Περίπου 2.000 οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του Μαραθώνιου Κρήτης

 Νίκη Μηλιαράκη   13:41 09-06-2021  

Περίπου 2.000 οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του Μαραθώνιου Κρήτης


Μόλις τέσσερις μέρες απέμειναν για την διεξαγωγή του Μαραθώνιου Κρήτης και το ενδιαφέρον και η αδημονία των φίλων του δρομικού κινήματος μεγαλώνει.

Την προσεχή Κυριακή 13 Ιουνίου τα Χανιά θα βρεθούν στο επίκεντρο καθώς κορυφαίοι δρομείς από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό θα μπουν σε θέση εκκίνησης στον πρώτο μαραθώνιο που διεξάγεται το 2021 στη χώρα μας! Στα 5 και 10 χιλιόμετρα οι συμμετοχές έχουν «κλειδώσει» εδώ και ένα δεκαήμερο, ενώ στον μαραθώνιο ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 370 δρομείς. Συνολικά υπολογίζεται ότι στο πρώτο μαζικό δρομικό γεγονός της χρονιάς θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 2.000 αθλούμενοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

Για τους διοργανωτές ήταν ρίσκο η απόφαση να μην αναβάλουν τον αγώνα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καθώς μέχρι και τέλος Μαΐου δεν είχε αποφασιστεί η διεξαγωγή αγώνων μαζικού αθλητισμού. Παρόλα αυτά το ρίσκο έφερε αποτέλεσμα κι έτσι την Κυριακή θα βρεθούν στα Χανιά εκατοντάδες δρομείς. Ανάμεσά τους και πέντε Κενυάτες, αλλά και ορισμένοι από τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους της Ελλάδας.

Βασικό μέλημα των διοργανωτών είναι να τηρηθεί στο ακέραιο το υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι το Σάββατο θα διεξάγονται rapid test, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο κάτι που τονίζει και ο πρόεδρος του ΣΔΧΥ Γιώργος Αλογδιανάκης που είναι εκ των συντονιστών του Μαραθωνίου Κρήτης. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο «runbeat.gr», «τα προβλήματα που υπήρξαν με το υγειονομικό πρωτόκολλο ξεπερνιούνται με τη βοήθεια της Περιφέρειας και των δήμων που στηρίζουν τη διοργάνωση. Η διοργάνωση φέτος είναι πολύ ιδιαίτερη, έχει πολλές απαιτήσεις. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι με τους αγώνες, από τους συμμετέχοντες μέχρι τους εθελοντές να κάνουν rapid test μία ημέρα πριν τον αγώνα. Ήταν κάτι που θορύβησε αρκετούς καθώς ένα 24ωρο πριν τους αγώνες είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις. Λύθηκε όμως και αυτό το θέμα καθώς το Σάββατο θα γίνονται στο Εθνικό Στάδιο των Χανίων από τον ΕΟΔΥ από τις 9π.μ. ως τις 3μ.μ. Τα self test δε θα μετρήσουν. Είναι όμως για την υγεία και την πρόληψη, οπότε είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε για τη χαρά και τη διασκέδαση του αγώνα. Πρέπει να υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας. Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Κρήτη οπότε θα πρέπει όλα να γίνουν όπως πρέπει για να μην έχουν προβλήματα και στις επόμενες διοργανώσεις».

Να υπενθυμίσουμε ότι πέραν του μαραθωνίου θα διεξαχθούν επίσης αγώνες 5 και 10 χλμ, αλλά και ένας 2,5χλμ. Επίσης να σημειωθεί ότι φέτος οι διαδρομές θα είναι διαφορετικές. Πιο συγκεκριμένα, ο Μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 7π.μ. από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.

Η νέα διαδρομή του Μαραθωνίου Κρήτης

Ο Μαραθώνιος Κρήτης για πρώτη φορά φέτος θα είναι one wayκαι θα έχει ώρα εκκίνησης τις 7π.μ. Οι δρομείς θα διατρέξουν την Κεντρική Οδό του Κολυμπαρίου κατευθύνονται προς τα Χανιά μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κισάμου – Χανίων. Στον Ταυρωνίτη στρίβουν δεξιά στην επαρχιακή οδό Ταυρωνίτη-Παλαιόχωρας όπου τη διατρέχουν μέχρι τη γέφυρα στο Συρίλι. Εκεί στρίβουν αριστερά προς Συρίλι και μέσω της παλαιάς επαρχιακής οδού Ταυρωνίτη-Παλαιόχωρας επιστρέφουν στη Π.Ε.Ο. και συνεχίζουν την πορεία τους προς Χανιά. Στο ύψος των Αγ. Αποστόλων στρίβουν αριστερά και διατρέχουν τις Οδούς Νεάρχου, Δρακονιανού, Αγ. Αποστόλων, Δασκαλογιάννη και επιστρέφουν στη Π.Ε.Ο. Κισάμου-Χανίων. Στον Κλαδισό στρίβουν αριστερά και συνεχίζουν διατρέχοντας τις οδούς: Γεωργιακάκηδων, Σελίνου, Κων/νου Παλαιολόγου, Μονής Γωνιάς, Ακτή Παπανικολή, Ακτή Κανάρη, Ακτή Κουντουριώτη, Χάληδων, Σκαλίδη, Σελίνου, Μονής Γωνιάς, Κισάμου, Κυδωνίας, Αποκορώνου, Γεωργιλάδων, Δικτύνης, Φαλασάρνης, Αν.Γογονή, Λεωφ. Ηρακλείου, Νεάρχου, Ι. Σφακιανάκη, Πλατεία Ελευθερίας (Δικαστήρια), Ηρώων Πολυτεχνείου (αναστροφή στη βίλα Κούνδουρου), Πλατεία Ελευθερίας (Δικαστήρια), Ανδρ. Παπανδρέου, Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου (Δημ. Αγοράς), Ελ. Βενιζέλου και τερματίζουν στο Εθνικό Στάδιο Χανίων από την πύλη της Οδού Ελ. Βενιζέλου.

*Η μετάβαση των δρομέων στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι θα γίνει με λεωφορεία της διοργάνωσης που θα ξεκινήσουν από τον Κεντρικό Σταθμό ΚΤΕΛ Χανίων ώρα: 05:30.

Εκκίνηση και τερματισμός στο Εθνικό Στάδιο Χανίων

Στα 10 χλμ η εκκίνηση θα δοθεί στις 7:50π.μ. με αφετηρία το Εθνικό Στάδιο Χανίων από την πύλη της Οδού Ανδρ. Παπανδρέου. Οι δρομείς διατρέχουν τις Οδούς Ανδρ. Παπανδρέου, Χ. Πλουμιδάκη, Στρατηγού Τζανακάκη, Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου (Δημ. Αγοράς), Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Χάληδων, Ακτή Κουντουριώτη, Ακτή Κανάρη, Ακτή Παπανικολή, Κων/νου Παλαιολόγου, Μονής Γωνιάς, Σελίνου, Γεωργιακάκηδων, Κόμβος Κλαδισού, Κισσάμου, Κυδωνίας, Αποκορώνου, Ηγ. Γαβριήλ, Νεάρχου, Ι. Σφακιανάκη, Πλατεία Ελευθερίας (Δικαστήρια), Ηρώων Πολυτεχνείου (αναστροφή στη βίλα Κούνδουρου)) Πλατεία Ελευθερίας (Δικαστήρια), Ανδρ. Παπανδρέου, Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου (Δημ. Αγοράς), Ελ. Βενιζέλου και τερματίζουν στο Εθνικό Στάδιο Χανίων από την πύλη της Οδού Ελ. Βενιζέλου.

Στις 11:40 ξεκινούν τα 5χλμ

Με αφετηρία το Εθνικό Στάδιο Χανίων από την πύλη της Οδού Ανδρ. Παπανδρέου, οι δρομείς των 5χλμ θα ξεκινήσουν στις 11:40π.μ. και θα διατρέξουν τις Οδούς Ανδρ. Παπανδρέου, Χ. Πλουμιδάκη, Στρατηγού Τζανακάκη, Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου (Δημ. Αγοράς), Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Χάληδων, Ακτή Κουντουριώτη, Ακτή Κανάρη, Μελετίου Μεταξάκη, Σελίνου, Κουστογέρακου, Κισσάμου, Κυδωνίας, Νικ. Πλαστήρα, Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου (Δημ. Αγοράς), Ελ. Βενιζέλου και τερματίζουν στο Εθνικό Στάδιο Χανίων από την πύλη της Οδού Ελ. Βενιζέλου.

Τα 2,5χλμ για πολίτες και παιδιά

Στις 11π. θα ξεκινήσουν από το Εθνικό Στάδιο Χανίων όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στα 2,5χλμ. Η εκκίνηση θα δοθεί από την πύλη της Οδού Ανδρ. Παπανδρέου και οι δρομείς διατρέχουν τις Οδούς Ανδρ. Παπανδρέου, Χ. Πλουμιδάκη, Στρατηγού Τζανακάκη, Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου (Δημ. Αγοράς), Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Μανουσογιαννάκηδων, Κυδωνίας, Νικ. Πλαστήρα, Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου (Δημ. Αγοράς), Ελ. Βενιζέλου και τερματίζουν στο Εθνικό Στάδιο Χανίων από την πύλη της Οδού Ελ. Βενιζέλου.

Οι ανήλικοι δρομείς πρέπει να προσκομίσουν ενυπόγραφη δήλωση γονέα/κηδεμόνα. Κάτω από 10 ετών μόνο με συνοδό.