Ο Rupp αρνήθηκε να «οδηγήσει» τον αγώνα και ο Kipchoge τους άφησε όλους πίσω! (γράφημα)

 Runbeat Team   19:32 10-08-2021  

Ο Rupp αρνήθηκε να «οδηγήσει» τον αγώνα και ο Kipchoge τους άφησε όλους πίσω! (γράφημα)


Ο Eliud Kipchoge πρότεινε στον Galen Rupp να οδηγήσει τον αγώνα στο 30ο χιλιόμετρο του μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων και εκείνος αρνήθηκε, θέλοντας να μείνει πίσω σε εκείνο το σημείο του αγώνα. Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι ενώ είχαν ήδη ξεχωρίσει μερικοί δρομείς, που σε εκείνο το σημείο πήγαιναν για το βάθρο, ως το «leading pack» του αγώνα, ο Kipchoge κατάφερε να ξεχωρίσει ακόμα περισσότερο, καθώς μετά την άρνηση του Αμερικανού τους άφησε όλους πίσω και τα έδωσε όλα για τον τερματισμό!

 

Από το 30ο έως το 35ο χιλιόμετρο, ο Kipchoge έκανε χρόνο 14:28 και άφησε το leading pack πίσω του για 30 δευτερόλεπτα. Το επόμενο «5άρι» του ήταν επίσης sub-15 και με αυτό τον τρόπο μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τη διαφορά του με το pack, κατά 50 δευτερόλεπτα. Από ένα σημείο και μετά γνώριζαν όλοι ποιος θα πάρει το χρυσό μετάλλιο και το ενδιαφέρον είχε μεταφερθεί στο ποιος θα πάρει το ασημένιο και το χάλκινο, με τον Kipchoge να τερματίζει με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους.

Οι δρομείς από την Κένυα και την Αιθιοπία είχαν πάει με μεγάλες προσδοκίες και όλοι περίμεναν να είναι ανάμεσα στους κορυφαίους του αγώνα. Στο παρακάτω γράφημα μπορούμε να δούμε τα ονόματα και τους χρόνους των δρομέων που αγωνίστηκαν, με βάση τα προσωπικά και Ολυμπιακά ρεκόρ τους.

Οι πρώτοι 8 του μαραθωνίου τερμάτισαν σε χρόνους 3 έως 7 λεπτά πιο αργούς από τα προσωπικά τους ρεκόρ. Είναι γεγονός βέβαια ότι οι καιρικές συνθήκες και η υγρασία δεν ήταν σε πολύ ευνοϊκά επίπεδα. Στο τέλος, πολλοί δρομείς έφτασαν στα όριά τους για να τερματίσουν και μόνο ο Kipchoge έτρεξε το split μεταξύ 35ου και 40ου χιλιομέτρου με γρηγορότερο pace από τον μέσο ρυθμό του.