαίρι.

Ο Άγγελος, ο άντρας μου, μου έλεγε θα πάω για καφέ το απόγευμα. Του έλεγα δε θα έρθεις στην προπόνηση που έχω τόσα χιλιόμετρα; Και μετά από λίγο τον έβλεπα στο σπίτι. Η οικογένεια μου στάθηκε δίπλα μου, πίστεψε σε εμένα, αλλά κυρίως πίστεψε στον Κεφαλόπουλο».

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Πίστη, επιμονή, προσπάθεια και θέληση runbeat.gr

Η Ντρισμπιώτη μοιράζει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας της ανάμεσα στην προπόνηση και τη δουλειά, το “Στέκι της κυρά Γιώτας”, την οικογενειακή επιχείρηση στην Καρδίτσα. Τους τελευταίους μήνες έχοντας τη στήριξη της οικογένειας της, άφησε στην άκρη τη δουλειά και επικεντρώθηκε στην προπόνηση, προκειμένου να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.

«Στην αρχή της προετοιμασίας είχα ένα πρόβλημα με τον δικέφαλο, ήταν να φύγω 5 Ιουνίου για προετοιμασία στο Καρπενήσι έφυγα νωρίτερα, καθώς, ήθελα να πάω να μην έχω το μυαλό μου σε τίποτε άλλο πέρα από την προπόνηση. Ήθελα το μυαλό μου καθαρό. Πέρυσι βοήθησε η καραντίνα, καθώς ήμασταν κλειστά για μεγάλο διάστημα, οπότε έκανα κανονικά την προπόνηση μου. Φέτος έφυγα πάρα πολύ. Από τον Δεκέμβριο του 2021 έφυγα για προετοιμασία. Με στεναχώρησε πολύ που έφυγα από το μαγαζί Χριστούγεννα. Τις ημέρες δηλαδή που υπάρχει πολλή δουλειά. Επίσης έπρεπε να φύγω από το σπίτι μου και τον άντρα μου για μεγάλο διάστημα. Ήταν όμως καθοριστικό ότι έφευγα και σκεφτόμουν μόνο την προπόνηση μου».

Η Ντρισμπιώτη μετά την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Όρεγκον γύρισε για λίγες ημέρες στην Αθήνα κι έπειτα ταξίδεψε για την Ιταλία, για το τελευταίο κομμάτι προετοιμασίας πριν το Μόναχο.

«Μετά το Όρεγκον θα μπορούσαμε να μείνουμε Ελλάδα, ωστόσο ο προπονητής μου δε με άφησε να πάω σπίτι μου. Ήθελε να με έχει ξεκούραστη. Δεν ήθελε να κάνω τίποτε. Ο στόχος ήταν εξαρχής το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τα 35χλμ. βάδην στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στο Όρεγκον ήξερα πως θα είμαι από τις καλές ευρωπαίες, αλλά δεν ήξερα πως θα πάνε οι άλλες, οπότε δεν μπορούσα να εκτιμήσω και πόσο ψηλά μπορούσα να φτάσω».

Η δύναμη του γκρουπ

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έχει καταφέρει να κερδίσει τον θαυμασμό και τη φιλία των συναθλητριών της, γεγονός που δημιουργεί ένα μοναδικό κλίμα στην ομάδα.

«Η επίδραση της Αντιγόνης είναι καθοριστική στην μέχρι τώρα πορεία μου», είπε η Χριστίνα Παπαδοπούλου και εξήγησε. «Σαν αθλήτρια πήγαινα μέχρι ένα σημείο. Τώρα φοβάμαι να σταματήσω την προπόνηση, μου λέει μπες μέσα και κάνε αυτό που πρέπει. Βλέπω την Αντιγόνη που πιέζεται και υπερβαίνει τον εαυτό της και αναγκαστικά το κάνω κι εγώ. Διαρκώς προσπαθεί να μας στηρίξει και δεν μας αφήνει να τα παρατάμε. Είναι παράδειγμα σε όλα». Από την πλευρά της η Έφη Κουρκουτσάκη είπε: «Είναι η καλύτερη αδελφή που θα μπορούσαμε να έχουμε. Μας στηρίζει και μας βοηθάει».

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Πίστη, επιμονή, προσπάθεια και θέληση runbeat.gr

«Γενικά οι προπονήσεις παρότι είναι δύσκολες έχουν και την πλάκα τους, αφού στη διάρκεια τους η μία προσπαθεί να στηρίξει την άλλη. Είχαμε μια δύσκολη προπόνηση στο Καρπενήσι. Είχε ήλιο και εκεί περίπου στο 30ο χιλιόμετρο πιστεύαμε πως θα πεθάνουμε από τη ζέστη. Στη διάρκεια της διαδρομής, η οποία ήταν πάνω κάτω, η Χριστίνα έλεγε δεν μπορώ άλλο κι εγώ της έλεγα μη τυχόν και το αφήσεις. Τόσο στους αγώνες όσο και στις προπονήσεις μιλάμε μεταξύ μας, για να ενθαρρύνουμε η μία την άλλη και το κάνουμε με μεγάλο πάθος. Θυμάμαι την Κυριακή (σ.σ Φιλτισάκου) που μου φώναζε στην Τσεχία λίγο πριν τον τερματισμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε έναν αγώνα που για εμάς είναι υψηλού επιπέδου και τότε η νίκη μου ήταν πολύ σημαντική, αφού ήταν η πρώτη που έδειξε την καλή μου κατάσταση», είπε η Ντρισμπιώτη.

Υψηλοί στόχοι στην επόμενη διετία

Η Ντρισμπιώτη έχει μπροστά της δύο μεγάλες αγωνιστικές προκλήσεις. Το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης το 2023 και οι Ολυμπιακοί του 2024 στο Παρίσι δεν μπορούν να μην είναι στον προγραμματισμό της.

«Θέλω τα επόμενα δύο χρόνια να κινηθώ σε υψηλό επίπεδο. Αυτός είναι ο στόχος. Πρέπει για τα δύο επόμενα χρόνια να περιορίσω τη δουλειά. Η οικογένεια μου ξέρω πως θα στηρίξει. Τους εξήγησα πως για να πετύχω πρέπει να κάνω αυτό. Και αυτό θα κάνω».

Η αθλήτρια έχει αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με τον προπονητή της, Ναπολέοντα Κεφαλόπουλο, ο οποίος ήταν και αυτός που την έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. : «Ό,τι μου λέει το κάνω. Αφού το λέει πρέπει να γίνει. Δεν έχω θέμα με τον όγκο της προπόνησης, απλώς θέλω να ξέρω την προπόνηση μου από πριν, ώστε να προετοιμαστώ κατάλληλα, να φάω σωστά, να ξεκουραστώ σωστά. Αν δεν το κάνεις αυτό θα ταλαιπωρηθείς πολύ. Το πως φέρεσαι έξω από την προπόνηση έχει μεγάλη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. Δεν μετράει μόνο να κάνεις την προπόνησης, πρέπει να τρως σωστά και να ξεκουράζεσαι όπως πρέπει. Διότι διαφορετικά δεν βγαίνει».

Τα μηνύματα του κόσμου

Από την κατάκτηση ακόμη του πρώτου μεταλλίου η Ντρισμπιώτη έλαβε εκατοντάδες μηνύματα, όχι μόνο από φίλους και γνωστούς, αλλά από ανθρώπους που απλά θαύμασαν την προσπάθεια της και τους έδωσε κίνητρο να συνεχίσουν να κυνηγούν απλούς καθημερινούς στόχους. «Όταν μπήκα στην εκκίνηση για τα 20χλμ. βάδην είχα στο μυαλό μου όλα εκείνα τα συγκινητικά μηνύματα από ανθρώπους που έλεγαν πως μας έκανες να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Μηνύματα που με έκαναν να θέλω να προσπαθώ περισσότερο για εμένα και εκείνους. Η ανταπόκριση και η αγάπη του κόσμου είναι πραγματικά πολύ μεγάλη».

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αναδείχθηκε κορυφαία Ευρωπαία αθλήτρια για τον μήνα Αύγουστο, ενώ είναι υποψήφια κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης και για το 2022. Οι φίλοι του στίβου μπορούν να τη ψηφίσουν στους επίσημους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στα social media.

Δείτε το βιογραφικό της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη