Το οδοιπορικό μιας ανεντιμότητας

 Runbeat Team   19:05 23-06-2021  

Το οδοιπορικό μιας ανεντιμότητας


Μήνυμα του προέδρου του ΠΣΕΑΑ κ. Νίκου Γελαδά σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, απεστάλη προς δημοσίευση σε όλα τα μέσα.

Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Νίκου Γελαδά:

Από το τέλος του περασμένου Φθινόπωρου το Υφυπουργείο Αθλητισμού οργάνωνε τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου για τον Αθλητισμό το οποίο μεταξύ άλλων θεμάτων θα διευθετούσε χρόνιες εκκρεμότητες στο επαγγελματικό τοπίο των προπονητών αθλημάτων.

Ανάμεσα σε άλλους συνομιλητές ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού είχε καλέσει και τους Κοσμήτορες των Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας, ο οποίοι του έθεσαν προφορικά αρχικά και ακολούθως γραπτά τις πάγιες θέσεις τους, που απηχούν και τις θέσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης (ΠΣΕΑΑ).

Αυτές συνοψίζονταν στο ότι οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) με προπονητική Ειδίκευση, συμπεριλαμβανόμενων και εκείνων της Ειδίκευσης του ποδοσφαίρου, θα έπρεπε να αποκτούν αυτόματα και ανεμπόδιστα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα εξάσκησης των καθηκόντων τους, σε όλες τις κατηγορίες και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Οι Κοσμήτορες έθεσαν επίσης την προϋπόθεση ότι όποιος πρόκειται να αποκτήσει δικαίωμα εξάσκησης επαγγέλματος στην προπονητική χωρίς να κατέχει πανεπιστημιακό πτυχίο, θα πρέπει οπωσδήποτε να κατέχει βεβαίωση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

 

Αρχές της Άνοιξης το Υφυπουργείο διέρρεε ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) θα ήταν η ανώτατη αρχή απονομής ανώτατων πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων στην προπονητική του ποδοσφαίρου.

Σε ότι αφορά δε το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας στο χώρο της προπονητικής, το Υφυπουργείο έδειξε πλήρη αδιαφορία. Ο ΠΣΕΑΑ αιτήθηκε επανειλημμένα συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό ο οποίος ποτέ δεν μας απάντησε, χωρίς να νιώσει καν την ανάγκη να επικαλεστεί ανειλημμένες υποχρεώσεις. Απεναντίας, συνέχισε την παρελκυστική τακτική κατεβάζοντας το σχέδιο νόμου στη Βουλή χωρίς ποτέ να έχει ανεβάσει στην ηλεκτρονική διαβούλευση το θέμα των προπονητών.

Από τη στιγμή που έγιναν επισήμως γνωστές οι προθέσεις του Υφυπουργείου, σύσσωμος ο ΠΣΕΑΑ, σε αγαστή συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΠΠΠΕ) ενεργοποιήθηκε και δημοσιοποίησε τις θέσεις μας χρησιμοποιώντας όλα τα πρόσφορα μέσα επικοινωνίας (γράμμα προς πρωθυπουργό, συλλογή υπογραφών), τους βουλευτές και τους εισηγητές όλων των κομμάτων. Ακόμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου έκανε παρέμβαση στην επιτροπή του Κοινοβουλίου όπου γίνονταν η σχετική συζήτηση.

Δυστυχώς, παρά την κινητοποίηση εκατοντάδων μελών μας και του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Αγώνας μας απέβη άκαρπος. Ο κύριος Υφυπουργός, με προσχηματικά επιχειρήματα, εξυπηρέτησε τελικά τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΠΟ σε βάρος της αξίας των πτυχίων μας και του δικαιώματος μας να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στη νεολαία και στον έλληνα πολίτη.

Η μεροληψία του κ. Υφυπουργού υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της αξίας των πτυχίων από τα δημόσια πανεπιστήμια επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο του Νόμου (Ν.4809/2021) ξαφνικά παρεισέφρησαν δικαιώματα στην εξάσκηση της προπονητικής για τους πτυχιούχος ιδιωτικών κολλεγίων της χώρας ανάλογων εκείνων των ΤΕΦΑΑ, χωρίς αυτές οι διατάξεις να έχουν αναφερθεί στο αρχικό κείμενο.

Διερωτόμαστε πώς είναι δυνατόν τα αξιολογημένα και πιστοποιημένα από ανεξάρτητη αρχή, όσον αφορά στην ποιότητά τους, πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων να είναι ισάξια με πτυχία μη αξιολογημένων και ανεξέλεγκτων ιδιωτικών σχολών;

Είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι διατάξεις δεν προάγουν την αριστεία, την οποία πολλοί από τους κυβερνώντες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για αντιπερισπασμό στις αγοραίες πολιτικές τους. Απεναντίας, εν έτει 2021 εισάγουν τον τσαρλατανισμό σε επαγγέλματα άκρως επιστημονικά.

Αυτές οι πολιτικές σπέρνουν ανέμους.

Σύντομα οι κυβερνώντες θα θερίσουν θύελλες.

Ελλάς, Ελλάς τι θα γίνει φίλε μου, με μας;

Συνάδελφοι και φίλοι του ΠΣΕΑΑ, έλληνα πολίτη που τα παιδιά σου σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια χωρίς να του εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης