Ο δυσκολότερος Μαραθώνιος στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων το 2024 - Υψομετρική διαφορά 438 μέτρων!

 Runbeat Team   11:10 06-10-2022  

Ο δυσκολότερος Μαραθώνιος στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων το 2024 - Υψομετρική διαφορά 438 μέτρων!


Μπορεί να απομένουν περίπου δύο χρόνια για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ωστόσο, οι διοργανωτές βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες προκειμένου όλα να είναι άψογα. Χθες μάλιστα παρουσιάστηκε και η διαδρομή του Μαραθωνίου που πάντα κλέβει την παράσταση και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου.

 

Συνολικά θα γίνουν δύο αγώνες καθώς εκτός από τα 42,195 χιλιόμετρα θα διεξαχθεί και ένας αγώνας 10 χιλιομέτρων που θα είναι ανοικτός στο ευρύ κοινό και θα αποτελέσει μέρος των εκδηλώσεων για τον μαζικό αθλητισμό.

Όπως έγινε γνωστό χθες, ο Ολυμπιακός Μαραθώνιος θα ακολουθήσει μία νέα διαδρομή, προκλητική και εμπνευσμένη από τις Ημέρες της 5ης και 6ης Οκτωβρίου 1789 ή Ημέρες του Οκτωβρίου, που ήταν ένα από τα πρώτα και σημαντικά γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης. Αυτό το περιστατικό λαϊκής εξέγερσης ξεκίνησε από γυναίκες της αγοράς του Παρισιού, οι οποίες, το πρωί της 5ης Οκτωβρίου 1789, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την υψηλή τιμή και τη σπανιότητα του ψωμιού.




Ξεκινώντας από το Hôtel de Ville και τελειώνοντας στην Esplanade des Invalides, η πορεία θα περιλαμβάνει μερικά από τα πιο όμορφα αξιοθέατα και μνημεία του Παρισιού και των περιχώρων του. Τα 42.195 μέτρα θα διεξαχθούν με φόντο την Πυραμίδα του Λούβρου, το Grand Palais, το Château de Versailles και τον Πύργο του Άιφελ.

Πρόκειται για μία δύσκολη διαδρομή με υψομετρική 438 μέτρα. Η διαδρομή – ειδικά σχεδιασμένη για τους Αγώνες του Παρισιού 2024 και εγκεκριμένη από την World Athletics – είναι μοναδική, απαιτητική και τεχνική. Ο Μαραθώνιος που θα γίνει στο Παρίσι θα είναι πολύ δύσκολος για τους δρομείς. Ενδεικτικά, η κλασική διαδρομή που θεωρείται από τις δυσκολότερες διαδρομές στον κόσμο έχει θετική υψομετρική διαφορά 353 μέτρα, ενώ εκείνος των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχει 438 μέτρα, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες των αθλητών.

«Πέρα από κάθε αμφιβολία, ο Μαραθώνιος του Παρισιού 2024 θα έχει κάτι το ιδιαίτερο», δήλωσε ο δύο φορές ολυμπιονίκης και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Eliud Kipchoge. «Το να αγωνιστείς σε ένα τόσο εντυπωσιακό σκηνικό, σε έναν τόπο τόσο γεμάτο ιστορία και συμβολισμούς, θα είναι μια μοναδική εμπειρία. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω έναν πιο τέλειο αγώνα για τους Αγώνες».

«Το Παρίσι 2024 μας προσφέρει μια διαδρομή πλούσια σε συμβολισμούς, ψυχαγωγία και αθλητική πρόκληση», πρόσθεσε ο Γάλλος διεθνής μαραθωνοδρόμος Yohan Durand. «Αποτελεί όνειρο ζωής για μένα να αγωνιστώ στον Μαραθώνιο της Ολυμπιάδας στη χώρα μου».

Νέο κομμάτι αποτελεί και η συμμετοχή του απλού κόσμου στον ολυμπιακό μαραθώνιο με τη διεξαγωγή του αγώνα των 10 χιλιομέτρων. Απλοί δρομείς (άνω των 16 ετών) θα τρέχουν παράλληλα με τους ελίτ αθλητές.

Με 20.024 συμμετέχοντες ανά αγώνα, το Paris 2024 προσφέρει σε έμπειρους αθλητές και ανερχόμενους μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν στους Αγώνες και να ζήσουν αυτή την εορταστική, αθλητική συγκέντρωση που σίγουρα θα αφήσει σε κάθε συμμετέχοντα μια αξέχαστη ανάμνηση.