Τόκιο 2020: 10 αθλητές εμποδίων και στιπλ που περιμένουμε να ξεχωρίσουν

 Runbeat Team   20:22 25-05-2021  

Τόκιο 2020: 10 αθλητές εμποδίων και στιπλ που περιμένουμε να ξεχωρίσουν


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν μετά από έναν χρόνο καθυστέρησης που προκάλεσε η πανδημία και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Στη διοργάνωση του καλοκαιριού θα λάβουν μέρος πολλοί αξιοσημείωτοι αθλητές σε όλα τα αθλήματα, με σκοπό να διακριθούν και να ανεβούν στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου και να κατακτήσουν ένα μετάλλιο.

Μετά τους σπρίντερ που αναμένεται να λάμψουν στο Τόκιο, το Runbeat με τη βοήθεια της ιστοσελίδας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, worldathletics.org σας παρουσιάζει 10 αθλητές των εμποδίων και του στιπλ που αναμένεται να ξεχωρίσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Μερικοί εξ αυτών είναι φαβορί, μερικοί είναι ήδη θρύλοι και πασίγνωστοι στο χώρο του αθλητισμού και μερικοί είναι δυνατά αουτσάιντερ. Σίγουρα όμως όλοι όσοι ακολουθούν αξίζουν την προσοχή μας.

Γυναίκες:

Jasmine Camacho-Quinn - Πουέρτο Ρίκο

Αγωνίζεται στα 100 μέτρα με εμπόδια

Έχει στην κατοχή της το Εθνικό ρεκόρ με 12:32, το οποίο κατέρριψε στο Eugene τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τη δική της επίδοση και σημειώνοντας την 7 καλύτερη κούρσα στα 100 μέτρα με εμπόδια όλων των εποχών. Έχει σκοπό να γίνει η πρώτη γυναίκα από το Πουέρτο Ρίκο που κατακτά Ολυμπιακό μετάλλιο στο στίβο, και από ότι δείχνουν οι τελευταίες εμφανίσεις της, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να το καταφέρει.

Η Camacho-Quinn είχε κάνει ντεμπούτο σε Ολυμπιακούς το 2016 στο Ρίο, όμως δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό και πλέον στοχεύει για το κάτι παραπάνω, καθώς προπονείται με τους Gary Evans και John Coghlan, που ήρθαν από την Ιρλανδία για να την καθοδηγήσουν.

Beatrice Chepkoech – Κένυα

Αγωνίζεται στα 3.000 μέτρα στιπλ

Από όταν βγήκε 4η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Chepkoech έχει κατακτήσει δύο παγκόσμια ρεκόρ σε δύο διαφορετικά events. Πιο συγκεκριμένα, η δρομέας από την Κένυα έχει το ρεκόρ του στιπλ με 8:44.32 από το Μονακό το 2018, αλλά και την καλύτερη επίδοση στα 5 χιλιόμετρα ξανά στο Μονακό, με 14:43 από το φετινό Φεβρουάριο.

Η 29χρονη κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα και έχει δείξει τρομερή άνοδο και πολύ καλό φορμάρισμα τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας πως είναι ανάμεσα στα φαβορί για διάκριση στο Τόκιο. Η Chepkoech θέλει να γίνει η πρώτη Κενυάτισσα που κατακτά το χρυσό στα 3.000 μέτρα στιπλ, από το 2008 όπου μπήκε το αγώνισμα στους Αγώνες.

Dawn Harper Nelson – ΗΠΑ

Αγωνίζεται στα 100 μέτρα εμπόδια

Είχε ως όνειρο ζωής να γίνει Ολυμπιονίκης, σύζυγος και μητέρα. Η αθλήτρια από τις ΗΠΑ τα κατάφερε και τα τρία και ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση το 2018. Μετά τη γέννηση της κόρης της το 2019, η Dawn Harper Nelson κατάλαβε πως δεν μπορεί να μείνει μακριά από τον στίβο για πολύ και αποφάσισε να επιστρέψει. Πλέον είναι 37 ετών και είναι έτοιμη να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπάει στο Τόκιο. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 100 μέτρα εμπόδια το 2012 στο Λονδίνο με προσωπικό ρεκόρ 12:37, ενώ στο Πεκίνο ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Shamier Little – HΠΑ

Αγωνίζεται στα 400 μέτρα με εμπόδια

Στα 26 της, η Little ξεκίνησε τη χρονιά με το φοβερό 53.65 στα USATF Golden Games που έγιναν φέτος και ετοιμάζεται για μία πολύ… ενδιαφέρουσα συνέχεια. Τερμάτισε δεύτερη στο Diamond League της Ζυρίχης, ανάμεσα στις συμπατριώτισσές της Sydney McLaughlin (ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια) and Dalilah Muhammad (χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια). Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η Little έχει γίνει μόλις η δεύτερη γυναίκα αθλήτρια στην ιστορία που τρέχει σε λιγότερο από 53 δευτερόλεπτα τα 400 μέτρα με εμπόδια και σε λιγότερο από 50 δευτερόλεπτα τα 400 μέτρα, με προσωπικό ρεκόρ 49:91 στο Miramar Invitational που έγινε τον Απρίλιο.

Asuka Terada – Ιαπωνία

Αγωνίζεται στα 100 μέτρα με εμπόδια

Έχει στην κατοχή της το εθνικό ρεκόρ στα 100 μέτρα με εμπόδια, σπάζοντας το ήδη δικό της ρεκόρ από το 2019 για μόλις 0.01, με 12:96 στη Χιροσίμα τον Απρίλιο. Η Terada είναι 31 ετών, έχει γίνει μητέρα και θέλει να κάνει την κόρη της, την Kao, υπερήφανη στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στην… έδρα της. Από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα και μετά, έχει πει πως παρακολουθεί συχνά βίντεο της Kendra Harrison, που είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, θέλοντας να δει και να μάθει από μία εκ των κορυφαίων αθλητριών του κόσμου.

 

Άνδρες:

Alison Dos Santos – Βραζιλία

Αγωνίζεται στα 400 μέτρα με εμπόδια

Ο Alison Dos Santos έχει δείξει τις ικανότητές του από το 2019, που ουσιαστικά ξεκίνησε τις μεγάλες επιδόσεις. Έτρεξε ένα προσωπικό ρεκόρ της τάξης του 48.28 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα (τερμάτισε 7ος) και συνέχισε πολύ δυνατά και πέρυσι, το 2020, όταν και έκανε ρεκόρ Βραζιλίας με 47:68. Ο Βραζιλιάνος αγωνίζεται και στη σκυταλοδρομία, βοηθώντας την ομάδα του να πάρει τη δεύτερη θέση στη διοργάνωση που έγινε στη Silesia (4 x 400).

Taio Kanai – Ιαπωνία

Αγωνίζεται στα 110 μέτρα με εμπόδια

Ακόμα ένας αθλητής που αγωνίζεται «εντός έδρας». Ο Kanai έσπασε πριν έναν μήνα το εθνικό ρεκόρ στο αγώνισμα, με 13:16, ο οποίος είναι και ο δεύτερος καλύτερος χρόνος στην ιστορία της Ασίας, με τον Κινέζο Liu Xiang να έχει κάνει 12.88. Το εντυπωσιακό με τον Kanai είναι πως σκοπεύει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μόλις στα 25 του, για να αφιερωθεί στις σπουδές του, έχοντας ως όνειρο να ακολουθήσει την ιατρική.

Karl Erik Nazarov – Εσθονία

Αγωνίζεται στα 110 και 400 μέτρα με εμπόδια

Ο Εσθονός με το αναγνωριστικό μουστάκι διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της μέχρι τώρα αθλητικής καριέρας του, καταρρίπτοντας τα εθνικά ρεκόρ στα 60 και 60 μέτρα με εμπόδια (6.62 και 7.74 αντίστοιχα) και πλέον ίσως να πρέπει να διαλέξει σε ποιο αγώνισμα θα αφιερωθεί. Στα 400 μέτρα με εμπόδια έχει προσωπικό ρεκόρ 51.32, ενώ στα 110 μέτρα με εμπόδια δεν έχει αγωνιστεί ακόμα σε επίπεδο ανδρών. Ο Nazarov είναι 22 ετών.

Daniel Roberts – ΗΠΑ

Αγωνίζεται στα 110 μέτρα με εμπόδια

Ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Grant Holloway, ο Daniel Roberts έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από τραυματισμούς και ατυχίες και θέλει να επιστρέψει δυνατότερος. Ο 23χρονος σπρίντερ έχει καταφέρει πολλά σε κολεγιακό επίπεδο, κατακτώντας πολλά μετάλλια, ενώ έχει στην κατοχή του τον δεύτερο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών στα 110 μέτρα με εμπόδια στα κολέγια των ΗΠΑ.

Bikila Tadese Takele – Αιθιοπία

Αγωνίζεται στα 3.000 μέτρα στιπλ

Μόλις στα 18 του, ο Tekele αποτελεί ένα εκ των μεγαλύτερων φαβορί για διάκριση στα 3.000 μέτρα στιπλ στο Τόκιο το καλοκαίρι. Είναι ο νικητής των Ολυμπιακών Trials της Αιθιοπίας, αλλά και ο πρωταθλητής της χώρας, ενώ φέτος έχει τρέξει 8:35 σε υψόμετρο. Έχει κάνει λαμπρή καριέρα και μικρότερος ηλικιακά, με χρυσό μετάλλιο στα 2.000 μέτρα στιπλ στην κατηγορία U18 το 2019 και 8:14:88 στο ντεμπούτο του στα 3.000 μέτρα λίγο καιρό μετά.