Άνετη η Jebitok, φοβερός στο φινάλε ο Kwizera στον διεθνή αγώνα της Venta de Banos

 Runbeat Team   11:01 20-12-2021  

Άνετη η Jebitok, φοβερός στο φινάλε ο Kwizera στον διεθνή αγώνα της Venta de Banos


Η Edinah Jebitok από την Κένυα και ο Rodrigue Kwizera από το Μπουρούντι ήταν οι νικητές σε γυναίκες και άνδρες στον 41ο Διεθνή Αγώνα Ανωμάλου Δρόμου της Venta de Banos που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στην Ισπανία και αποτελεί την έβδομη «χρυσή» συνάντηση του World Athletics Cross Country Tour.

Αγωνιζόμενοι σε καλές καιρικές συνθήκες στο μικρό ισπανικό χωριό, ο Kwizera δέχτηκε μεγάλη πίεση από τον Αιθίοπα Nibret Melak, αλλά διατήρησε το νικηφόρο σερί του, ενώ αντίθετα η Jebitok δεν είχε αντίπαλο φτάνοντας σε μία άνετη νίκη.

 

Η αλήθεια είναι ότι τη βοήθησε και το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή απέσυρε τη συμμετοχή της το μεγάλο φαβορί, η Κενυάτισσα Eva Cherono. Έτσι, η Jebitok είχε ευκολότερο έργο στη διαδρομή των 7.975 μέτρων. Ο αγώνας άνοιξε με μέτριο ρυθμό, με τις Ισπανίδες Carla Gallardo, Blanca Fernandez και Laura Luengo να αναλαμβάνουν καθήκοντα «λαγού», ενώ η 20χρονη Jebitok και η Αιθιόπισσα Amebaw βρίσκονταν στη μέση του μεγάλου γκρουπ.

Περίπου εννέα λεπτά μετά τον αγώνα, η Κενυάτισσα αποφάσισε να πιέσει έναν πιο γρήγορο ρυθμό και κανένας από τους αντιπάλους της δεν προσπάθησε να την ακολουθήσει. Δημιούργησε μία μεγάλη διαφορά και πριν τα μέσα του αγώνα ήταν σαφές ότι θα ήταν η τελική νικήτρια στην πρώτη της εμφάνιση σε ισπανικό έδαφος.

Η Jebitok μπήκε στον τελευταίο γύρο έχοντας 38 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Amebaw, ενώ και η τελευταία είχε μεγάλη διαφορά από τις Ισπανίδες Luengo, Fernandez, Beatriz Alvarez  και την Τουρκάλα Emine Mechaal που έδωσαν μεγάλη μάχη για την 3η θέση.

Παρά το τεράστιο πλεονέκτημά της, η Jebitok δεν επιβράδυνε ποτέ με αποτέλεσμα να μεγαλώσει κι άλλο τη διαφορά από την Amebaw φτάνοντας σε μία θριαμβευτική νίκη.

Στη συνέχεια, η προσοχή μεταφέρθηκε στη μάχη για την τρίτη θέση, με την Luengo να ανεβάζει ρυθμό στον τελευταίο γύρο και να ξεφεύγει από τις Alvarez και Fernandez. Δεν κατάφερε να απομακρυνθεί και από την Mechaal, η οποία επιτάχυνε στην τελική ευθεία παίρνοντας τελικά την 3η θέση.

Ασταμάτητος ο Kwizera

Ο αγώνας των 10.575 μέτρων ανδρών ξεκίνησε αρκετά συντηρητικά, με 15 αθλητές να παραμένουν στην πρώτη θέση μετά το δεύτερο χιλιόμετρο. Ο Ισπανός Nassim Hassaous ήταν πρώτος, ακολουθούμενος από όλα τα φαβορί. Μετά τον εναρκτήριο γύρο (2200 μ.), ο Kwizera μπήκε σε θέση οδηγού με τον συμπατριώτη του Thierry Ndikumwenayo, τον πρωταθλητή της Ουγκάντα ​​Albert Chemutai, τον Melak και τον Merhawi Mebrahtu της Ερυθραίας να τον ακολουθούν από κοντά μαζί με τους κορυφαίους Ισπανούς Hassaous, Carlos Mayo, Raulchaada.

Στον επόμενο γύρο άρχισα να ξεκαθαρίζουν κάπως τα πράγματα και στον προτελευταίο γύρο ο 18χρονος Mebrahtu άρχισε να χάνει έδαφος, ενώ ο Mayo απαλλάχθηκε από τους Ndikumwenayo και Hassaous και έτρεχε στην μοναχική πέμπτη θέση. Ο αδυσώπητος ρυθμός της Kwizera συνεχίστηκε και ο Chemutai άρχισε να χάνει έδαφος με αποτέλεσμα ο Kwizera και ο Melak να ακούσουν μαζί το καμπανάκι για τον τελευταίο γύρο.

Ο τελευταίος γύρος ήταν συγκλονιστικός καθώς έγινε μεγάλη μάχη για την πρωτιά. Για να προσθέσει περισσότερο δράμα στη συναρπαστική αναμέτρηση, ο Melak προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ένα σκληρό αμμώδες τμήμα περίπου 350 μέτρα από τον τερματισμό και να απομακρυνθεί από την Kwizera, αλλά ο τελευταίος αντέδρασε αμέσως για να ανακτήσει το προβάδισμα και να πάρει μία διαφορά έναντι του Αιθίοπα.

Ο νικητής χρονομετρήθηκε 32:30 έχοντας κάνει απίστευτο χρόνο (6:04) στον τελευταίο γύρο. Ο Melak τερμάτισε σε 32:37, ενώ το βάθρο των νικητών συμπλήρωσε ο Chemutai τερματίζοντας 27 δευτερόλεπτα πίσω από τον δεύτερο.

Οι πρώτες δέκα γυναίκες που τερμάτισαν

1 Edinah Jebitok (KEN) 28:44

2 Likina Amebaw Ayel (ETH) 29:53

3 Emine Mechaal (TUR) 30:53

4 Laura Luengo (ESP) 30:55

5 Blanca Fernandez (ESP) 31:00

6 Beatriz Alvarez (ESP) 31:09

7 Carla Gallardo (ESP) 31:12

8 Isabel Barreiro (ESP) 31:23

9 Teresa Urbina (ESP) 31:24

10 Irene Pelayo (ESP) 32:25

Οι πρώτοι δέκα άνδρες που τερμάτισαν

1 Rodrigue Kwizera (BUR) 32:30

2 Nibret Melak (ETH) 32:37

3 Albert Chemutai (UGA) 33:04

4 Merhawi Mebrahtu (ERI) 33:21

5 Carlos Mayo (ESP) 33:40

6 Nassim Hassaous (ESP) 33:55

7 Adel Mechaal (ESP) 33:56

8 Thierry Ndikumwenayo (BUR) 34:02

9 David Bascunana (ESP) 34:02

10 Aaron Las Heras (ESP) 34:06