4ος κορυφαίος αθλητής των Βαλκανίων από το BTA ο Μίλτος Τεντόγλου!

 Runbeat Team   17:56 15-01-2024  

4ος κορυφαίος αθλητής των Βαλκανίων από το BTA ο Μίλτος Τεντόγλου!


Ο Σέρβος τενίστας, Νόβακ Τζόκοβιτς, ήταν ο νικητής στην -επετειακή- 50ή ψηφοφορία του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (BTA) για τον κορυφαίο αθλητή στα Βαλκάνια για το 2023, διαδικασία στην οποία ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του μήκους στο Τόκιο, Μίλτος Τεντόγλου, κατέλαβε την 4η θέση. Ο -πρώην παίκτης του Ολυμπιακού- Σάσα Βεζένκοφ συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα, πίσω από τον «Νόλε» και τον Σέρβο πρωταθλητή του ΝΒΑ, Νίκολα Γιόκιτς.

Στην παραδοσιακή ψηφοφορία που διοργανώνει το ΒΤΑ συμμετείχε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως επίσης και τα εθνικά Πρακτορεία των χωρών της περιοχής: ADJERPRESS (Ρουμανία), Anatolian Agency (Τουρκία), TANYUG (Σερβία), MINA (Μαυροβούνιο), MIA (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), HINA (Κροατία), FENA (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και ATA (Αλβανία).

 

 Για πρώτη φορά, το ANSA (Ιταλία), το KNA (Κύπρος) και το Kosovapress (Κόσοβο) συμπεριλήφθηκαν στην ψηφοφορία ως μέλη της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ABNAse).

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/1) στο αθλητικό μουσείο του Εθνικού Σταδίου «Βασίλ Λέφσκι» στη Σόφια, παρουσία -μεταξύ άλλων- του υπουργού Αθλητισμού, Ντίμιταρ Ίλιεφ, της προέδρου της Βουλγαρικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέφκα Κοσταντίνοβα, πρώην και νυν αθλητών, αθλητικών παραγόντων και εκπροσώπων των βαλκανικών φορέων.

Ο γενικός διευθυντής του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (BTA), Κίριλ Βάλτσεφ, και ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Ντίμιταρ Ίλιεφ, απένειμαν το βραβείο «Αθλητής των Βαλκανίων», που κέρδισε ο Νόβακ Τζόκοβιτς και το οποίο παρέλαβε ο πρέσβης της Σερβίας στη Σόφια, Ζέλικο Γιόβιτς, εκ μέρους του κορυφαίου αθλητή και συμπατριώτη του.

 Ο τέταρτος Τεντόγλου και οι άλλοι Έλληνες

Εκτός από την 4η θέση του Μίλτου Τεντόγλου, η Ελλάδα είχε επίσης στην κατάταξη τους Στέφανο Τσιτσιπά (13η θέση/Τένις), Άννα Κορακάκη (16η/Σκοποβολή), Λευτέρη Πετρούνια (16η/Γυμναστική), Αλέξανδρο Γιάννη Γκίνη (36η/Αλπικό σκι) και Χαράλαμπο Χαλκιαδάκη (40η /Σκοποβολή).

Η 8η φορά του Τζόκοβιτς

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς συγκέντρωσε 103 βαθμούς και κατέκτησε το βραβείο για όγδοη φορά, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, μετά το 2011, το 2012, το 2013, το 2014, το 2015, το 2019 και το 2021. Ο Σέρβος σούπερ σταρ, ο οποίος είναι Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη της ATP, είχε μια από τις πιο «δυνατές» σεζόν του στο τένις. Έπαιξε στους τελικούς και των τεσσάρων τουρνουά Grand Slam, κατακτώντας τους τίτλους σε Australian Open, Ρολάν Γκαρός και US Open, ενώ στη συνέχεια ολοκλήρωσε τη... διαδρομή του στη χρονιά με το τρόπαιο στα ATP Finals.

Δίχως άλλο, το 2023, ο 36χρονος Νόβακ Τζόκοβιτς έγραψε λίγο περισσότερο την ιστορία του αθλήματός του, πριν από μια νέα χρονιά όπου θα βάλει στόχο τον Ολυμπιακό τίτλο στο Παρίσι.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, επικρατώντας του Ρώσου Ντανιίλ Μεντβέντεβ στον τελικό του US Open, ο 36χρονος Σέρβος σημείωσε νέο ρεκόρ, ισοφαρίζοντας τον απόλυτο αριθμό των τίτλων σε τουρνουά Grand Slam (24), στον οποίο έφτασε το 1973 η Μάργκαρετ Κορτ.

Το Νο 1 του κόσμου, το οποίο έχει περάσει συνολικά 405 εβδομάδες στην κορυφή της κατάταξης της ATP, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, στοχεύει στον 25ο «μεγάλο» τίτλο του τον Ιανουάριο στο Australian Open. Μετά θα ακολουθήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και η αναζήτηση για το χρυσό μετάλλιο, ο μόνος σημαντικός τίτλος που λείπει από τη σπουδαία καριέρα του.

Δεύτερος με 72 βαθμούς ήταν ο Νίκολα Γιόκιτς, ο οποίος θριάμβευσε κατακτώντας τον τίτλο στο ΝΒΑ με τους Ντένβερ Νάγκετς και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP) των τελικών του πρωταθλήματος.

Το βάθρο του Βεζένκοφ

Ο Σάσα Βεζένκοφ κατετάγη τρίτος με 38 βαθμούς. Ο Βούλγαρος μπασκετμπολίστας είχε άλλη μια εξαιρετική χρονιά, κατά την οποία αναδείχθηκε MVP στην Euroleague για τη σεζόν 2022/2023 και έπαιξε με τον Ολυμπιακό στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, χάνοντας σε έναν δραματικό τελικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το καλοκαίρι υπέγραψε συμβόλαιο με τους Σαραμέντο Κινγκς και έγινε ο δεύτερος Βούλγαρος στην ιστορία, μετά τον Γκεόργκι Γκλούσκοφ, που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ.

Στην τέταρτη θέση με 36 βαθμούς βρέθηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης στο άλμα εις μήκος, Μίλτος Τεντόγλου, ενώ την πρώτη πεντάδα, με έναν βαθμό λιγότερο, συμπλήρωσε η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις μήκος, Ιβάνα Σπάνοβιτς, από τη Σερβία.

Την έκτη θέση με 32 βαθμούς πήρε ο Ιταλός μοτοσυκλετιστής, Φραντσέσκο Μπανιάια, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο στo MotoGP. Ο Μπανιάια βρέθηκε ένα βαθμό μπροστά από την -κουβανικής καταγωγής- βολεϊμπολίστρια Μελίσα Βάργκας, η οποία βοήθησε την Τουρκία να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης και αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια στη διοργάνωση.

Όγδοος με 27 βαθμούς κατετάγη ο Ιταλός «χρυσός» Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος, Τζιανμάρκο Ταμπέρι, ο οποίος είναι ο τρίτος αθλητής στίβου στο top 10 της ψηφοφορίας του 2023.

Η Βουλγάρα πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής, Μποριάνα Καλέιν, κατετάγη ένατη με 21 βαθμούς. Η Καλέιν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς και τον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ομαδικό τίτλο με την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας. Στα ατομικά αγωνίσματα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, πήρε ασημένιο μετάλλιο σε κορίνες και κορδέλα, ενώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατέκτησε ασημένιο στις κορίνες και χάλκινο στο στεφάνι.

Η Ρουμάνα πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης στο διπλό σκιφ, Σιμόνα Ράντις, συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα με 19 βαθμούς.





Συνολικά 58 αθλητές έλαβαν ψήφους στη ψηφοφορία φέτος.

Βάλτσεφ: «Σύμβολο κοινών πραγμάτων στα Βαλκάνια»

Στην ομιλία του κατά την τελετή στο Μουσείο Αθλητισμού, ο Κίριλ Βάλτσεφ τόνισε ότι αυτή η ψηφοφορία εδώ και 50 χρόνια είναι σύμβολο των «κοινών πραγμάτων» στα Βαλκάνια και πως δεν υπάρχουν χαμένοι σε αυτήν, γιατί όλοι από την περιοχή είναι νικητές.

«Σήμερα ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα της 50ής επετειακής ψηφοφορίας του BTA για τον «Κορυφαίο Αθλητή στα Βαλκάνια», ένας διαγωνισμός στον οποίο κάθε μία από τις 13 χώρες, των οποίων ψηφίζουν τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων, είναι πάντα νικήτρια. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι άνθρωποι στην περιοχή μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είμαστε τόσο κοντά και συνδεδεμένοι, ώστε τα «Βαλκάνια» είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε για να αποκαλούμε τα κοινά μας πράγματα» ξεκίνησε την ομιλία του ο γενικός διευθυντής του BTA.

«Μια φορά κι έναν καιρό, ο αείμνηστος πατέρας μου με έμαθε ότι σε κάθε αγώνα, αν δεν συμμετέχει βουλγαρική ομάδα ή μεμονωμένος αθλητής, θα πρέπει να υποστηρίζουμε αυτόν από χώρα γειτονική της Βουλγαρίας. Αν δεν συμμετέχει ένας γείτονας, αν δεν συμμετέχει καμία βαλκανική χώρα, μου είπε ότι πρέπει να είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής. Έτσι, στο σπίτι παρακολουθούσαμε πάντα αθλητικούς αγώνες με τη συγκίνηση ότι συμμετείχαν οι «δικοί μας» και χαιρόμασταν για τις «δικές μας» νίκες ή στεναχωριόμασταν για τις «δικές μας» ήττες. Και στον διαγωνισμό «Αθλητής στα Βαλκάνια» δεν υπάρχουν ποτέ ήττες, γιατί ο νικητής είναι πάντα ένας από τους «δικούς μας»» πρόσθεσε ο Βάλτσεφ και συνέχισε:

«Αλλά αυτή η ψηφοφορία, που διοργανώθηκε ήδη 50 φορές από το BTA από το 1973 (εξαιρουμένου του 2020, όπου δεν υπήρχαν αθλητικοί αγώνες, λόγω της πανδημίας Covid-19), δεν είναι μόνο έκφραση της περιφερειακής σχέσης, αλλά και της ικανότητας να αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλον, τις επιτυχίες των γειτόνων. Και αυτό σε ένα μέρος του κόσμου που συνήθως συνδέεται με παρεξηγήσεις και συγκρούσεις. Και με τέτοια σημάδια εποικοδομητικής κοινότητας, τα Βαλκάνια γίνονται πιο ελκυστικά. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά φέτος, στην ψηφοφορία συμμετείχαν φορείς δύο χωρών, οι οποίοι δεν αυτοπροσδιορίζονται ως Βαλκάνιοι, αν και ορίζονται ως τέτοιοι στα εγχειρίδια γεωγραφίας - η Ιταλία και η Κύπρος. Αυτές οι χώρες έγιναν επίσης μέλη του Συνδέσμου των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων - Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ABNA - ΕΕ), τα οποία καταχωρίσαμε με έδρα στη βουλγαρική πρωτεύουσα, τη Σόφια, τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτός ο οργανισμός άρχισε να διατηρεί έναν ιστότοπο, όπου το BTA συλλέγει καθημερινά μία είδηση από κάθε μέλος των πρακτορείων της Βαλκανικής. Το επόμενο βήμα, που θα προτείνω στην επικείμενη γενική συνέλευση της ABNA-UE φέτος στην Κωνσταντινούπολη, είναι να αρχίσουμε να δημοσιεύουμε ξεχωριστά και μία αθλητική είδηση από κάθε πρακτορείο» είπε ο γενικός διευθυντής.

«Επειδή οι πληροφορίες είναι η βάση κάθε κατανόησης, γι' αυτό το BTA καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να παρέχει περισσότερη γνώση για τους γείτονες της Βουλγαρίας. Η υπηρεσία επεκτείνει το δίκτυο των μόνιμων γραφείων ανταποκριτών. Υπάρχουν τέτοια στα Σκόπια στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία και στην Άγκυρα στην Τουρκία, ενώ σχεδιάζει στο Μποσίλεγκραντ στη Σερβία για να προσθέσει το Βελιγράδι, καθώς και την Αθήνα στην Ελλάδα» είπε ο Βάλτσεφ.

«Κάθε διεύρυνση της συνεργασίας κάνει τις επιμέρους χώρες στο δικό μας μέρος του κόσμου πιο δυνατές μαζί. Και τα πρακτορεία ειδήσεων πρέπει να είναι παράδειγμα, μεταδοτικά και σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, για τον τουρισμό, επειδή κοινά τουριστικά πακέτα για να επισκεφθείτε πολλές βαλκανικές χώρες σε ένα ταξίδι μπορούν να προσελκύσουν πολύ περισσότερους τουρίστες από καθεμία από τις χώρες της περιοχής ξεχωριστά ή για την πολιτική, επειδή κοινές βαλκανικές προτάσεις για διοργάνωση παγκόσμιων φόρουμ ή υποψηφιότητες για ηγετικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνουν αποδεκτές. Ισχύει για υποψηφιότητες για τη διοργάνωση παγκόσμιων αγώνων ή για επικεφαλής παγκόσμιων αθλητικών οργανισμών. Και μια τέτοια κοινή βαλκανική προσέγγιση αποδεικνύεται τελικά επωφελής για ολόκληρη την Ευρώπη και γι' αυτό η Βουλγαρία αφιέρωσε την πρώτη της προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 2018 έως τη διεύρυνση της ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το κοινό μέλλον των Βαλκανίων, ωστόσο, θα συνδέεται πάντα με το παρελθόν, το οποίο συνήθως συνδέεται με τη διχόνοια σε όλο τον κόσμο. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα καλών κοινών εγχειρημάτων σε αυτό. Ένα τέτοιο καλό παράδειγμα είναι η ψηφοφορία για τον «κορυφαίο αθλητή των Βαλκανίων», την οποία το BTA έχει ήδη διοργανώσει 50 φορές υπό διαφορετικά πολιτικά καθεστώτα και με τη συμμετοχή εταίρων από διαφορετικές χώρες που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο, οι αθλητικές ειδήσεις για το BTA έχουν πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Οι πρώτες ειδήσεις του πρακτορείου από ένα στάδιο χρονολογούνται στις 24 Μαρτίου 1902 από τη Γλασκώβη: «Σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των Άγγλων και των Σκωτσέζων, το πλήθος εισέβαλε στον περιφραγμένο χώρο. Υπήρχαν 3 νεκροί και 125 τραυματίες, εκ των οποίων οι 15 σοβαρά». Και στις 25 Μαρτίου 1902 μεταδόθηκαν τα νέα της Γλασκώβης. Συνήθως οι τελετές ανακήρυξης για τον «κορυφαίο αθλητή στα Βαλκάνια» γίνονται στο ίδιο το BTA, αλλά, για την 50ή επετειακή «έκδοση» συμβολικά, συγκεντρωνόμαστε εδώ, στο Μουσείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Εθνικό Στάδιο «Βασίλ Λέφσκι», του οποίου η πρώτη έκθεση άνοιξε το 1962» πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής και κατέληξε:

«Στις 49 προηγούμενες ψηφοφορίες υπήρξαν 27 γυναίκες νικήτριες και 22 άνδρες νικητές, ενώ τρεις φορές στην πρώτη τριάδα ήταν μόνο γυναίκες (1986, 1987 και 1989). Έχουν υπάρξει νικητές από όλα τα είδη αθλημάτων, ανεξάρτητα από την «εμπορικότητά» τους - από τον στίβο (19 φορές) και το τένις (10 φορές) μέχρι το μπάσκετ, την πυγμαχία, το δίαθλο, τη ρυθμική γυμναστική, την κολύμβηση, την κωπηλασία και την σκοποβολή».

Οι πρώτες 20 θέσεις στην ψηφοφορία για τον «κορυφαίο αθλητή στα Βαλκάνια» για το 2023, και οι κατατάξεις των άλλων αθλητών από Ελλάδα και Κύπρο έχουν ως εξής:

 1. Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία), τένις - 103 βαθμοί

 2. Νίκολα Γιόκιτς (Σερβία), μπάσκετ - 72

 3. Αλεξάντερ Βεζένκοφ (Βουλγαρία), μπάσκετ - 38

 4. Μιλτιάδης Τεντόγλου (Ελλάδα), στίβος - 36

 5. Ιβάνα Σπάνοβιτς (Σερβία, στίβος) - 35

 6. Φραντσέκο Μπανιάια (Ιταλία), μοτοσικλέτα - 32

 7. Μελίσα Βάργκας (Τουρκία), βόλεϊ - 31

 8. Τζιανμάρκο Ταμπέρι (Ιταλία), στίβος - 27

 9. Μποριάνα Καλέιν (Βουλγαρία), ρυθμική γυμναστική - 21

10. Σιμόνα Ράντις (Ρουμανία), κωπηλασία - 19

11. Γιανίκ Σίνερ (Ιταλία), τένις - 18

12. Πιέτρο Σίγκελ (Ιταλία), πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα - 14

13. Λουίζα Γκέγκα (Αλβανία), στίβος - 12

 . Στέφανος Τσιτσιπάς (Ελλάδα), τένις - 12

 . Τόμας Τσέκον (Ιταλία), κολύμβηση - 12

16. Άννα Κορακάκη (Ελλάδα), σκοποβολή - 11

 . Λευτέρης Πετρούνιας (Ελλάδα), ενόργανη γυμναστική - 11

 . Φρεντερίκα Μπρινιόνε (Ιταλία), αλπικό σκι - 11

19. Αμίρ Ραχμάνι (Κόσοβο), ποδόσφαιρο - 10

 . Κριστιάν Ασλάνι (Αλβανία), ποδόσφαιρο - 10

 . Λάουρα Φαζλίου (Κόσοβο), τζούντο - 10

...

29. Μίλαν Τραΐκοβιτς (Κύπρος), στίβος - 7

...

31. Ολίβια Φωτοπούλου (Κύπρος), στίβος - 6

...

36. Αλέξανδρος Γιάννης Γκίνης (Ελλάδα), αλπικό σκι - 5

...

40. Χαράλαμπος Χαλκιαδάκης (Ελλάδα) σκοποβολή - 4

...

49. Ειρήνη Κοντού (Κύπρος), καράτε - 2

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ