Παγκόσμιο πρωτάθλημα: Άπιαστη η Jeruto στα 3.000μ. στιπλ, εκπληκτικοί χρόνοι με τέσσερα Εθνικά ρεκόρ (vid)

 Runbeat Team   8:56 21-07-2022  

Παγκόσμιο πρωτάθλημα: Άπιαστη η Jeruto στα 3.000μ. στιπλ, εκπληκτικοί χρόνοι με τέσσερα Εθνικά ρεκόρ (vid)


Επιστρέφοντας στο στάδιο που είχε σημειώσει την 3η κορυφαία επίδοση στον κόσμο, η εκπληκτική Norah Jeruto προβιβάστηκε από πρωταθλήτρια U18 σε παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών κυριαρχώντας στο τελικό των 3.000μ. στιπλ στο Όρεγκον.

Ο αγώνας είχε συγκλονιστική εξέλιξη με την πρωταθλήτρια από το Καζακστάν να τερματίζει σε 8:53.02, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αγώνων, ενώ παράλληλα την εδραιώνει στην 3η θέση της λίστας με τους κορυφαίους χρόνους όλων των εποχών.

 

Ήταν ο πρώτος αγώνας 3.000μ. στιπλ γυναικών στην ιστορία που οι τρεις πρώτες έπεσαν κάτω από τα εννέα λεπτά. Πίσω από την Jeruto τερμάτισε η πρωταθλήτρια της Αιθιοπίας Werkuha Getachew με εθνικό ρεκόρ 8:54.61 και η τέταρτη ολυμπιονίκης Mekides Abebe τερμάτισε τρίτη με ατομικό ρεκόρ 8:56.08. Χρόνοι που τις κατατάσσουν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα πίσω από τον Jeruto στην παγκόσμια λίστα όλων των εποχών.

Είναι το χρυσό σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα για την Jeruto και ο πρώτος τίτλος για το Καζακστάν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Ήταν στη Λιλ το 2011 που η Jeruto κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο U18 στα 2000μ. στιπλ για την Κένυα. Στη διαδικασία αλλαγής εθνικότητας, καθώς αποφάσισε να αγωνίζεται για το Καζακστάν από πέρυσι, έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά επέστρεψε στους διεθνείς αγώνες με εξαιρετικό στιλ στο Όρεγκον.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του αγώνα, η Winfred Yavi και η Jeruto ηγούνταν της κούρσας στο ξεκίνημα και ακολουθούσαν οι Emma Coburn, η ​​Peruth Chemutai, η Getachew και η Abebe.

Ο αγώνας έμοιαζε να είναι μια μάχη μεταξύ Jeruto, Yavi και Getachew μετά τους τρεις γύρους, ενώ η Jeruto διατήρησε οριακά τη θέση της μπροστά στα 2000 μέτρα, περνώντας σε 5:58.29.

Η Abebe έκλεισε σιγά-σιγά τη διαφορά και βρέθηκε στην 3η θέση πίσω από τις Yavi και Jeruto όταν ακούστηκε το κουδουνάκι του τελευταίου γύρου.

Η Yavi προσπάθησε να μπει μπροστά, όμως η Jeruto αντέδρασε και περνώντας καλύτερα το τελευταίο άλμα στο νερό πήρε προβάδισμα μπαίνοντας στην τελική ευθεία. Μόλις πέρασε και το τελευταίο εμπόδιο τίποτα δεν μπορούσε να της στερήσει την πρωτιά.

Το γεγονός ότι η κούρσα ήταν πολύ γρήγορη είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν δύο ακόμη εθνικά ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, η Luiza Gega κατέρριψε το ρεκόρ Αλβανίας με 9:10.04 και η Aimee Pratt το Βρετανικό ρεκόρ με 9:15.64.

Τα αποτελέσματα

Δείτε την κούρσα των 3.000μ. στιπλ γυναικών