Χωρίς την Yehualaw που νόσησε, αλλά με την Jeruto παρούσα, αύριο το «Valencia Ibercaja»

 Runbeat Team   9:40 08-01-2022  

Χωρίς την Yehualaw που νόσησε, αλλά με την Jeruto παρούσα, αύριο το «Valencia Ibercaja»


Ο αγώνας 10χλμ που διεξάγεται παραδοσιακά την πρώτη εβδομάδα του χρόνου στη Βαλένθια, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σπουδαίων δρομέων με αποτέλεσμα κάθε χρόνο οι επιδόσεις να είναι εντυπωσιακές. Πριν από δύο χρόνια ο Κενυάτης Rhonex Kipruto σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ (26:24) ανδρών που συνεχίζει να ισχύει ακόμα και σήμερα. Φέτος οι διοργανωτές του «Valencia Ibercaja» ήλπιζαν σε μία ανάλογη επιτυχία στον αγώνα των γυναικών καθώς είχαν καλέσει και είχα ανταποκριθεί στο κάλεσμά τους σπουδαίες αθλήτριες, όπως η Yalemzerf Yehualaw από την Αιθιοπία και η Norah Jeruto από την Κένυα.

 

Ο κορωνοϊός, όμως χάλασε τα σχέδιά τους καθώς η Yehualaw -που ήταν η βασική υποψήφια για να βελτιώσει το 29:38, το οποίο είχε σημειώσει η Kalkidan Gezahegne στη Γενεύη τον περασμένο Οκτώβριο- δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί στη Βαλένθια αύριο Κυριακή (9/1) καθώς βρέθηκε θετική στον Covid-19 λίγο πριν ταξιδέψει την Πέμπτη.

Η 22χρονη Yehualaw κατέχει τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στον ημιμαραθώνιο, χάρη στο 1:03:51 που πέτυχε στη Βαλένθια στις 24 Οκτωβρίου, ενώ στον ίδιο αγώνα είχε καλύψει τα 10χλμ σε 29:45.

Παρόλα αυτά η Jeruto θα είναι παρούσα στον αυριανό αγώνα και θα παλέψει όχι μόνο για τη νίκη, αλλά και για το ρεκόρ. Αυτή τη στιγμή έχει καλύτερη επίδοση στα 10χλμ 29:51, τον οποίο πέτυχε τον Ιανουάριο του 2020.

Από εκεί και πέρα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο cross country, Karoline Bjerkeli Grovdal. Η 31χρονη Νορβηγή έχει θέσει ως στόχο το Ευρωπαϊκό ρεκόρ που είναι 30:21, ενώ το ατομικό της ρεκόρ είναι 30:32. Στις συμμετοχές που ξεχωρίζουν είναι και αυτή της Σουηδής Meraf Bahta, της Κενυάτισσας Gladys Chepkurui και το βρετανικό ζευγάρι Charlotte Purdue και Samantha Harrison.

Οι άνδρες στοχεύουν σε επιδόσεις κάτω των 27:00

Παρότι δεν έχει τις τρανταχτές συμμετοχές των γυναικών, ο αντίστοιχος αγώνας τον ανδρών παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Σίγουρα ξεχωρίζουν οι τρεις Κενυάτες , Daniel Simiu Ebenyo, Boniface Kibiwott και Jacob Krop. Ο πρώτος κέρδισε το San Silvestre Vallecana του 2020, ενώ ο Kibiwott σημείωσε χρόνο 27:13 στη Γενεύη για την τρίτη θέση τον περασμένο Οκτώβριο. Όσο για τον Krop, είναι ένας ταλαντούχος αθλητής που κατέλαβε την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Ντόχα στα 5000 μέτρα σε ηλικία 18 ετών, ενώ ατομικό του ρεκόρ είναι 27:30.

Ξεχωρίζει επίσης η παρουσία του 17χρονου Αιθίοπα, Chimdesa Debele, νικητή στα 10χλμ στη Λιλ τον περασμένο Νοέμβριο με ατομικό ρεκόρ 27:16, ενώ ο Ελβετός Julien Wanders και ο Ισπανός Carlos Mayo θα είναι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μαζικός αγώνας με 10.000συμμετέχοντες χωρισμένους σε πέντε γκρουπ λόγω των περιορισμών που υπάρχουν εξαιτίας της πανδημίας. Δρομείς από 58 διαφορετικές χώρες θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν το προσωπικό τους ρεκόρ σε ένα από τα πιο γρήγορα σιρκουί παγκοσμίως.

Ο αγώνας θα μεταδοθεί σε απευθείας μετάδοση από το σάιτ της διοργάνωσης και από το  κανάλι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου στο YouTube.