Ποιες «δικαιολογίες» πρέπει να μας κρατήσουν από το να βγούμε για τρέξιμο

 Runbeat Team   19:10 13-05-2022  

Ποιες «δικαιολογίες» πρέπει να μας κρατήσουν από το να βγούμε για τρέξιμο


Παρότι υπάρχουν πολλές δικαιολογίες που μπορούμε να βρούμε όταν… κατά βάθος δεν θέλουμε να πάμε για τρέξιμο, υπάρχουν στιγμές που οι «δικαιολογίες» που παρουσιάζονται είναι όντως σημαντικοί λόγοι που πρέπει να μας κρατήσουν εκτός προπόνησης.

Είτε θέλουμε να βγούμε για easy, long run ή άλλου είδους τρέξιμο, το θέμα είναι να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την προπόνησή μας σωστά και να μην χρειαστεί για κάποιο λόγο να σταματήσουμε. Μερικές φορές το να αλλάξουμε τα σχέδια και να μην βγούμε για τρέξιμο, ίσως είναι η καλύτερη λύση.

 

Εάν έχουμε τραυματιστεί

Ποιες «δικαιολογίες» πρέπει να μας κρατήσουν από το να βγούμε για τρέξιμο runbeat.gr

Κάτι πολύ προφανές, που ίσως πολύς κόσμος να μη ακολουθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέζουμε τους εαυτούς μας στις προπονήσεις σε σημείο που ξεπερνάει τα όρια, κυρίως όταν υπάρχει κάποιος μικρός ή μεγάλος τραυματισμός. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η προπόνηση ενός τραυματισμένου αθλητή μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Εάν νιώσουμε κάποια ενόχληση την ώρα της προπόνησης, πρέπει επίσης να σταματήσουμε.





Εάν είμαστε άρρωστοι

Όταν υποφέρουμε από κάποια αρρώστια, μόλυνση ή κάποιο ιό, καλό είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα και να αφήσουμε το σώμα μας να αναρρώσει. Η μεγάλη προσπάθεια σε κάποια προπόνηση μπορεί να επιβαρύνει το ήδη αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Παρότι εάν έχουμε πονοκέφαλο ή πονόλαιμο μπορούμε να πάμε για τρέξιμο (σε χαμηλότερο ρυθμό), πρέπει να αποφύγουμε εντελώς την προπόνηση σε άλλες περιπτώσεις πόνου, όπως στους πνεύμονες και στο στήθος.

Εάν είμαστε κουρασμένοι ψυχικά και σωματικά

Η ψυχική και σωματική εξάντληση είναι κάτι το οποίο μπορεί να έρθει μετά από μία κουραστική ημέρα στη δουλειά ή λόγω κακού ύπνου. Εάν έχουμε στο πρόγραμμά μας προπόνηση και δεν αισθανόμαστε καλά λόγω της εξάντλησης που αντιμετωπίζει το σώμα μας, καλό είναι να την αφήσουμε για την επόμενη ημέρα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Δηλαδή να «έρθει» η κούραση λόγω του προγράμματος ή να υπάρχει έλλειψη κινήτρου τη συγκεκριμένη ημέρα.

Ποιες «δικαιολογίες» πρέπει να μας κρατήσουν από το να βγούμε για τρέξιμο runbeat.gr

Σε έκτακτες ανάγκες

Μερικά πράγματα στη ζωή είναι σημαντικότερα από το να κυνηγάμε νέα ατομικά ρεκόρ. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο, δεν θα πρέπει να σκεφτούμε ούτε λεπτό το τι θα κάνουμε με την προπόνηση και τον χιλιομετρικό μας όγκο. Είναι σημαντικό τα κοντινά μας πρόσωπα και οι προσωπικές μας ανάγκες να βρίσκονται υψηλότερα στη λίστα με τις προτεραιότητές μας.

 

Όταν υπάρχει επικίνδυνος καιρός

Παρότι στην Ελλάδα δεν είναι συχνό φαινόμενο στο ίδιο επίπεδο με το εξωτερικό, πολλές φορές ο καιρός μπορεί να είναι απαγορευτικός για να βγούμε για τρέξιμο. Δεν μιλάμε για λίγη βροχή ή χαμηλές/υψηλές θερμοκρασίες, αλλά όταν ο καιρός πραγματικά δεν μας το επιτρέπει ή υπάρχει κάποιο επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο στην περιοχή μας. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι δεν υπάρχει λόγος για προπόνηση εκείνες τις ημέρες.

Πηγή: runningmagazine.ca