Οι πιο διάσημοι μαραθώνιοι στον κόσμο

 Runbeat Team   9:26 03-03-2021  

Οι πιο διάσημοι μαραθώνιοι στον κόσμο


Κάθε δρομέας ξεκινά το τρέξιμο για διαφορετικούς λόγους, όμως η «τρέλα» της συμμετοχής σ’ έναν αγώνα είναι ίδια για όλους. Το δύσκολο είναι να γίνει η αρχή. Από τη στιγμή που ένας δρομέας θα πάρει μέρος στον πρώτο του μαραθώνιο θεωρείται και δεδομένο ότι θα θέλει πολύ περισσότερα στη συνέχεια. Συνήθως κίνητρο αποτελεί βελτίωση του ίδιου σου του εαυτού. Για τους περισσότερους Έλληνες η συμμετοχή στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας είναι αρκετό κίνητρο για να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια μπορεί να παρουσιαστούν στην επίπονη προπόνηση που απαιτείται. Δεν είναι όμως μόνο για τους Έλληνες κίνητρο ο κλασικός μαραθώνιος. Η ιστορία που τον περιβάλλει προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες δρομείς από το εξωτερικό παρότι η διαδρομή του θεωρείται από τις δυσκολότερες και δεν επιτρέπει την επίτευξη παγκοσμίων ρεκόρ.

Γενικά υπάρχουν λίγοι μαραθώνιοι, οι οποίοι προσελκύουν το ενδιαφέρον δρομέων με υψηλούς στόχους από όλο τον κόσμο. Αυτό εξαρτάται από την ιστορία του, τον ανταγωνισμό και το μέρος το οποίο διεξάγεται.

Αναζητώντας κανείς τους μαραθώνιους που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και αποτελούν πόλο έλξης για επαγγελματίες και ερασιτέχνες δρομείς διαπιστώνει ότι είναι λίγοι, αλλά καλοί!

Πρώτος στη λίστα ο αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας

Είναι ο πιο ιστορικός μαραθώνιος του κόσμου. Είναι η διαδρομή από την οποία ξεκίνησαν όλα το 1896. Οι δρομείς ακολουθούν τα βήματα του Φειδιππίδη από το Μαραθώνα ως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και μπορεί να μη φωνάζουν νενικήκαμεν στο τέλος της διαδρομής, αλλά σίγουρα αισθάνονται νικητές. Άλλωστε η διαδρομή είναι εξαιρετικά δύσκολη με ανηφόρα στο ξεκίνημά της και κατηφόρα στο τελείωμά της κάτι που δυσκολεύει πάρα πολύ ακόμα και τους πιο έμπειρους δρομείς. Είναι όμως σα να ζεις την ιστορία τις αρχαίας Ελλάδας και αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο κίνητρο για κάθε αθλητή.

Χιλιάδες δρομείς στο μαραθώνιο της Νέας Υόρκης

Είναι ίσως από τους πιο δημοφιλείς μαραθωνίους του κόσμου αυτή τη στιγμή και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των κορυφαίων δρομέων. Η εκκίνηση δίνεται στο Staten Island, περνάει από το Brooklyn, το Queens, το Bronx, το Manhattan και τερματίζει στο Central Park. Πρόκειται για μία κανονική ξενάγηση στους δρόμους της Νέας Υόρκης και αφήνει μία μοναδική αίσθηση στους συμμετέχοντες.

Ο βατός μαραθώνιος του Δουβλίνου

Είναι ίσως ο πιο… επίπεδος μαραθώνιος του κόσμου. Αυτό παράλληλα επιτρέπει την επίτευξη πολύ καλών χρόνων και φυσικά αποτελεί μεγάλο κίνητρο για σπουδαίους δρομείς. Η διαδρομή ξεκινά από την Fitzwilliam Street Upper και ολοκληρώνεται στο κέντρο του Δουβλίνου στο Merrion Square North. Η διαδρομή είναι άνετη, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν τον κόσμο να τους ωθεί. Στη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν τις επευφημίες του κόσμου όσο σε κανένα άλλο μέρος.

Ο μαραθώνιος του Λονδίνου, δηλαδή των…μεγάλων ονομάτων

Κάθε χρόνο ο μαραθώνιος του Λονδίνου αποκτά και μεγαλύτερη αίγλη. Οι καλύτεροι δρομείς του κόσμου τον έχουν μέσα στη λίστα τους για να τρέξουν σχεδόν κάθε χρόνο. Η διαδρομή είναι σχετικά επίπεδη κατά μήκος του Τάμεση και αποτελεί τον μοναδικό μαραθώνιο στον πλανήτη, ο οποίος ξεκινάει από το ανατολικό ημισφαίριο και περνάει από το Γκρήνουιτς στο δυτικό.

Ομορφιά και… αγριάδα στο μαραθώνιο της Βοστώνης

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θεατές συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου στη Βοστώνη για να γιορτάσουν την ανεξαρτησία τους, αλλά και το σπουδαίο μαραθώνιο που διεξάγεται από το 1897. Η διαδρομή φημίζεται για την ομορφιά, αλλά και τη δυσκολία της. Η εκκίνηση δίνεται στο Rural Hopkinton και αφού οι δρομείς περάσουν μέσα από χωριά της περιοχής και καταφέρουν να ξεπεράσουν το σκόπελο ενός λόφου 600 μέτρων καταλήγουν στο Boston’s Kenmore Square.

Ο μαραθώνιος της… σάμπας

Ο χορό και η μουσική κυριαρχούν και στον μαραθώνιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ενώ η διαδρομή είναι μαγική και καθηλώνει συμμετέχοντες και θεατές. Οι δρομείς μπαίνουν σε θέση εκκίνησης στο Reciero και καταλήγουν στο Flamenco, όμως η διαδρομή ως εκεί είναι καταπληκτική. Από την αριστερή πλευρά έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον ωκεανό, ενώ στρέφοντας το βλέμμα τους δεξιά απολαμβάνουν τα υπέροχα βουνά της περιοχής. Ανάμεσα στις περιοχές που διασχίζουν είναι και οι Praiada Reserva, Leblon, Ipanema και Copacabana, όπου ο κόσμος τους αποθεώνει.

Ο μαραθώνιος των ρεκόρ στο Σικάγο

Κάθε φθινόπωρο χιλιάδες δρομείς δίνουν ραντεβού στο Grand Park από όπου δίνεται η εκκίνηση ενός ακόμη σπουδαίου μαραθωνίου, αυτού του Σικάγο. Η διαδρομή είναι επίπεδη και δίνει τη δυνατότητα στους δρομείς να πετύχουν πολύ υψηλές επιδόσεις κάτι που αποτελεί αρκετό κίνητρο για τη συμμετοχή σπουδαίων ονομάτων. Παράλληλα η διαδρομή είναι πολύ όμορφη καθώς περνά από τις γειτονιές της πόλης και κινείται βόρεια κατά μήκος της LaSalle.

Ο μαραθώνιος του Κεμπέκ δίπλα στο ποτάμι

Άλλη μία μαγική διαδρομή περιμένει του δρομείς που θα πάρουν μέρος στον μαραθώνιο του Κεμπέκ. Από το 1998 που ξεκίνησε ως θεσμός έως και σήμερα χιλιάδες δρομείς τον επιλέγουν για να τρέξουν. Το γεγονός ότι τρέχουν στην όχθη του ποταμού St. Lawrence και η αγάπη που δείχνουν οι διοργανωτές στους συμμετέχοντες τον καθιστούν ως έναν από τους καλύτερους.

Δε θα μπορούσε να λείπει το Βερολίνο

Είναι από τους μαραθωνίους που προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων δρομέων. Οι δρομείς ξεκινούν από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, διανύουν μία επίπεδη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή διαδρομή, περνούν από τον Καθεδρικό Ναό του Βερολίνου και καταλήγουν στο ίδιο σημείο. Ο μαραθώνιος του Βερολίνου συνδέθηκε με την πτώση του Τείχους και έχει τεράστια σημασία για τους διοργανωτές.