Tobi Amusan: Έγινε κατά λάθος εμποδίστρια και τώρα της ανήκει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. εμπ.

 Runbeat Team   2:04 25-07-2022  

Tobi Amusan: Έγινε κατά λάθος εμποδίστρια και τώρα της ανήκει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. εμπ.


Μερικές φορές είναι κάτι να γίνει και γίνεται… Κάπως έτσι μπήκαν τα εμπόδια στη ζωή της νέας παγκόσμιας πρωταθλήτριας και κατόχου του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100 μέτρα με εμπόδια γυναικών, της Tobi Amusan.

Η Νιγηριανή ξεκίνησε ως σπρίντερ και αθλήτρια του μήκους και δεν είχε κανένα σκοπό να ασχοληθεί με τα εμπόδια. Η μοίρα, όμως είχε άλλα σχέδια γι’ αυτήν. Στα 13 της πήγε να αγωνιστεί σε έναν τοπικό αγώνα στίβου όμως με την άφιξή της διαπίστωσε ότι μόνο ένα αγώνισμα παρέμενε στο πρόγραμμα: τα εμπόδια.

 

Ο προπονητής της την ενθάρρυνε να αγωνιστεί. Το αποτέλεσμα ήταν να νικήσει τον συγκεκριμένο αγώνα και από εκεί και μετά όλα ήρθαν φυσιολογικά…

Η μετάβαση στα εμπόδια αποδείχτηκε απόλυτα επιτυχημένη και το διαπίστωσε όλος ο πλανήτης χθες τα ξημερώματα οπότε και η 25χρονη Amusan σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιτελικό των 100μ. εμπ. με 12.12, ενώ βελτίωσε αυτό το χρόνο στον τελικό τερματίζοντας σε 12.06, χρόνος όμως που δεν αναγνωρίζεται ως παγκόσμιο ρεκόρ καθώς ο άνεμος ήταν περισσότερο θετικός από το επιτρεπόμενο.

Μετά την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στη Ντόχα και τους περσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Amusan έφτασε τελικά όχι μόνο στο βάθρο, αλλά και στον κορυφαίο χρόνο που έχει σημειωθεί ποτέ.

Γεννημένη στην πόλη Ijebu Ode στην πολιτεία Ogun της δυτικής Νιγηρίας, η Amusan έκανε σταδιακά τη μετάβαση στα εμπόδια ως έφηβη.

Συνέχισε να αγωνίζεται στα σπριντ και στο άλμα εις μήκος, αλλά κατάφερε να κάνει μία προπόνηση με εμπόδια την εβδομάδα. Έβαζε κώνους και λάστιχα στην πίστα για να πηδήξει από πάνω γιατί δεν υπήρχαν εμπόδια στην πόλη της.

Όταν τέθηκε εκτός της ομάδας σκυταλοδρομίας 4x100μ. της Νιγηρίας στις δοκιμές για τους Αφρικανικούς Αγώνες Νέων του 2014, σκέφτηκε ότι δεν είχε τίποτα να χάσει και μπήκε στα εμπόδια. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στους Αφρικανικούς Αγώνες Νέων που έγιναν στην Μποτσουάνα.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα ταξίδι στην Αιθιοπία το 2015, όπου κέρδισε το χρυσό στους αφρικανικούς αγώνες U20 και ακολούθησε μια σημαντική νίκη στους Παναφρικανικούς Αγώνες στη Μπραζαβίλ του Κονγκό.

Tobi Amusan: Έγινε κατά λάθος εμποδίστρια και τώρα της ανήκει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. εμπ. runbeat.gr

Έκτοτε συγκεντρώθηκε στα εμπόδια. Το 2016 έλαβε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ελ Πάσο, όπου με σκληρή δουλειά βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ από 13.10 σε 12.83.

Στο UTEP συνεργάστηκε με τη νέα της προπονήτρια Lacena Golding-Clarke που ήταν τρεις φορές Ολυμπιονίκη και πρωταθλήτρια των Κοινοπολιτειακών Αγώνων του 2002 στα 100 μέτρα με εμπόδια.

Υπήρξαν και  αναποδιές στην πορεία της, φυσικά. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα U20 στο Bydgoszcz της Πολωνίας το 2016, η Amusan πάλεψε με την τεχνική της και τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Ήταν τόσο συντετριμμένη που σκέφτηκε να σταματήσει το άθλημα.

Αλλά ανασυντάχθηκε και, αφού έφτασε στους ημιτελικούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο του 2016, η Amusan έμεινε αήττητη στην κολεγιακή σεζόν του 2017 στις ΗΠΑ και κέρδισε τον τίτλο του NCAA με ατομικό ρεκόρ 12.57.

Πήγε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 στο Λονδίνο ως η τέταρτη ταχύτερη αθλήτρια της σεζόν, αλλά το κρύο που επικρατούσε δεν την άφησε να ξεδιπλώσει το ταλέντο της και έμεινε εκτός τελικού.

Η Amusan έγινε επαγγελματίας στο τέλος εκείνης της χρονιάς και κέρδισε το χρυσό στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας 2018 στη Gold Coast της Αυστραλίας, σε ηλικία 20 ετών. Θριάμβευσε επίσης στο Αφρικανικό Πρωτάθλημα αργότερα εκείνη τη χρονιά.

Το 2019, τερμάτισε μόλις 0,02 πίσω από την αθλήτρια που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και πέρυσι στο Τόκιο επίσης τερμάτισε τέταρτη και πολύ κοντά στα μετάλλια.

Όπως τονίζει η ίδια, «δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο αγώνισμα στο στίβο που να διδάσκει ταπεινότητα, όπως το κάνουν τα εμπόδια. Μπορείς να είσαι ο πιο γρήγορος αλλά ένα λάθος μπορεί να σημάνει το τέλος για τον αγώνα σου. Ένας εμποδιστής δεν πρέπει ποτέ να συμμετέχει σε έναν αγώνα με οποιοδήποτε επίπεδο εφησυχασμού ή αλαζονείας. Σε διδάσκει να είσαι ταπεινός».

Προς το παρόν, τουλάχιστον, η Amusan έχει την πολυτέλεια να είναι λίγο λιγότερο ταπεινή. Είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια και παγκόσμια ρέκορντγούμαν εξάλλου…