Θ. Παγουνάδης: Ο απολογισμός του 2021 και οι μεγάλοι στόχοι για τη νέα χρονιά

 Πάνος Κατσαρός   15:05 18-01-2022  

Θ. Παγουνάδης: Ο απολογισμός του 2021 και οι μεγάλοι στόχοι για τη νέα χρονιά


Ο Θανάσης Παγουνάδης, ένας από τους κορυφαίους δρομείς ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, ετοιμάζεται για τους μεγάλους στόχους του 2022 και μιλάει στο Runbeat για την χρονιά που προηγήθηκε.

 

Ο δρομέας που από το 2015 βρίσκεται συχνά στις πρώτες θέσεις των αγώνων μικρών και μεσαίων αποστάσεων ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα έκανε τον απολογισμό της «γεμάτης» χρονιάς για το 2021 και μας μίλησε για την προπόνησή του, δίνοντάς μας ένα συνοπτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμά του. Ο Θανάσης Παγουνάδης μίλησε επίσης για την πιθανότητα του να λάβει μέρος σε αγώνες υπεραποστάσεων, αλλά και για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί.

«Αυτή την περίοδο, βρίσκομαι σε στάδιο προετοιμασίας για την έναρξη της σεζόν την άνοιξη. Υπάρχει μια πιθανότητα να τρέξω στο πανελλήνιο ανώμαλου δρόμου για το σύλλογο και μετά αποκλειστικά με αγώνες ορεινού τρεξίματος» λέει στο Runbeat ο Θανάσης Παγουνάδης, ενώ αναφορικά με τους στόχους του για το 2022 τονίζει πως «Οι στόχοι μου για το 2022 είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος, το πανευρωπαϊκό στην Ισπανία και το παγκόσμιο στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Στόχος μου επίσης είναι μία καλή εμφάνιση το καλοκαίρι τον Αύγουστο στο UTMB στην απόσταση 55k-3500m (OCC)».

 

Ο απολογισμός του 2021 από τον Θανάση Παγουνάδη


«Το 2021 ήταν μία γεμάτη από αγώνες χρονιά για εμένα, ξεκινώντας το Φεβρουάριο με τον αγώνα στην Ισπανία “TransgranCanaria 42k-800m”, τερματίζοντας στην 22η θέση. Ακολούθησε πάλι ένας αγώνας στην Ισπανία, το “Ultra Sierra Nevada 25k-1800m” και η 23η θέση. Μετά σειρά είχαν οι αγώνες εντός Ελλάδος με το Μέτσοβο Ursa trail 21k-1100m όπου πήρα την 1η θέση, το Olympus marathon 43k-3200m και η 3η θέση και το “Zagori Mountain Running 44k-2800m” και η 1η θέση. Έλαβα μέρος επίσης στο “Lost trail 57k-4200m” όπου τερμάτισα δεύτερος και τέλος έτρεξα στο “Paranesti Rath VFT 46k-1900m” όπου πήρα την 1η θέση».

Ρωτήσαμε τον Έλληνα trail runner εάν έχει σκοπό να λάβει μέρος σε αγώνα υπεραποστάσεων κάποια στιγμή στο μέλλον, με τον ίδιο να λέει ότι εάν δοκίμαζε κάτι μεγαλύτερο σε απόσταση θα ήταν αγώνας 80 χιλιομέτρων: «Η αλήθεια είναι πως δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με τόσο μεγάλες αποστάσεις. Είναι κάτι που θαυμάζω σε αυτούς τους αθλητές αλλά δεν φτάνει ο νους μου ως εκεί. Μου αρέσουν οι αποστάσεις μέχρι μαραθώνιο. Αν δοκίμαζα κάτι μεγαλύτερο σε απόσταση θα ήταν ένα 80αρι κάποια στιγμή».

 

Όσον αφορά για το εξοπλισμό που χρησιμοποιεί στους αγώνες, μας είπε πως «Ο εξοπλισμός μου είναι προϊόντα της Salomon, η οποία είναι και ο μεγάλος μου χορηγός».

Το πρόγραμμα προπονήσεων που ακολουθεί


«Οι προπονήσεις μου μπορεί να είναι 7-9 την εβδομάδα εκ των οποίων η μία είναι δύναμης στο γυμναστήριο. Η μια διαλειμματική στο στάδιο η άλλη διαλειμματική στο βουνό. Μία tempo στον εθνικό κήπο, ένα long run, και οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν ελεύθερο τρέξιμο στο βουνό».

Κλείνοντας, ρωτήσαμε τον Θανάση Παγουνάδη εάν υπάρχει κάποιος μακροπρόθεσμος στόχος για τα επόμενα χρόνια: «Συνήθως οι στόχοι μου είναι βραχυπρόθεσμοι. Αρχικά θα ήθελα να πάει καλά και αυτή η χρονιά με τους αγώνες - στόχους και την υγεία μου από τραυματισμούς και έπειτα βλέπουμε (σ.σ. γελάει)».