Πρωτιές για την Njeru και τον Kipngeno στον Montemuro Vertical Run στην Πορτογαλία

 Runbeat Team   10:51 21-06-2022  

Πρωτιές για την Njeru και τον Kipngeno στον Montemuro Vertical Run στην Πορτογαλία


Η Joyce Muthoni Njeru και ο Patrick Kipngeno έκαναν το δύο στα δύο για την Κένυα στο Montemuro Vertical Run, τον πρώτο αγώνα Gold Label World Mountain Running Association (WMRA) που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία την περασμένη Κυριακή 19/06.

Παρότι οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν βροχή κάτι τέτοιο δε συνέβη. Αντίθετα ο αγώνας ξεκίνησε υπό ιδανικές συνθήκες. Η διαδρομή των 10,2χλμ με υψομετρική 1090μ., ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό λίγο έξω από το Castro Daire. Οι γυναίκες ξεκίνησαν πρώτες με την Njeru να δίνει το ρυθμό. Η Φιλανδή Susanna Saapunki την ακολουθούσε από κοντά και ακολουθούσαν οι Ιταλίδες Camilla Magliano, Lorenza Beccaria και Vivien Bonzi, καθώς και η Ισπανίδα Maria Ordonez Marina, η Βέλγα Charlotte Cotton και οι ταλαντούχες Πορτογάλες Rosa Madureira και Joana Soares.

Οι άνδρες ξεκίνησαν 10 λεπτά μετά τις γυναίκες με μεγάλο απόντα τον Henri Aymonod που τραυματίστηκε. Έτσι ακλόνητο φαβορί ήταν ο Geoffrey Ndungu, όμως ο συμπατριώτης Kipngeno ήταν τελικά αυτός που κέρδισε τη δόξα.

Δεν ήταν εύκολο για το νικητή καθώς ο Ιρλανδός Zak Hanna, ο Τσέος Marek Chrascina ο Ιταλός Andrea Rostan και οι Πορτογάλοι Paulo Gomes και Cesar Costa καραδοκούσαν.

Περνώντας τα 10χλμ σε 29:22 που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ ήταν ξεκάθαρο ότι ο Kipngeno είχε το πλεονέκτημα όμως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει εάν θα άντεχε ως το τέλος.

Στα μισά του δρόμου ήταν άνετα πρώτος παρότι ο Hanna προσπαθούσε να τον πλησιάσει. Οι Rostan, Chrascina και Ndungu πάλευαν για την 3η θέση σ’ εκείνο το σημείο.

Καθώς οι αγώνες πλησίαζαν στο τέλος τους, η Njeru και ο Kipngeno έδειχναν ικανοί να τερματίσουν μαζί. Όμως στα τελευταία μέτρα ο Kipngeno προσπέρασε την συμπατριώτισσά  του παίρνοντας τη νίκη στον αγώνα των ανδρών σε 50:45.

Ο Njeru πέρασε τη γραμμή τερματισμού λίγες στιγμές αργότερα για να κερδίσει τον αγώνα των γυναικών σε 1:00:33.

Η Saapunki ήταν δεύτερη με 1:01:19, ενώ η Magliano ολοκλήρωσε το βάθρο των γυναικών τερματίζοντας σε 1:04:23.

Στους άνδρες ο Hanna διατήρησε τη δεύτερη θέση, τερματίζοντας σε 52:37. Ο Rostan ήταν τρίτος με χρόνο 53:02.