Η καλή και η κακή πλευρά να τρέχεις με ρολόι-Πως επηρεάζονται προπονήσεις και αγώνες

 Runbeat Team   16:28 19-04-2024  

Η καλή και η κακή πλευρά να τρέχεις με ρολόι-Πως επηρεάζονται προπονήσεις και αγώνες


Αυτές τις μέρες ο μέσος δρομέας έχει περισσότερα δεδομένα στα χέρια του από ποτέ. Μπορείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις για τον ρυθμό, τον καρδιακό ρυθμό και πολλές άλλες μετρήσεις απευθείας από το ρολόι σας και μπορείτε να αφιερώσετε ώρες αναλύοντας τα αποτελέσματα στη συνέχεια. Τα δεδομένα μπορούν να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να καθοδηγήσετε την προπόνηση σας είτε εσείς, είτε ο προπονητής σας, αλλά η υπερβολική βάση σε αυτά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Πληροφορίες βάσει των δεδομένων έναντι των πραγματικών συνθηκών

Η διάκριση μεταξύ αυτών των δύο προπονητικών προσεγγίσεων είναι σημαντική και είναι εκεί όπου πολλοί δρομείς σκοντάφτουν. Όταν η προπόνησή σας βασίζεται σε δεδομένα, σημαίνει ότι εξετάζετε τις μετρήσεις που παρακολουθείτε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας (όπως χιλιόμετρα, ρυθμός, βηματισμός, καρδιακός ρυθμός, ύπνος κ.λπ.) παράλληλα με ευρύτερα μοτίβα, όπως το πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, είτε αντιμετωπίζετε πόνους και τραυματισμούς είτε όχι και εάν βλέπετε γενική πρόοδο.

 

Πολλοί δρομείς προσπαθούν να το κάνουν αυτό, αλλά καταλήγουν να εστιάζουν υπερβολικά στους αριθμούς, με αποτέλεσμα η προπόνησή τους να βασίζεται στα δεδομένα. Σε αυτήν την προσέγγιση, κάνετε προσαρμογές στην προπόνησή σας με βάση αποκλειστικά αυτά που σας λέει το ρολόι σας κάθε μέρα, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη άλλους παράγοντες. Αυτό συχνά οδηγεί σε βιαστικές αποφάσεις που σας βλάπτουν μακροπρόθεσμα.

Ο λόγος για αυτό είναι επειδή τα δεδομένα συχνά σας ενθαρρύνουν να εστιάσετε στις μικρο-τάσεις, παρά στη συνολική εικόνα της προόδου σας. Αυτό είναι ένα θέμα γιατί όταν κοιτάτε την προπόνησή σας κάτω από ένα μικροσκόπιο, μια κακή προπόνηση μπορεί να φαίνεται τεράστιο πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα, είναι απλώς ένας μικρός «βήχας» ενώ εσείς πιστεύετε ότι έχετε πνευμονία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η πρόοδος δεν είναι ποτέ γραμμική και κάθε κύκλος προπόνησης χαρακτηρίζεται από σκαμπανεβάσματα. Εφόσον η συνολική τάση στην προπόνησή σας είναι θετική, ξέρετε ότι η προπόνησή σας είναι αποτελεσματική.

Τα δεδομένα δεν λένε όλη την ιστορία

Οι αριθμοί δεν σας τα λένε όλα. Για παράδειγμα, μπορεί να πετυχαίνετε τα split σας κάθε εβδομάδα στις προπονήσεις και πάντα να επιτυγχάνετε τους εβδομαδιαίους στόχους σας σε χιλιόμετρα, κάτι που υποδηλώνει ότι προσαρμόζεστε καλά στην προπόνησή σας και σημειώνετε πρόοδο. Ταυτόχρονα, μπορεί να αισθάνεστε ολοένα και πιο κουρασμένοι και να χρειάζεται να εργάζεστε όλο και πιο σκληρά για να πετύχετε αυτούς τους στόχους ή μπορεί να εμφανίζετε πόνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Και τα δύο αυτά σενάρια είναι κόκκινες σημαίες, ότι δεν προσαρμόζετε καλά στην εκπαίδευσή σας, αλλά δεν θα εμφανιστούν στα δεδομένα σας — τουλάχιστον, όχι αμέσως.

Πολλοί δρομείς δίνουν τόσο μεγάλη προσοχή στα δεδομένα που ξεχνούν να ακούσουν πραγματικά το σώμα τους, αλλά είναι σημαντικό να λαμβάνετε πάντα υπόψη τους αριθμούς που βλέπετε στο πλαίσιο του πώς νιώθετε πραγματικά όταν παίρνετε αποφάσεις για την προπόνηση σας.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν δρομείς εκεί έξω που δεν χρησιμοποιούν καθόλου ρολόι .Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρατήσετε εντελώς το ρολόι σας, αλλά υπάρχουν πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη μιας διαισθητικής αίσθησης του πόσο σκληρά εργάζεστε, δηλαδή ότι θα είναι λιγότερο πιθανό να το παρακάνετε την προπόνησή σας σε σημείο εξάντλησης ή τραυματισμού. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βγείτε για τρέξιμο και θα κοιτάξετε το ρολόι σας για να ελέγξετε τα δεδομένα σας, μην ξεχάσετε να κάνετε check in και με τον εαυτό σας.

Η υπόθεση να τρέξετε τον επόμενο αγώνα σας με την αίσθηση

Είδαμε σε γενικές γραμμές ποια είναι η «παραγωγική» σχέση μας με το ρολόι στις προπονήσεις. Τι γίνεται όμως στους αγώνες; O αποχωρισμός απο το αγαπημένο σας ρολόι θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε νέο ατομικό ρεκόρ ή μήπως η απώλεια του θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την αγωνιστική σας τακτική;

Είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς σήμερα, αλλά κάποτε, οι δρομείς αγωνίζονταν χωρίς δεδομένα. Ενώ η τεχνολογία έχει αναμφίβολα προστιθέμενη αξία στη σύγχρονη προπόνηση και στους αγώνες μας, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα επιχειρήματα για την περιστασιακή χρήση χωρίς δεδομένα την ημέρα του αγώνα.

 

Εξαλείφοντας την προσήλωση στις μετρικές, το μυαλό βρίσκει άλλες σκέψεις στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Αυτό μπορεί να είναι καλό.Διαγράφοντας όλη την επίγνωση του καρδιακού ρυθμού, του βηματισμού, της ισχύος και του χρόνου κατά τη διάρκεια του τρεξιματος σας, ελευθερώνετε πολύ χώρο στον εγκέφαλο. Το να είσαι τυφλός σε όλα, εκτός από τους δείκτες χιλιομέτρων της διαδρομής, σου επιτρέπει να απορροφήσεις καλύτερα το τοπίο, τη θερμοκρασία, την ατμόσφαιρα και το πιο σημαντικό, το πώς νιώθεις μέσα σε ενα αγώνα. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να εξερευνήσει αγώνες χωρίς δεδομένα και παρατηρήστε πως δουλευει για εσάς. Σίγουα θα είναι διαφορετικό για τον καθένα αλλά θα μάθετε πολλά για το σώμα σας.

Μερικές φορές τα δεδομένα μας κρατούν πίσω

Οι περισσότεροι από εμάς βασιζόμαστε σε δεδομένα στην εκπαίδευσή μας. Εξετάζουμε όλα τα είδη των αριθμών για να αποφασίσουμε πόσο σκληρά θα πιέσουμε σε έναν αγώνα και τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά και προβληματικό. Μπορεί ακούσια να θέτουμε περιορισμούς στον εαυτό μας. Ίσως γνωρίζετε από τα δεδομένα της προπόνησής σας ότι μπορείτε να διατηρήσετε έναν δεδομένο ρυθμό για τον επόμενο Ημιμαραθώνιο ή Μαραθώνιο σας. Τι συμβαίνει αν είστε στα μισά του δρόμου και δεν αισθάνεστε καλά; Όταν αγωνίζεστε ανάλογα με την αίσθηση, δίνετε στο σώμα σας την ευκαιρία να βρει το δικό του τρόπο. Χωρίς σημεία αναφοράς δεδομένων, μπορείτε να λαμβάνετε αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο με βάση τη δική σας διαίσθηση και ίσως μπορείτε ακόμη και να ξεπεράσετε τα εμπόδια που έχετε στο κεφάλι σας.

Το 2023, η Siffan Hasan και ο Geoffrey Kamworor έτρεξαν στο Μαραθώνιο του Λονδίνου χωρίς ρολόι, κατακτώντας την 1η και 2η θέση αντίστοιχα.

Το «χωρίς ρολόι» λειτουργεί για τους ελίτ δρομείς

Πολλοί κορυφαίοι δρομείς κυρίως για τις αποστάσεις εντός σταδίου αλλά όχι μόνο επιλέγουν να αγωνίζονται χωρίς δεδομένα. Ως εκ φύσεως ανταγωνιστικοί άνθρωποι, οι δρομείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι αγώνες χωρίς μετρήσεις τους επιτρέπουν να λαμβάνουν πιο επιθετικές αποφάσεις συγκριτικά με εκείνες που λαμβάνουν παρακολουθώντας τα δεδομένα από το ρολόι τους. Είτε πρόκειται για μια απότομη αύξηση είτε για προσαρμογή της προσπάθειας, η χρήση της δυναμικής του αγώνα αντί του ρολογιού σας για να υπαγορεύσει την προσπάθειά σας μπορεί να σας οδηγήσει σε έναν πιο αποτελεσματικό αγώνα.