Τρέξιμο στο κρύο: Δες το θετικά και αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα με...προσοχή!

 Runbeat Team   14:02 24-01-2022  

Τρέξιμο στο κρύο: Δες το θετικά και αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα με...προσοχή!


Αναμφισβήτητα το φυσικό περιβάλλον του τρεξίματος δεν είναι ένα γυμναστήριο ή οι τέσσερις τοίχοι ενός σπιτιού. Ωστόσο δεν είναι ντροπή να χτυπάς τον διάδρομο όταν οι συνθήκες γίνονται δύσκολες, ακόμη και για να περπατήσεις όταν οι πολικές θερμοκρασίες καθιστούν δρόμους και πεζοδρόμιο με πίστα παγοδρομίου. Επιπλέον ο διάδρομος όπως έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του διασκελισμού και την αποφυγή τραυματισμών που προκύπτει από το διαρκές σφυροκόπημα των ποδιών σας σε σκληρότερες επιφάνειες (ασφαλτοτάπητας, μπετόν, πλακάκια κ.α).

Ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι αισθάνεστε ασφαλείς, υπάρχει ένα θετικό στοιχείο στην καταγραφή χιλιομέτρων τους πιο κρύους μήνες υποστηρίζει η επιστήμη που ασχολείται με τη νοητική απόδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους αθλητές χειμερινών αθλημάτων περιγράφουν το χειμερινό τρέξιμο ως μια ταυτόχρονα καταπραϋντική και αναζωογονητική εμπειρία - «σαν κάθαρση».

 

Τι να προσέξετε στο κρύο

 

Υπάρχουν μερικές προειδοποιήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν βγείτε έξω στο κρύο. Φροντίστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία του πυρήνα σας σε ένα φυσιολογικό εύρος και να αποφύγετε την υποθερμία και επίσης για να αποτρέψετε τα κρυοπαγήματα.

Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι: Η εισπνοή κρύου αέρα μπορεί να προκαλέσει βρογχοσπασμους, κρίσεις βήχα και συριγμό που μοιάζουν με άσθμα που εμποδίζουν την αναπνοή. Και η αυξημένη αρτηριακή πίεση στο κρύο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, ειδικά σε ηλικιωμένους ή σε άτομα με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις. Ο κίνδυνος είναι μικρότερος με το τρέξιμο, ειδικά για όσους το κάνουν τακτικά, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να τον προσπεράσουμε αψήφιστα.

Ανεξάρτητα από την αρχική κατάσταση της υγείας σας, υπάρχουν μερικές μέρες που οι συνθήκες μπορεί να δικαιολογούν την παραμονή σας μέσα. Δεν υπάρχει καμία ενιαία θερμοκρασία αποκοπής που να είναι επικίνδυνη, επειδή ο άνεμος, η βροχόπτωση και το ηλιακό φως παίζουν ρόλο. Αντίθετα συνιστάται να ελέγχετε την πρόγνωση του καιρού της περιοχής σας και να λαμβάνετε υπόψη τις προειδοποιήσεις για τον άνεμο και τις προειδοποιήσεις κρυοπαγημάτων. Επιπλέον, σκεφτείτε πόσο πάγο θα συναντήσετε στη διαδρομή σας. Το να γλιστρήσετε και να τραυματιστείτε θα μπορούσε να σας κρατήσει μέσα για πολύ περισσότερο από όσο θα σας κρατήσει ένας χιονιάς.

Βελτιστοποιείται η προσαρμογή σας σε αντίξοες συνθήκες


Αλλά τις ημέρες που δεν εγκυμονούνται κίνδυνοι για σοβαρά ατυχήματα λόγω ολισθηρότητας, σκεφτείτε να προετοιμαστείτε και να βγείτε εκεί για να αποκομίσετε τα οφέλη του χειμερινού τρεξίματος. Εκτός από τις ψυχολογικές αισθήσεις όπως η ειρήνη και η διαύγεια, το να παλεύεις με τα στοιχεία έρχεται με ορισμένα φυσικά προνόμια.

Την πρώτη παγωμένη μέρα κάθε εποχής, το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα δραστηριοποιείται, αναζωογονώντας το σύστημα μάχης ή φυγής για να σας σώσει από το κρύο. Το αίμα σας πηγαίνει προς τα μέσα από το δέρμα και τα άκρα σας για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα και τα ζωτικά σας όργανα. Και αν δεν παράγετε θερμότητα τρέχοντας, μπορεί να αρχίσετε να τρέμετε.

Αλλά καθώς αντιμετωπίζετε επανειλημμένα κρύο καιρό χωρίς απειλητικές για τη ζωή συνέπειες, το σώμα σας μαθαίνει να μειώνει την απόκρισή του στο στρες, μια κάπως μυστηριώδη διαδικασία που ονομάζεται εξοικείωση με το κρύο. Καθώς ο χειμώνας περνάει, λιγότερες ορμόνες του στρες, όπως οι κατεχολαμίνες, ρέουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας. Και περισσότερο από αυτό το αίμα μένει κοντά στο δέρμα σας, κάνοντας σας να αισθάνεστε πιο ζεστοί.

Σε αντίθεση με τον εγκλιματισμό στη θερμότητα, η εξοικείωση με το κρύο δεν έχει αποδεδειγμένα οφέλη απόδοσης. ούτε φαίνεται να προσθέτει στα προνόμια υγείας που λαμβάνετε ήδη από την άσκηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, τα τακτικά τρεξίματα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία προσαρμογής, καθιστώντας οποιαδήποτε άλλη εργασία στην ύπαιθρο - από τη βόλτα του σκύλου έως την αναμονή του λεωφορείου - πιο υποφερτή.

Θα μειώσετε τον αντίκτυπο της εποχικής θλίψης

 

Είμαστε τυχεροί ως λαός γιατί το μόνο που δεν μας λείπει είναι ο ήλιος. Αυτή η πραγματικότητα όταν χάνεται βίαια και κυρίως για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι εμφανές ότι η διάθεσή μας πέφτει εκείνη τη περίοδο. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας πιστεύουν ότι ένας βασικός λόγος για αυτήν την πάθηση, που ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, είναι ότι η λιγότερη έκθεση στο φυσικό φως εκτοξεύει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας.

Η προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά αυτών των ρυθμών. Η έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει επίσης την παραγωγή βιταμίνης D, ένα βασικό συστατικό νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση όπως η σεροτονίνη και είναι κρίσιμο για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Προσθέστε σε αυτό τις επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας και της έκθεσης σε χώρους πρασίνου (όπου μπορείτε να τους εντοπίσετε) που τονώνουν τη διάθεση, και το τρέξιμο σε κρύο καιρό μπορεί να χρησιμεύσει ως λύση- αντίδοτο για τη «διαταραχή του ελλείμματος της φύσης», έναν όρο που επινοήθηκε για να περιγράψει την αποσύνδεση από τον κόσμο γύρω μας. Επιπλέον, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να μειώσει τον φόβο και την ανησυχία .Σε μια μεγάλη μελέτη διάρκειας 21 ετών, οι Σουηδοί σκιέρ αντοχής είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν άγχος από τους μη σκιέρ.

Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα κρίσιμα αυτή τη στιγμή, με μια συνεχιζόμενη πανδημία που έχει φθείρει τη συλλογική μας ψυχική υγεία. Όταν κοιτάμε τι μας έχει αφαιρέσει ο COVID, αφαιρείται πραγματικά η αίσθηση ελέγχου μας. Παίρνουμε πίσω τον έλεγχο όταν είμαστε έξω, όταν είμαστε ένα με τη φύση και είμαστε γειωμένοι.

Φυσικά, για πολλούς ανθρώπους, το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους από μόνο του δεν αρκεί για τη θεραπεία της εποχικής κατάθλιψης, του άγχους ή άλλων διαταραχών της διάθεσης. Είναι ακόμα καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν η θλίψη, οι απελπιστικές ή ανήσυχες σκέψεις παρεμβαίνουν στις καθημερινές σας δραστηριότητες

Μπορείτε να ανανεώσετε το μεταβολισμό σας

 

Το ρίγος σίγουρα αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη του σώματός σας, αλλά αν τρέχετε, η θερμοκρασία του πυρήνα σας πιθανότατα δεν θα πέσει αρκετά για να αρχίσετε να τρέμετε. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι λιγότερο σημαντικές πτώσεις στη θερμότητα του σώματος μπορούν να πυροδοτήσουν ένα φαινόμενο που ονομάζεται θερμογένεση χωρίς ρίγη, μια αύξηση του μεταβολισμού που επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της ενεργοποίησης ειδικού ιστού που ονομάζεται καφέ λίπος. Υπάρχουν ακόμη κάποιες ενδείξεις ότι αυτό το αποτέλεσμα αυξάνεται καθώς συνηθίζετε στο κρύο.

Θα «χτίσετε» νοητικές δεξιότητες για τους αγώνες

 

Ας υποθέσουμε ότι προπονείστε για έναν ανοιξιάτικο αγώνα - για παράδειγμα, τον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης. Ο καιρός για αυτά τα γεγονότα μπορεί να είναι απρόβλεπτος, στις αρχές της άνοιξης(10 Απριλίου). Η επιμονή σε λιγότερο από ιδανικές συνθήκες στην προπόνηση μπορεί να σας προετοιμάσει να ανταπεξέλθετε σε κάθε πρόβλεψη για την ημέρα του αγώνα. Αν έχετε αυτή την πολύ ωραία αίσθηση οτι, «είμαι ψυχικά σκληρός, μπορώ να το κάνω αυτό». Αν δηλαδή μπορείτε να το διαχειριστείτε στην προπόνηση-προετοιμασία, τότε θα μπορείτε και στον αγώνα.

Συμβιβάστε τις προσδοκίες σας με το κρύο

 

Οι χημικές αντιδράσεις που προκαλούν συσπάσεις των μυών λειτουργούν καλύτερα σε ζεστές θερμοκρασίες, που σημαίνει ότι δεν μπορείτε πάντα να αποδώσετε το ίδιο καλά σε ψυχρές συνθήκες. Σε συνδυασμό με την πρόσθετη πρόκληση του πάγου ή της λάσπης, σημαίνει ότι μπορείτε να αγχώνεστε λιγότερο για τον ρυθμό. Όταν είναι μια ηλιόλουστη μέρα και οι συνθήκες είναι ιδανικές, σκέφτεσαι ότι «πρέπει πραγματικά να το εκμεταλλευτώ αυτό». Όταν όμως διαχειρίζεστε μαζί με την προπόνηση σας και τις πολικές θερμοκρασίες , τότε η ημέρα δεν απαιτεί τίποτα. Σκεφτείτε απλώς ότι η επιτυχία ήταν ότι βγήκατε από την πόρτα του ζεστού σπιτιού σας και τρέξατε!

 Εάν εξακολουθείτε να μην μιλάτε για νούμερα, σκεφτείτε να αφήσετε το ρολόι σας πίσω. Πολλοί δρομείς επιτυγχάνουν ισορροπία κάνοντας τρεξίματα ρυθμού ή διαλειμματικές προπονήσεις στον διάδρομο και μετά εκτελούν μεγάλες και εύκολες διαδρομές σε εξωτερικούς χώρους.