Τι πρέπει να αναζητήσετε στον πρώτο σας προπονητή; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε

 Runbeat Team   14:58 08-07-2022  

Τι πρέπει να αναζητήσετε στον πρώτο σας προπονητή; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε


Ψάχνετε να ανεβάσετε το τρέξιμό σας στο επόμενο επίπεδο; Ή ψάχνετε για βοήθεια για να πετύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο ; Το να έχεις έναν σπουδαίο προπονητή είναι ένα ουσιαστικό μέρος της επιτυχίας κάθε αθλητή ανεξαρτήτως επιπέδου. Αλλά για να φτάσεις σε αυτό το σημείο, πρέπει να βρεις έναν προπονητή που να σου ταιριάζει. Η εύρεση προπονητή μπορεί να είναι από περίπλοκη έως και...»τρομακτική». Πώς βρίσκεις τον σωστό; Και τι πρέπει να ψάξετε;

Ο σκοπός σας

Γιατί χρειάζεσαι προπονητή; Τι σας εμποδίζει να πετύχετε τους στόχους σας μόνοι σας; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας προτού ψάξετε. Όταν ξεκινάτε την αναζήτησή σας, αναζητήστε ομάδες προπόνησης ή προπονητές στην περιοχή σας που έχουν εμπειρία με την καθοδήγηση δρομέων στο επίπεδό σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να τρέξετε έναν μαραθώνιο, δεν έχει νόημα να αναζητήσετε συνεργασία με κάποιον που είναι κυρίως προπονητής σπριντ.

 

 Ένα άλλο πράγμα που θέλετε να σκεφτείτε είναι το πρόγραμμά σας. Πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώσετε στην προπόνηση; Πόσα χρήματα μπορείτε να προϋπολογίσετε για προπονητική; Και σε τι ακριβώς θέλετε να εστιάσετε;

Η εμπειρία τους

Υπάρχουν πολλοί προπονητές τρεξίματος εκεί έξω που προπονούν αθλητές με βάση αυτά που έχουν μάθει στα χρόνια τους ως δρομείς. Μερικά από αυτά είναι πολύ καλά, και άλλα είναι λιγότερο καλά. Είναι υπέροχο να έχεις έναν προπονητή που σε καταλαβαίνει ως αθλητή και ξέρει ή έχει εμπειρία σε αυτό που περνάς ή για το οποίο προπονείσαι.

Δείτε τις εμπειρίες του προπονητή όχι μόνο ως δρομέα αλλά και ως προπονητή άλλων αθλητών και τα προσόντα τους. Η συζήτηση με παλαιότερους ή εν ενεργεία δρομείς που έχουν προπονηθεί με αυτόν τον προπονητή μπορεί να σας δώσει μια πολύ καλή απάντηση-ιδέα. Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε εάν οι στόχοι σας ευθυγραμμίζονται με το προπονητικό στυλ του για να διασφαλίσετε ότι είναι η σωστότερη επιλογή την συγκεκριμένη φάση της αθλητικής σας ζωής.

Τι πρέπει να αναζητήσετε στον πρώτο σας προπονητή; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε runbeat.gr

Oι γνώσεις τους

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η εμπειρία δεν εξασφαλίζει απαραίτητα και τις κατάλληλες γνώσεις και το αντίστροφο. Ωστόσο είναι αδιανόητο όταν παίρνεις την απόφαση να επενδύσεις το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου σε έναν άνθρωπο-προπονητή στοχεύοντας την εξέλιξη-βελτίωση σου να μην έχει επιβεβαιώσει ότι διαθέτει κάποιες βασικές γνώσεις. Αν το μυαλό σας πάει πρώτα στο τι είδους διαλειμματικές συστήνει ή ποιον χιλιομετρικό όγκο συνηθίζει να ζητά από τους αθλητές του, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε την σχέση σας όχι μόνο με τον τρέξιμο αλλά γενικότερα με τον αθλητισμό.

Είναι κρίσιμο να γνωρίζετε εάν έχει εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες, την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, τα πρωτόκολλα διάσωσης και το SafeSport, την σύγχρονη πολιτική κατά της κακοποίησης αθλητών. Εκτός από γνώσεις η ενασχόληση του υποψηφίου προπονητή σας με τα παραπάνω αποτυπώνει και την αθλητική του καλλιέργεια και κουλτούρα. Και σίγουρα μόνο με τα παραπάνω ως εφόδια είναι μια καλή αρχή για να σκεφτείτε σοβαρά ότι αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία στον εαυτό σας να συνεργαστεί μαζί του.

 

Σε ότι αφορά τη καθαυτή προπονητική φιλοσοφία έχει αξία να γνωρίζετε εάν είναι ένας πιστοποιημένος στο άθλημα προπονητής ο οποίος συνεχώς κυνηγά να εξελίσσεται μέσω της αυτοβελτίωσης. Δεν μπορεί το άθλημα να εξελίσσεται και η φιλοσοφία του προπονητή σας να είναι εγκλωβισμένη σε ότι διδάχτηκε στα αμφιθέατρα της Γυμναστικής Ακαδημίας.

Μη διστάσετε να ελέγξετε τα προσόντα και τις πιστοποιήσεις του. Σίγουρα το τρέξιμο είναι και επιστήμη και εμπειρία, επομένως κανένα πτυχίο ή πιστοποίηση δεν εγγυάται απαραίτητα έναν σπουδαίο προπονητή. Ωστόσο η εκπαίδευση στη φυσιολογία ,την εμβιομηχανική ή ακόμη και την αθλητική διατροφή και ψυχολογία ανεβάζει το επίπεδο του προπονητή.

Οι συστάσεις

Εάν κάποιος από τους φίλους σας που τρέχουν έχει προπονητή, μια παραπομπή-σύσταση είναι μια καλή αφετηρία για να ξεκινήσετε να ψάχνετε. Ρωτήστε τους φίλους σας για την εμπειρία τους κατά την προπόνηση υπό τον συγκεκριμένο προπονητή. Μερικές στοχευμένες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε είναι: Πόσο ανταποκρίνονται; Πώς μοιάζει το τυπικό πρόγραμμα προπόνησης; Ποιες είναι οι προσδοκίες; Και πώς είναι η σχέση προπονητή και αθλητή;

Τι πρέπει να αναζητήσετε στον πρώτο σας προπονητή; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε runbeat.gr

Το κόστος

Όλα στη ζωή έχουν κόστος, όπως και οι περισσότεροι προπονητές τρεξίματος. Ανάλογα με τους στόχους ή την οικονομική σας κατάσταση, θα πρέπει να βρείτε έναν προπονητή που να ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας.

Όταν ψάχνετε για προπονητή, βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή αξία για αυτό που πληρώνετε. Μην πληρώνετε 50 και 100 ευρώ το μήνα για ένα εικονικό πρόγραμμα προπόνησης που δεν είναι εξατομικευμένο. Βεβαιωθείτε ότι το κόστος είναι κατάλληλο για αυτό που θα λάβετε σε αντάλλαγμα. Δηλαδή τις γνώσεις και την εξέλιξη σας μέσα από αυτές.

 

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να καθορίσετε είναι αν ψάχνετε για έναν προσωπικό προπονητή 1-on-1 ή έναν προπονητή ομάδας-συλλόγου. Η ύπαρξη ενός προσωπικού προπονητή γενικά θα αυξήσει το κόστος ανά μήνα, ενώ η συμμετοχή σε ένα δρομικό σύλλογο με προπονητή θα κοστίσει σημαντικά λιγότερο.

Επικοινωνία

Αντιμετωπίστε την εύρεση προπονητή σαν μια συνέντευξη πρόσληψης. Θέλετε πάντα να προσλαμβάνετε τον υποψήφιο που είναι ο καταλληλότερος για τη δουλειά σας. Καθίστε κάτω και πάρτε συνέντευξη από τον υποψήφιο προπονητή σας πριν πάρετε την απόφασή σας. Βεβαιωθείτε ότι οι φιλοσοφίες σας ευθυγραμμίζονται και ότι πιστεύει σε εσάς ως αθλητή. Προσπαθήστε να κάνετε ερωτήσεις σε βάθος για να κατανοήσετε πώς θα είναι η προπόνηση υπό τις οδηγίες του. Η καλή επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε κάθε σχέση. Είναι σημαντικό να παίρνεις συνέντευξη από μερικούς υποψηφίους για να βρεις τον καλύτερο δυνατή επιλογή.

Τι πρέπει να αναζητήσετε στον πρώτο σας προπονητή; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε runbeat.gr

Μην συγχέετε την αθλητική επιτυχία με την επιτυχημένη προπονητική

Χρειάζονται περισσότερα από το να τρέχεις γρήγορα ή να προπονείς αθλητές που τρέχουν γρήγορα, για να είσαι σπουδαίος προπονητής. Όσο αξιοθαύμαστη κι αν είναι η συνύπαρξη ενός προπονητή με πολλούς ελίτ δρομείς ή τα ρεκόρ και τις νίκες που έχουν εκείνοι καταγράψει υπό την δική του καθοδήγηση , δεν συσχετίζονται απαραίτητα με το είδος της προπόνησης που αξιοποιεί τις δυνατότητες ενός αθλητή – όχι μόνο σε έναν αγώνα, αλλά γενικά στη ζωή.

Η επιβεβαίωση έρχεται μέσα από την έρευνα. Μια συνεχιζόμενη μελέτη στο Κέντρο Ηγεσίας στον Αθλητισμό του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εντόπισε προκαταρκτικά 15 βασικές «φιλόδοξες προπονητικές» πρακτικές που επηρεάζουν θετικά τόσο την απόδοση όσο και την ατομική ανάπτυξη. Η «φιλόδοξη προπόνηση» έχει να κάνει με την πεποίθηση ότι η κοινωνικό-συναισθηματική ανάπτυξη και η κορυφαία αθλητική απόδοση αλληλοενισχύονται, δεν αλληλοαποκλείονται. Ένα άλλο δόγμα της «φιλόδοξης προπόνησης» είναι ότι η αυτογνωσία και ο προβληματισμός είναι επιτακτική ανάγκη για την καλή προπόνηση. Οι καλύτεροι προπονητές προσαρμόζονται πάντα σε ό,τι μαθαίνουν από τους αθλητές, από την έρευνα, από το τι λειτουργεί ή δεν λειτουργεί τη μια σεζόν στην άλλη. Οι καλοί προπονητές μαθαίνουν περισσότερα για τον εαυτό τους παρά για το άθλημα τους κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. 

Τι πρέπει να αναζητήσετε στον πρώτο σας προπονητή; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε runbeat.gr

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Το ένστικτο και η διαίσθηση ενός αθλητή πρέπει να είναι πάντα το πρώτο του μέτρο. Ένας ηγέτης-προπονητής πρέπει πάντα να κάνει έναν αθλητή να αισθάνεται ασφαλής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ωθούνται έξω από την αθλητική ζώνη άνεσης τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πιεστούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν αναδεικνύοντας τον καλύτερο εαυτό τους. Ωστόσο αυτή η στοχευμένη πίεση θα πρέπει πάντα να γίνεται με σεβασμό. Να νιώθει ότι αθλητής ότι δεν τον υποβιβάζουν ποτέ, ότι δεν τον συγκρίνουν απαξιωτικά. Θα πρέπει να υπάρχει ένα θεμελιώδες επίπεδο σεβασμού και εγγύτητας που ο προπονητής και ο αθλητής δημιουργούν και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας τους.

 

Για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εμπειρίες η αρχική διαίσθησή σας θα πρέπει να είναι ο πρώτος σας «μετρητής» για το εάν ένας προπονητής είναι κατάλληλος για εσάς και πιθανότατα θα μπορείτε να το προσδιορίσετε στην πρώτη σας αλληλεπίδραση. Αν κάτι αισθάνεστε ότι πάει στραβά όταν τον συναντήσετε για πρώτη φορά, συνεχίστε να ψάχνετε. Όταν βρείτε τον κατάλληλο προπονητή σίγουρα θα το... μάθετε!