Πως θα κάνετε τα παπούτσια σας να κρατήσουν περισσότερο

 Runbeat Team   9:37 02-04-2021  

Πως θα κάνετε τα παπούτσια σας να κρατήσουν περισσότερο


Δεν υπάρχει πιο βασικό αξεσουάρ στο τρέξιμο από τα παπούτσια μας. Τα αθλητικά παπούτσια είναι ίσως η νούμερο ένα προτεραιότητα στις επιλογές μας όταν αγοράζουμε τον εξοπλισμό μας για το άθλημα και πολλές φορές η πιο δαπανηρή. Είτε επιλέξουμε να αγοράσουμε ακριβά, είτε φθηνά παπούτσια όμως, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να έχουμε στο νου μας για να καταφέρουμε να τα κάνουμε να κρατήσουν περισσότερο και να διευρύνουμε την… διάρκεια ζωής τους.

 

Επιλέγουμε παπούτσια που είναι φτιαγμένα για τρέξιμο

Κάτι το οποίο χρειάζεται να σκεφτούμε πριν αγοράσουμε αθλητικά παπούτσια, είναι το γιατί τα χρειαζόμαστε. Στην προκειμένη περίπτωση, τα χρειαζόμαστε για τρέξιμο, συνεπώς καλό είναι να επιλέξουμε εξ αρχής running παπούτσια. Χρησιμοποιώντας ένα λιγότερο ανθεκτικό ζευγάρι παπούτσια σε συχνή βάση και για πολλά χιλιόμετρα, είναι απόλυτα λογικό να εμφανίσει φθορές και σε βάθος χρόνου να χαλάσει. Εάν είναι δυνατόν, κρατήστε τα παπούτσια που χρησιμοποιείτε για το τρέξιμο μόνο γι’ αυτή τη δραστηριότητα και όταν κάνετε άλλα πράγματα, φορέστε άλλα παπούτσια, για να μην επιβαρύνετε τα συνολικά χιλιόμετρα που έχουν διανύσει τα αθλητικά σας.

Καθαρίζουμε τα αθλητικά μας παπούτσια

Το συχνό καθάρισμα των παπουτσιών δεν είναι κάτι που απασχολεί μόνο τους ορεινούς δρομείς, αλλά είναι κάτι που πρέπει να μας γίνει «ρουτίνα». Με το να κρατάμε τα παπούτσια μας καθαρά, δεν τα κρατάμε μόνο πιο όμορφα οπτικά, αλλά και μειώνουμε τις πιθανότητες μικροτραυματισμών, ενώ παράλληλα τους δίνουμε μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Ένα βρώμικο παπούτσι μπορεί να οδηγήσει σε πόνους ή στη δημιουργία φουσκαλών στα δάκτυλα ενός αθλητή, λόγω του ότι φθείρεται. Εκτός από το «εντός προγράμματος» καθάρισμα, μπορούμε να περιποιούμαστε τα παπούτσια μας και μετά από το τρέξιμο σε συγκεκριμένες επιφάνειες, όπως για παράδειγμα την άμμο, τη λάσπη και το γρασίδι. Σημαντικό είναι ωστόσο να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να πλένουμε τα παπούτσια μας σε πλυντήριο. Προτιμάμε άλλες μεθόδους, όπως το πλύσιμο σε κουβά και η χρησιμοποίηση κάποιας βούρτσας για να απομακρύνουμε τους λεκέδες.

 

Στεγνώνουμε τα παπούτσια μας

Όχι μόνο μετά το πλύσιμο, αλλά και μετά την άθληση. Στεγνώνοντας τα αθλητικά μας παπούτσια όχι μόνο έχουμε ακόμα έναν τρόπο για να αυξήσουμε την διάρκεια ζωής τους, αλλά και έναν τρόπο να μειώσουμε τις πιθανότητες να εμφανιστεί το «πόδι του αθλητή». Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι μία περίπτωση μυκητίασης που εμφανίζεται στα πόδια όσων φορούν στενά παπούτσια ή ιδρώνουν έντονα. Με το στέγνωμα, αποφεύγουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, ενώ ίσως έχουμε και έναν παραπάνω λόγο να τα πλύνουμε.

Έχουμε 2-3 ζευγάρια για να αλλάζουμε συχνά

Με ένα συχνό «rotation» στα παπούτσια που χρησιμοποιούμε, μπορούμε εύκολα να λύσουμε τα χέρια μας, ειδικά αν έχουμε σκοπό να ακολουθήσουμε και τα προηγούμενα βήματα. Εκτός από τα υπόλοιπα ζευγάρια παπούτσια που πιθανώς να έχουμε, όσον αφορά το τρέξιμο και εάν έχουμε τη δυνατότητα, καλό είναι να έχουμε δύο ή και τρία ζευγάρια για να αλλάζουμε συχνά.

Αντικαθιστούμε συχνά τα αθλητικά μας παπούτσια

Η αντικατάσταση των παπουτσιών δεν πρέπει να γίνεται μόνο όταν αυτά χαλάσουν και δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν. Μετά από πολύ καιρό χρήσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αθλητικά μας παπούτσια με ένα νέο ζευγάρι και να αποσύρουμε τα παλιά.