Τι είναι το Aqua Jogging και γιατί πρέπει να το βάλουμε στην προπόνησή μας

 Runbeat Team   12:10 26-01-2021  

Τι είναι το Aqua Jogging και γιατί πρέπει να το βάλουμε στην προπόνησή μας


Το Aqua Jogging είναι μία μορφή άσκησης που γίνεται στο νερό. Ανήκει στις καρδιαγγειακές ασκήσεις και αυτό που καλείται να κάνει ο αθλητής είναι να μιμείται την κίνηση του τρεξίματος ή του jogging ενώ είναι βυθισμένος στο νερό. Αυτού του είδους οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν μέσα σε μία πισίνα και χρειάζονται συνεχή στατική κίνηση.

Για να κάνουμε σωστά Aqua Jogging, χρησιμοποιούμε κάποιο αντικείμενο για να κρατήσουμε σταθερό το σώμα μας, όπως μία συσκευή επίπλευσης ή κάποιου είδους ειδικά διαμορφωμένο σωσίβιο και προφανώς, μαγιό. Τότε έχουμε το κεφάλι μας πάνω από την επιφάνεια του νερού (φορώντας γυαλιά) και έχοντας το υπόλοιπο σώμα μας στο νερό, χρησιμοποιούμε τα χέρια μας και τα πόδια μας για να πραγματοποιήσουμε την άσκηση.

Το Aqua Joggingέχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στο σώμα μας, ξεκινώντας από την αερόβια άσκηση που γίνεται σε χαλαρότερους ρυθμούς εντός του νερού. Το νερό που περιέχεται στην πισίνα δημιουργεί υδροστατική πίεση, κάτι το οποίο μειώνει την πίεση μας, αλλά και τους χτύπους της καρδιάς μας, γεγονός που κάνει την άσκηση να έχει χαμηλότερη ένταση.

Επίσης, σύμφωνα με μία μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Taylor and Francis Online, το deep water running, δηλαδή το τρέξιμο σε μεγάλο βάθος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία τεχνική αποκατάστασης. Αυτό συμβαίνει λόγω της πλευστότητας, της θερμοκρασίας αλλά και γενικότερα της φυσικής του νερού που είναι σε θέση να αποκαταστήσει τους τραυματισμούς αθλητών και να τους επαναφέρει με ένα σταθερό ρυθμό σε θέση να τρέξουν.

Το Aqua Jogging, αλλά και όλες οι μορφές γυμναστικής στο νερό βελτιώνουν τη φόρμα μας, αυξάνουν την μυϊκή μας δύναμη και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς μας, με μηδαμινό ρίσκο, καθώς λόγω του νερού δεν υπάρχει η ίδια καταπόνηση στο σώμα μας με εκείνη που δημιουργείται όταν τρέχουμε στον δρόμο. Ένα ακόμα συν είναι ότι το κάτω μέρος του σώματός μας δεν κουράζεται το ίδιο, λόγω της διαφορετικής βαρύτητας που υπάρχει μέσα στο νερό.

Εάν αφιερώσουμε 30 με 50 λεπτά στο sessionμας, τότε θα λάβουμε θα λάβουμε όλα τα θετικά του συγκεκριμένου τύπου άθλησης. Προαιρετικά, μπορούμε να φορέσουμε καρδιοσυχνόμετρο ή με κάποιο τρόπο να μετράμε τους σφυγμούς μας, για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή αν αποδίδουμε σωστά. Οι ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε σε μία πισίνα ή ακόμα και στη θάλασσα αν είναι εφικτό, διαφέρουν και ποικίλουν ανάλογα με το αν χρειαζόμαστε αποκατάσταση από κάποιο τραυματισμό ή αν κάνουμε απλά προπόνηση. Εκτελούμε ασκήσεις παρόμοιες με του στίβου, όπως τρέξιμο, γύρους στην πισίνα και σκίπινγκ, προσπαθώντας να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας με αερόβιες ασκήσεις. Πάντα κάνουμε προθέρμανση πριν ξεκινήσουμε και αφού τελειώσουμε, μπορούμε να κολυμπήσουμε κανονικά, για «έξτρα» χαλάρωμα.

Στο δια ταύτα, το Aqua Jogging είναι μία πολύ ασφαλέστερη μορφή άσκησης με πολλές παραλλαγές που είναι ικανές να βοηθήσουν τον κάθε αθλητή διαφορετικά. Καλό είναι αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει το τρέξιμο στο νερό και έχει καρδιακά προβλήματα να συμβουλευτεί πρώτα κάποιον γιατρό, ενώ επίσης πρέπει να θυμόμαστε πως πρέπει να τηρείται και η ανάλογη ισορροπία σε σχέση με τις υπόλοιπες ασκήσεις και είδη γυμναστικής που κάνει κάποιος για να μην υπάρχει η πιθανότητα της κούρασης.