Μπορεί η καλή διάθεση να βελτιώσει την απόδοσή μας στο τρέξιμο;

 Runbeat Team   11:37 08-02-2021  

Μπορεί η καλή διάθεση να βελτιώσει την απόδοσή μας στο τρέξιμο;


Το τρέξιμο και τα αποτελέσματά του, επηρεάζονται από δύο βασικούς παράγοντες. Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι οι σωματικοί και πνευματικοί και είναι ικανοί να μας κάνουν να αποδώσουμε καλύτερα ή χειρότερα. Οι σωματικοί παράγοντες είναι η ενέργεια έχουμε, η υγεία της καρδιάς μας και γενικότερα τη θέση που είναι το σώμα μας για να ακολουθήσει αυτή τη μορφή άσκησης. Από την άλλη, οι πνευματικές και ψυχολογικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε παίζουν βασικό ρόλο στην βελτίωση του τρεξίματός μας.

Η καλή διάθεση, ένα χαμόγελο και η θετική ενέργεια αποδείχθηκε πως μπορεί να μειώσουν την αντίληψη της προσπάθειας κατά τη διάρκεια της άσκησης, συνεπώς μας επιτρέπει να αθληθούμε για περισσότερο, χρησιμοποιώντας υποσυνείδητα λιγότερη ενέργεια.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει μία έρευνα του 2018, στην οποία 24 δρομείς ολοκλήρωσαν τέσσερα σετ των 6 λεπτών σε διαδρόμους. Κάθε εξάλεπτο τρέξιμο διεξήχθη κατά τη διάρκεια μιας μόνο περιόδου, με ανάπαυση δύο λεπτών μεταξύ κάθε αγώνα. Σε κάθε run, οι δρομείς χαμογελούσαν, έκαναν κάποιο γκριμάτσα, προσπάθησαν να χαλαρώσουν ή υιοθέτησαν την κανονική εστίαση της προσοχής τους κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Στη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ειδικές μάσκες που μετρούσαν την κατανάλωση οξυγόνου των δρομέων την ώρα όπου έτρεχαν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά, καθώς έδειξαν πως όσοι δρομείς χαμογελούσαν κατανάλωσαν περίπου 2,8% λιγότερη ενέργεια από τους άλλους. Οι συμμετέχοντες επίσης ανέφεραν μια υψηλότερη αντιληπτή προσπάθεια όταν έκαναν κάποια γκριμάτσα, από το χαμόγελο ή όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν τα χέρια και το άνω μέρος του σώματός τους. Συνεπώς, το χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην «οικονομία της ενέργειας», ενώ από την άλλη, η αρνητική ενέργεια και οι περίεργοι μορφασμοί στο πρόσωπό μας, μας κάνουν να νομίζουμε ότι προσπαθούμε περισσότερο. Αυτό συμβαίνει λόγω του λεγόμενου «embodied emotion», το οποίο ουσιαστικά είναι η ιδέα ότι η υιοθέτηση μιας έκφρασης του προσώπου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε κάποια συναισθήματα.

Έτσι λοιπόν, φροντίστε να είστε χαμογελαστοί κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, να μιλάτε με ανθρώπους όσο είστε έξω και να διατηρήσετε μία καλή διάθεση, που μπορεί άμεσα να σας βοηθήσει και στο τρέξιμο.