Αλλάζει σε αρκετά σημεία η γενική προκήρυξη του ΣΕΓΑΣ τη επόμενη χρονιά

 Runbeat Team   10:22 07-03-2024  

Αλλάζει σε αρκετά σημεία η γενική προκήρυξη του ΣΕΓΑΣ τη επόμενη χρονιά


Αρκετές αλλαγές ανακοίνωσε ο ΣΕΓΑΣ στη γενική προκήρυξη των πρωταθλημάτων στίβου για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025. Αρχικά προσαρμόζει τους κανόνες στο βάδην στα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ προτείνεται οι οκτώ πρώτοι νικητές – νικήτριες των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων στα σύνθετα αγωνίσματα της προηγούμενης χρονιάς, να συμμετέχουν στους διασυλλογικούς αγώνες των κατηγοριών Κ18, Κ20 και ανδρών-γυναικών σε ένα επιπλέον αγώνισμα, εκτός βαθμολογίας και απονομής επάθλων.

Το Κύπελλο Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος, θα διεξάγεται κάθε χρόνο το Φθινόπωρο (μήνα Νοέμβριο), με στόχο την επιλογή των καλύτερων αθλητών για την συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος.

Αλλαγές αποφασίστηκαν και στον τρόπο που θα πριμοδοτούνται τα σωματεία.

 

Αναλυτικά, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ ενέκρινε σήμερα προσθήκες που πρότεινε η επιτροπή ανάπτυξης και αφορούν στους αγώνες της επόμενης χρονιάς.

Αναλυτικά

1). Κατηγορία Κ18 (Ανδρών):

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλάζει τα 10.000μ. Βάδην σε 5.000μ. Βάδην.

Η αλλαγή αυτή προτείνεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Στους διασυλλογικούς αγώνες και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ18 στα 5.000μ. Βάδην θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι αθλητές της κατηγορίας Κ18 που γεννήθηκαν τα έτη 2007 – 2008. Επίσης θα συμμετέχουν και οι αθλητές της κατηγορίας Κ16 (2009 – 2010), αφού και στην κατηγορία τους αγωνίζονται στην ίδια απόσταση 5.000μ. Βάδην.

2). Κατηγορία Κ16 (Κοριτσιών) – 3.000μ. Βάδην:

Μετά από πρόταση των προπονητών Βάδην προτείνεται:

Στο αγώνισμα 3.000μ. Βάδην Κοριτσιών στο οποίο συμμετέχουν οι αθλήτριες της κατηγορίας Κ16 (2009 – 2010), να συμμετέχουν και οι αθλήτριες της κατηγορίας Κ14 της μεγάλης ηλικίας 2011, αφού σε αυτή την κατηγορία το αγώνισμα είναι 2.000μ. Βάδην και η διαφορά των 1.000μ. επιπλέον ειδικά για το Βάδην, θεωρείται χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση.

3).Κατηγορία Ανδρών – Γυναικών:

Μετά την απόφαση της WA για αλλαγή το 2024 του αγωνίσματος των 35.000μ. Βάδην με τα 10.000μ.Βάδην, η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών, με την συμμετοχή και των αθλητών – αθλητριών της κατηγορίας Κ20 (2005 – 2006), αφού και στην κατηγορία τους Κ20 αγωνίζονται στην ίδια απόσταση.

4).Διασυλλογικοίαγώνες ατομικών αγωνισμάτων:

Μετά από πρόταση του τομέα συνθέτων αγωνισμάτων, προτείνεται οι οκτώ πρώτοι νικητές – νικήτριες των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων στα σύνθετα αγωνίσματα της προηγούμενης χρονιάς, να συμμετέχουν στους διασυλλογικούς αγώνες των κατηγοριών Κ18, Κ20 και Ανδρών-Γυναικών σε ένα επιπλέον αγώνισμα, εκτός βαθμολογίας και απονομής επάθλων, μετά από δήλωση τους σωματείου τους. Οι συγκεκριμένοι αθλητές – αθλήτριες θα αγωνίζονται σε σειρά η οποία δεν θα επηρεάζει την βαθμολογική εξέλιξη του πρωταθλήματος.

5).Πριμοδότηση Σωματείων από την συμμετοχή των αθλητών – αθλητριών σε αγώνες ή υποχρεώσεις με τις Εθνικές ομάδες:

«Αν διεξάγονται Πανελλήνιοι Αγώνες της κατηγορίας και του αγωνίσματος του αθλητή – τριας, τότε το σωματείο πριμοδοτείται με δεκατρείς (13) βαθμούς, του αντιστοίχου Πανελληνίου Πρωταθλήματος», αντί για έντεκα (11) που ίσχυε μέχρι και το 2023.

«Αν διεξάγονται Πανελλήνιοι Αγώνες της κατηγορίας και του αγωνίσματος του αθλητή – τριας και αυτός συμμετέχει με την εθνική ομάδα σε αγώνες ανώτερης ηλικιακής κατηγορίας (ανεξάρτητα εάν συμμετέχει σε ατομικό ή σκυταλοδρομία βασικός ή αναπληρωματικός), τότε το σωματείο πριμοδοτείται με δεκατρείς (13) βαθμούς, του αντιστοίχου Πανελληνίου Πρωταθλήματος», αντί για έντεκα (11) που ίσχυε μέχρι και το 2023.

6).Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16:

α) Επειδή το πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο ομίλους, προτείνεται στην ονομασία των αγώνων να προστεθεί η λέξη Αναπτυξιακοί, σηματοδοτώντας τον αγωνιστικό στόχο αυτής της κατηγορίας.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναπτυξιακού Αθλητισμού Κ16, Βορείου και Νοτίου Ομίλου.

β) Σύνθετα Αγωνίσματα Κ16

Τα αγωνίσματα (Όκταθλο Αγοριών και Έξαθλο Κοριτσιών) θα διεξάγονται σε δύο Ομίλους (Βόρειο – Νότιο), αλλά σε κοινό οργανωτικό, στο ίδιο στάδιο την ίδια ημερομηνία.

Η κατανομή των Σωματείων-αθλητών ανά Όμιλο θα είναι η ίδια με την κατανομή των Σωματείων-αθλητών στο αντίστοιχο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16 ατομικών αγωνισμάτων.

Στα σύνθετα αγωνίσματα των δύο ομίλων οι αθλητές-τριες θα αγωνίζονται σε ενιαίο πρόγραμμα αλλά με χωριστή τελική κατάταξη, απονομή επάθλων, καταβολή εξόδων και βαθμολόγηση ανά Όμιλο.

Το πλαίσιο βαθμολόγησης ανά Όμιλο θα είναι το ίδιο με τους ομίλους των ατομικών αγωνισμάτων (11-9-8-…………).

7).Κύπελλο Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος:

Το Κύπελλο Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος, θα διεξάγεται κάθε χρόνο το Φθινόπωρο (μήνα Νοέμβριο), με στόχο την επιλογή των καλύτερων αθλητών για την συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος.

Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς αξιολόγηση και το συνολικό ποσοστό αξιολόγησης 4% για τους δρόμους σε ανώμαλο έδαφος, θα δίνεται εξ ολοκλήρου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος που διεξάγεται την χειμερινή περίοδο.

8).Όρια Βαθμολόγησης και Πρόκρισης:

Όπως γίνεται κάθε χρόνο, τα όρια των αγωνισμάτων όλων των κατηγοριών θα επικαιροποιηθούν όπου κρίνεται απαραίτητο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2023 και με τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των αγώνων.

9).Γραμμάτια είσπραξης Σωματείων από τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα:

Τα Σωματεία εάν δεν καταθέσουν τα γραμμάτια είσπραξης στην υπηρεσία του ΣΕΓΑΣ κατά τη διάρκεια των αγώνων για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να τα στείλουν στον ΣΕΓΑΣ το αργότερο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία διεξαγωγής του κάθε πρωταθλήματος. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησης».