Πεσιρίδου, Γκούσιν και Βούκοβιτς ξεκινούν απ’ το Ηράκλειο με προορισμό το Τόκιο

 Νίκη Μηλιαράκη   15:44 12-04-2021  

Πεσιρίδου, Γκούσιν και Βούκοβιτς ξεκινούν απ’ το Ηράκλειο με προορισμό το Τόκιο


Το Ηράκλειο αποτελεί φέτος προορισμός για αρκετούς διεθνείς αθλητές και αθλήτριες του στίβου καθώς συνδυάζει τις αθλητικές εγκαταστάσεις με τις καλές καιρικές συνθήκες που θεωρούνται απαραίτητα… συστατικά για μία καλή προετοιμασία ενόψει των πολύ σπουδαίων διοργανώσεων που ακολουθούν με κορυφαία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Από την 1η του Απρίλη βρίσκεται στην Κρήτη η ομάδα της Ιωάννας Σιώμου και πιο συγκεκριμένα η Ελισάβετ Πεσιρίδου, η Τατιάνα Γκούσιν και η Μαρία Βούκοβιτς, οι οποίες κυνηγούν το όριο για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα.

Τα τρία κορίτσια δούλεψαν σκληρά όλες αυτές της ημέρες παρότι ο καιρός δεν τους έκανε το χατίρι και ήταν ιδιαίτερα άστατος. Η προπονήτριά τους είναι απόλυτα ικανοποιημένη και αισιόδοξη ότι θα πετύχουν τους στόχους τους.

Η Ιωάννα Σιώμου μίλησε στο «runbeat.gr» για τους λόγους που έφεραν την ομάδα της στο Ηράκλειο, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ίδια και οι αθλητές της λόγω της πανδημίας του covid 19, αλλά και για τους στόχους των τριών κοριτσιών που προπονεί και βρίσκονται στην προολυμπιακή ομάδα.

«Ο λόγος που επιλέξαμε στην Κρήτη είναι οι καιρικές συνθήκες και το γήπεδο. Σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, που είναι μεγάλου φόρτου εργασίας καθώς είμαστε στην ειδική προετοιμασία, χρειαζόμαστε πολύ καλό γήπεδο και όταν λέω καλό εννοώ με μαλακό τάπητα όπως είναι το στάδιο Ελευθερίας και με καλό χορτάρι όπως είναι του Παγκρητίου Σταδίου. Οπότε επιλέξαμε το Ηράκλειο. Γενικά αγαπάμε πολύ την Κρήτη και για τη φιλοξενία και για το πώς μας συμπεριφέρονται οι προπονητές και οι αθλητές στα γήπεδα. Είναι ένα φιλόξενο μέρος. Με βάση αυτό και ότι συνήθως είναι πολύ καλός ο καιρός ήρθαμε για προετοιμασία. Είμαι πολύ ευχαριστημένη ως τώρα. Το μόνο που μας τα έχει χαλάσει είναι ο καιρός, αλλά γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Όπως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούμε λόγω του covid με τις υπογραφές των χαρτιών και όλες τις τυπικότητες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα».

«Το μέλλον του στίβου είναι αυτό που με προβληματίζει»

Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω του covid 19 επηρέασαν πάρα πολύ και τον αθλητισμό. Ειδικά στην πρώτη καραντίνα η κατάσταση ήταν τραγική ακόμα και για την προολυμπιακή ομάδα καθώς έκλεισαν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Όταν δόθηκε η άδεια στους αθλητές που προετοιμάζονται για το Τόκιο να μπουν στα στάδια ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να επιστρέψουν στο επιθυμητό επίπεδο. Για την Ιωάννα Σιώμου όμως η μεγαλύτερη… ζημιά έγινε και συνεχίζει να γίνεται στις μικρές κατηγορίες.

Όπως τονίζει, «πέρυσι, παρόλο που αυτά τα παιδιά ανήκαν στην προολυμπιακή ομάδα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έδινε άδεια για να μπουν στα στάδια οπότε είχαμε περίπου 40 μέρες πλήρους αποχής κάτι που σημαίνει μία περίοδο μεγάλης καταστροφής του ελληνικού αθλητισμού. Ήταν τεράστιο το κενό. Ο κάθε αθλητής προσπαθούσε με ό,τι μπορούσε και είχε σπίτι του (βαράκια, γυμναστήριο, διάδρομο κτλ) να κρατήσει τη φυσική του κατάσταση. Ήταν κάτι τραγικό γιατί μετά είδαμε πάρα πολλούς τραυματισμούς καθώς οι αθλητές κλήθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ανταπεξέλθουν σε αγωνιστικές συνθήκες με αποτέλεσμα το σώμα τους να τους προδώσει. Φέτος επειδή δεν αναβλήθηκαν εκ νέου οι Ολυμπιακοί Αγώνες τα παιδιά που ήταν στη λίστα της προολυμπιακής ομάδας δεν έχασαν ούτε μία προπόνηση. Αυτού του επιπέδου τα παιδιά όμως είναι λίγα. Και το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Τα παιδιά που ανήκουν στις κατηγορίες παίδες-κορασίδες και έφηβοι-νεάνιδες έμειναν πίσω στην προπόνηση και πέρυσι και φέτος. Οπότε δεν ξέρω τι γενιές θα βγουν. Εκεί θα έχουμε το μεγάλο πρόβλημα. Το μέλλον του στίβου είναι αυτό που με προβληματίζει. Επίσης στην προολυμπιακή ομάδα υπάρχουν δύο κατηγορίες αθλητών: αυτοί που έχουν ήδη πιάσει τα όρια για το Τόκιο όπως ο Τεντόλου, η Στεφανίδη, η Παπαχρήστου κ.α. και μία δεύτερη κατηγορία αθλητών που διεκδικούν τα όρια και έχουν τις προδιαγραφές να τα πιάσουν. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζονται πολύ καλούς αγώνες που για να πάνε θα έπρεπε να γίνουν οι εγχώριοι αγώνες. Αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολο ποιοι αγώνες θα γίνουν. Εγώ δεν ξέρω σας προπονήτρια να προγραμματίσω. Λέω περίπου τότε… Αυτή η αμφιβολία είναι το παράδοξο αυτής της εποχής. Θα γίνει κλειστός ή δε θα γίνει; Θα γίνει το Ευρωπαϊκό κλειστού ή δε θα γίνει; Να το αφήσουμε για να πάμε κατευθείαν το καλοκαίρι; Αυτό το ON - OFF είναι πρωτόγνωρο για εμάς τους προπονητές, όλου του κόσμου. Για όλους είναι πρωτόγνωρο οπότε πάμε κατά το δοκούν».

Υπάρχει αισιοδοξία για τα κορίτσια

Παρά τις δυσκολίες, πάντως, η έμπειρη προπονήτρια είναι αισιόδοξη για τα τρία κορίτσια που προπονεί και έχουν τις προϋποθέσεις να βρεθούν το καλοκαίρι στο Τόκιο. «Έχω τρεις αθλήτριες εν δυνάμει μέλη της ολυμπιακής ομάδας. Την Ελισάβετ (σ.σ. Πεσιρίδου) την είχα για επτά χρόνια με μία διακοπή πέρυσι που είχε αλλάξει προπονητή. Έχει επιστρέψει με πολλή θέληση δουλεύουμε πολύ σκληρά. Μπορεί ο κλειστός να μην πήγε καλά καθώς δεν ήταν αντιπροσωπευτικός της προετοιμασίας που είχαμε κάνει αλλά εγώ πιστεύω πολύ στην Ελισάβετ και θεωρώ ότι θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιστεύω ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι να κάνει ένα καλό ατομικό ρεκόρ για να μπει στη διεκδίκηση της συμμετοχής στο Τόκιο. Το όριο είναι δύσκολο, αλλά προσπαθούμε να είμαστε στη λίστα των αθλητών που θα συμμετάσχουν μέσω ranking. Θεωρώ ότι θα είναι μέσα στη λίστα γιατί είναι αφοσιωμένη, είναι αθλήτρια έμπειρη και δουλεύει πάρα πολύ.

Η Τατιάνα (σ.σ. Γκούσιν) είχε έναν τραυματισμό που την άφησε πολύ πίσω. Είναι καλά τώρα και δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε το στόχο μας. Η Μαρία (σ.σ. Βούκοβιτς) είναι ένα κορίτσι που το έχω από πέρυσι. Έχει ξεκινήσει πολύ καλά τον κλειστό (σ.σ. έκανε 1.93μ. ), έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και θεωρώ ότι για λίγο έχασε το 1.96 στον κλειστό που είναι και το όριο για το Τόκιο».