Ανοίγουν την πρωτοχρονιά οι εγγραφές για το 7ο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων Ιεράπετρας

 Runbeat Team   14:37 01-12-2021  

Ανοίγουν την πρωτοχρονιά οι εγγραφές για το 7ο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων Ιεράπετρας


Επιστρέφει στις 13 Μαρτίου του 2022 το 7ο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων Ιεράπετρας. Η διοργάνωση δεν πραγματοποιήθηκε φέτος λόγω κάποιων απρόβλεπτων συνθηκών που προέκυψαν, όμως οι διοργανωτές και συγκεκριμένα ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης και ο Π.Σ. Μύθων Ιεράπετρας υπόσχονται να επιστρέψουν δυναμικά το 2022.

Οι δύο ορεινοί αγώνες 12,5 & 26,3 χλμ (θετικής/αρνητικής ανάβασης ± 650 μ. & ±1500 μ. αντίστοιχα) πραγματοποιούνται σε μία εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή στο μεγαλύτερο δάσος της Κρήτης, το δάσος του Σελακάνου, τα δάση του Μινό και της ευρύτερης περιοχής των Μύθων Ιεράπετρας. Όλο το μεγαλείο της Κρητικής γης «συμπυκνωμένο» σε μια διαδρομή. Αρχαία μονοπάτια, παλιά χωριά, και ερημικά ξωκλήσια, εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς θα εναλλάσσονται μπροστά από τις χιονισμένες κορυφές των Λασιθιώτικων βουνών Αφέντης Ψαρή Μαδάρα και Λάζαρος.

 

Η έναρξη του αγώνα έχει οριστεί στις 13/3 στις 10:30π.μ. στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Μύθων Ιεράπετρας, ενώ η έναρξη των εγγραφών θα ξεκινήσει την πρωτοχρονιά 2022 ηλεκτρονικά στην εξής διεύθυνση: https://mytrailrun.wixsite.com/mmm2022

Οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στην μνήμη του Μυθιανού επιστήμονα Βασίλη Ζαχαρόπουλου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι-εςέχουν συμπληρώσει την ημέρα του αγώνα το 18ο έτος της ηλικίας τους δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν την 13η του 2004. Καλό θα είναι ειδικά όσον αφορά το μεγάλο ορεινό αγώνα των 26,3 χλμ ο συμμετέχοντας αθλητής να έχει προηγούμενη εμπειρία από αγώνα βουνού και κίνηση σε μονοπάτια ή να έχει συμμετάσχει σε ορεινό αγώνα τουλάχιστον 15 χλμ.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο

Με βάση την ισχύουσα ΚΥΑ και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για αθλητικά γεγονότα σε ανοιχτούς χώρους σχετικά με τον COVID-19, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν:

1. Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

2. ή Πιστοποιητικό Νόσησης (τελευταίων 6 μηνών)

3. ή Μοριακό (PCR) τεστ (72ώρου)

4. ή Rapid τεστ (48ώρου)

Βεβαιώσεις των τέστ θα είναι δεκτές μόνο εκτυπωμένες από το gov.gr .

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Λόγω του ότι οι αγώνεςδιεξάγονται σε ορεινό πεδίο και σε περίοδο χειμερινή με πολλές εναλλαγές στην ποιότητα του τερέν οι διοργανωτές συστήνουν τη χρήση παπουτσιών ορεινού τρεξίματος. Το πεδίο περιλαμβάνει κάθε είδους εδάφους από χωμάτινα τμήματα μονοπατιών, πετρώδη, βραχώδη , λασπώδη κτλ. Όσον αφορά τον ρουχισμό που προτείνεται αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις κλιματολογικές συνθήκες εκείνης της περιόδου και φυσικά από την ιδιοσυγκρασία του ίδιου του συμμετέχοντα. Συστήνεται για τους πιο αργούς αθλητές να έχουν μαζί τους ένα αντιανεμικό μπουφάν – αδιάβροχο αφού η διαδρομή διασχίζει δάση και περνάει από μέγιστο υψόμετρο 1200 μ. Επιτρέπεται η χρήση μπατόν.

Σταθμοί τροφοδοσίας-υδροδοσίας

Θα υπάρχουν αρκετοί σταθμοί υδροδοσίας και τροφοδοσίας ωστόσο οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους υδροδοχείο για να εφοδιάζονται νερό και ισοτονικό σε κάθε σταθμό. Στους σταθμούς δε θα υπάρχουν πλαστικά ποτήρια, ούτε μπουκαλάκια. Επίσης θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τους πίνακες των σταθμών και τιςχιλιομετρικές και χρονικές αποστάσεις μεταξύ τους έτσι ώστε να διαχειριστούν σωστά και να έχουνενεργειακή επάρκεια και υδροδοσία κατά τη διάρκεια του αγώνα και αν θεωρούν ότι πρέπει να έχουν μαζί τους έξτρα τροφοδοσία, μπάρες κτλ να έχουν μεριμνήσει γι’ αυτό.

Σημεία ελέγχου

Στη διαδρομή θα υπάρχουνσημεία ελέγχου όπου θα καταγράφονται οι αριθμοί των αθλητών. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Όποιος αθλητής δεν καταγραφεί έστω κι από έναν σταθμό Ελέγχου θεωρείται άκυρος.

Απαγορεύεται το κόψιμο ή η συντόμευση της διαδρομής. Η διαδρομή θα είναι στα επίμαχα σημεία πυκνά σηματοδοτημένη έτσι ώστε να εξαλείφονται τυχόν αμφιβολίες για το ίχνος. Σε περίπτωση που αναφερθεί παράβαση του κανονισμού θα υπάρχει ανάλογη χρονική ποινή στον συμμετέχοντα αθλητή.

Για τον μεγάλο αγώνα θεωρείται έγκυρος τερματισμός αυτός που επιτυγχάνεται εντός 5 ωρών και 30 λεπτών, ενώ για τον μικρό αγώνα εντός 2 ωρών και 20 λεπτών. Για τη σωστή διεξαγωγή του αγώνα και την ασφάλεια των αθλητών έχει τεθεί χρονικό όριο αποκλεισμού (μόνο για τον μεγάλο αγώνα) στο σταθμό του Σελακάνου στο 11ο περίπου χλμ της διαδρομής και είναι στις 2 ώρες και 20 λεπτά από την ώρα εκκίνησης. Όσοι αθλητές δεν μπορέσουν να είναι στο χρονικό όριο αυτό στο Σταθμό του Σελακάνου θεωρούνται άκυροι και θα πρέπει να παραδώσουν τον αριθμό τους και να συνεχίσουν τη διαδρομή αν το επιθυμούν με δικιά τους ευθύνη.

Θα υπάρχει επαρκής σήμανση

Θα πραγματοποιηθεί πυκνή σηματοδότηση της διαδρομής. Η σηματοδότηση θα γίνει με σπρέι πορτοκαλί χρώματος κατευθυντήριες πινακίδες και ταινία χρώματος κόκκινο –άσπρο. Επίσης θα υπάρξει χιλιομετρική ένδειξη ανά χιλιόμετρο.

Κατά την διαδρομή υπάρχουν τοποθετημένες ξύλινες κατευθυντήριες πινακίδες από κατά τόπους Συλλόγους τις οποίες οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αγνοήσουν διότι δεν έχουν καμία σχέση με την διαδρομή του αγώνα ακόμα και αν φαίνεται ότι κατευθύνουν σωστά σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο κάθε συμμετέχοντας οφείλει να ακολουθεί τα παραπάνω σήματα και να αγνοεί τυχόν ξένα προς τον αγώνα έτσι ώστε να είναι πάντα εντός διαδρομής και να μην κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Η σήμανση θα είναι πυκνή περισσότερο στα μονοπάτια και λιγότερο στους δρόμους. Σε καμιά περίπτωση όμως ο αθλητής δε θα πρέπει να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων χωρίς να συναντήσει ίχνος σήμανσης (πινακίδα, σπρέι, κορδέλα κτλ). Όταν αυτό συμβεί, τότε ο συμμετέχοντας βρίσκεται εκτός διαδρομής και θα πρέπει να κινηθεί προς τα πίσω αναζητώντας το τελευταίο ίχνος σηματοδότησης  και να συνεχίσει πλέον κανονικά πάνω στην χαραγμένη διαδρομή. Καλό είναι ο αθλητής να μην κινηθεί αυτοβούλως και προς υποθετική κατεύθυνση γιατί αυτό μπορεί να τον αποπροσανατολίσει τελείως και να τον οδηγήσει πολύ μακριά από την διαδρομή του αγώνα.

Με ασφάλεια

Θα υπάρχει υποστήριξη κατά την διάρκεια του αγώνα με 5 πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς τροφοδοσίας με ενεργειακά τζέλ, ισοτονικά, σνακς κτλ. Στο σημείο εκκίνησης και τερματισμού καθώς και σε κάθε σταθμό θα υπάρχει εθελοντής από το Σώμα Σαμαρειτών Ιεράπετρας και τους Εθελοντές Διασώστες Ιεράπετρας (ΕΔΙΚ) για τις πρώτες βοήθειες καισε επιλεγμένα σημεία έτσι ώστε να παρέμβουν όποτε αυτό χρειαστεί. Επίσης η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης θα παρέχει τον απαραίτητο επικοινωνιακό συντονισμό και πληροφόρηση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής επιθυμεί να μην συνεχίσει τον αγώνα θα πρέπει να το αναφέρει στο πλησιέστερο σταθμό υποστήριξης ή άνθρωπο των σωμάτων ασφαλείας του αγώνα. Εφόσον το επιθυμεί μπορεί να μεταφερθεί με αυτοκίνητο της οργάνωσης στο σημείο τερματισμού ή να επιστρέψει πίσω με δικιά του ευθύνη.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν εγκαταλείπει τον αγώνα ούτε κινείται αυθαίρετα χωρίς να ενημερώσει. Αυτό ελλοχεύει κινδύνους για τον ίδιο καθώς επίσης μπορεί να προκαλέσει και τεράστια αναστάτωση στην οργάνωση.

Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε αντικειμένου στην διαδρομή του αγώνα. Σε κάθε σταθμό υποστήριξης ο κάθε αθλητής θα μπορεί να αφήσει τα σκουπίδια του. Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος σκόπιμα να παραβαίνει αυτόν τον κανονισμό θα κινδυνεύει με ποινή αποκλεισμού.

Θετική υψομετρική (συνολική ανάβαση) - Αρνητική υψομετρική (συνολική κατάβαση) :

 Το κόστος συμμετοχής για τον αγώνα των 26,3 χλμ ανέρχεται στα 15 ευρώ.  

Δείτε τον χάρτη τηςδιαδρομής στo παρακάτω link:https://www.gpsies.com/map.do?fileId=hsybtkldxgvgzudg

Το κόστος συμμετοχής για τον αγώνα 12,5χλμ ανέρχεται στα 10 ευρώ

Δείτε τον χάρτη τηςδιαδρομής στo παρακάτω link

https://www.gpsies.com/map.do?fileId=zbebpmkiommfkudu

ως τις 10 Μαρτίου οι εγγραφές

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές των 26,3 και 12,5 χλμ θα αρχίσουν την Πρωτοχρονιά 1-1-2022 και θα λήξουν την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 το βράδυ.

Την ημέρα του αγώναθα γίνονται περιορισμένες εγγραφές και με πιθανότητα να μην παραλάβει ο συμμετέχοντας αναμνηστικό t-shirt λόγω εξάντλησης αποθεμάτων .

Οι εγγραφές (αν δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής) μπορούν να γίνουν καιτηλεφωνικά στα τηλ. 6973032299 και 2842026441 (Νίκος Φερετζάκης).

Δωρεάν χρήση Λεωφορείου οργάνωσης

Για την μεταφορά των αθλητών από Ηράκλειο η διοργάνωση θα διαθέσει ένα λεωφορείο το οποίο θα ξεκινήσει από το κέντρο του Ηρακλείου (άγαλμα Βενιζέλου πλατεία Ελευθερίας) την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 το πρωί στις 07:30 με προορισμό τους Μύθους και θα επιστρέψει το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Ηράκλειο. Ο κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να το δηλώσει συμπληρώνοντας στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής και το αντίστοιχο πεδίο που αναφέρεται για την επιθυμία του ή όχι να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο της διοργάνωσης . Η μεταφορά είναι δωρεάν.