Τα άλματα από την αρχαία Ελλάδα ως και σήμερα

 Runbeat Team   2:30 03-05-2021  

Τα άλματα από την αρχαία Ελλάδα ως και σήμερα


Μπορεί στον κλαστικό αθλητισμό τα δρομικά αγωνίσματα να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, και τα άλματα έχουν την δική τους μαγεία. Σε συνέχεια του αφιερώματος που ξεκίνησε χθες συνεχίζουμε σήμερα με τα άλματα και την ιστορία τους, η οποία επίσης έχει ρίζες την αρχαία Ελλάδα.

Στη σύγχρονη εποχή τα άλματα χωρίζονται σε τέσσερα αγωνίσματα: Στο μήκος, το τριπλούν, το ύψος και το επί κοντώ.

 

Στην αρχαιότητα, ωστόσο, υπήρχε μόνο το πρώτο. Ανατρέχοντας στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας θα βρει κανείς εικόνες με άντρες να εκτελούν άλμα σε μήκος. Μάλιστα σε γενικές γραμμές το αγώνισμα φαίνεται να διεξάγεται με τον ίδιο τρόπο και τότε και σήμερα. Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι ο άλτης στην αρχαιότητα κρατούσε στα χέρια του αλτήρες, τους οποίους πιθανότατα πετούσε λίγο πριν την προσγείωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες τα άλματα ήταν αντρικό προνόμιο. Από την Ολυμπιάδα του 1928 για το ύψος και του 1948 για το μήκος συμμετέχουν και οι γυναίκες. Τόσο η τεχνική εκτέλεσης των αλμάτων, όσο και ο τρόπος με τον οποίο προπονούνται οι αθλητές εξελίσσονται συνεχώς με αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση των επιδόσεων με την πάροδο του χρόνου.

Η… μαγεία των αλμάτων έγκειται στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος θα είναι ο νικητής εάν δεν εκτελεστεί και το τελευταίο άλμα καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα της έκπληξης. Εκτός κι αν ο τελευταίος που αγωνίζεται βρίσκεται ήδη στην 1η θέση με βάση τα προηγούμενα άλματά του.

Οι σκυταλοδρομίες

Οι σκυταλοδρομίες είναι το μόνο ομαδικό αγώνισμα στο στίβο. Κάθε ομάδα αποτελείται από 4 αθλητές ή αθλήτριες και πρέπει ο καθένας να διανύσει 100 μέτρα (στη σκυταλοδρομία 4Χ100) ή 400 μέτρα (στη σκυταλοδρομία 4Χ400). Η απόσταση πρέπει να καλυφθεί χωρίς να πέσει κάτω η σκυτάλη!