Πως να επιλέξετε τον κατάλληλο φακό κεφαλής για τρέξιμο

 Runbeat Team   19:44 30-01-2021  

Πως να επιλέξετε τον κατάλληλο φακό κεφαλής για τρέξιμο


Το τρέξιμο αργά το βράδυ έχει μία ξεχωριστή μαγεία, είναι κάτι το διαφορετικό και το προτιμούν πολλοί δρομείς. Απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού μας είναι οι φακοί κεφαλής, με τους οποίους μπορούμε να βλέπουμε καλύτερα το που τρέχουμε. Για να διαλέξουμε τον κατάλληλο φακό, πρέπει να λάβουμε υπόψιν τις ανάγκες μας και τους διαφορετικούς τύπους φακών που υπάρχουν στην αγορά.

Κάτι βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά την τεχνολογία την οποία περιλαμβάνουν οι φακοί, είναι ότι συνήθως χρησιμοποιούν LED λάμπες, για να είναι ελαφρότεροι και να έχουν μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, συνεπώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας. Επίσης η φωτεινότητα των LED μετριέται σε Lumens, που σημαίνει πως όταν κοιτάζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φακών, όσο ψηλότερα Lumensέχει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η φωτεινότητά τους.

Υπάρχουν διαφορετικού τύπου φακοί κεφαλής, που διαφέρουν σε μορφή και χαρακτηριστικά. Μία βασική κατηγορία είναι οι «Single Bulb» φακοί, ο οποίοι χρησιμοποιούν μία λάμπα αλογόνου. Αν και προσφέρουν αρκετά καλή ορατότητα και φωτεινότητα σε υψηλά Lumens, καταναλώνουν αρκετή ενέργεια και δεν είναι ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Οι περισσότεροι δρομείς βέβαια επιλέγουν τους φακούς με LED, λόγω των καλύτερων χαρακτηριστικών τους που αναφέραμε νωρίτερα. Οι φακοί κεφαλής με LED λάμπες κυκλοφορούν σε Single LEDκαι Multi LED εκδόσεις, με την πρώτη να έχει μία λάμπα, ενώ η δεύτερη να έχει περισσότερες. Οι Multi LED φακοί κεφαλής, μπορεί αρκετές φορές να έχουν και ένα διαφορετικό χρώμα για να μας δώσουν μεγαλύτερη ορατότητα. Τέλος, μία ακόμα επιλογή είναι οι λεγόμενοι «Combined» φακοί, οι οποίοι έχουν δύο τεχνολογίες λάμπας μαζί, LED και αλογόνου. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει ένα συνδυασμό καλύτερης ορατότητας και σε κοντινές αποστάσεις, αλλά και σε μακρινές.

Η ενέργεια που χρειάζονται οι φακοί κεφαλής συνήθως έρχεται από μπαταρίες. Οι φακοί κεφαλής χωρίζονται σε δύο είδη και ένα «συμπληρωματικό» σε σχέση με τους τρόπους που τροφοδοτείται. Τα δύο βασικά τους είδη έχουν να κάνουν με το είδος των μπαταριών που παίρνουν. Υπάρχουν φακοί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και φακοί με μπαταρίες τις οποίες χρειάζεται να αλλάζουμε κάθε φορά που εξαντλείται η ενέργειά τους. Επίσης υπάρχουν και φακοί που ονομάζονται «Wind – Up» και τους φορτίζουμε χειροκίνητα, μέσω μία συσκευής. Οι «Wind – Up» φακοί δεν ενδείκνυται για καθημερινή χρήση, μόνο για έκτακτες ανάγκες και σαν backup.

Από εκεί και πέρα, όταν θέλουμε να αγοράσουμε φακό κεφαλής για το τρέξιμο, υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά που μπορούμε να κοιτάξουμε. Οι φακοί μπορεί να είναι αδιάβροχοι ή ανθεκτικοί στο νερό, μπορεί να έχουν διαφορετικά light modes και διαφορετικές εμφανίσεις ή βάρος. Οι τιμές των φακών κυμαίνονται από πολύ χαμηλά (επιπέδου 2 εύρω) μέχρι και πάνω από 100 ευρώ, ανάλογα με τις τεχνολογίες και την κατασκευή τους. Για να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή φακού, λαμβάνουμε όλα τα χαρακτηριστικά υπόψιν, συγκρίνουμε τι θέλουμε και τι χρειαζόμαστε και στο τέλος αποφασίζουμε με γνώμονα τις ανάγκες μας.