Μίλτος Τεντόγλου: Είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά έχει δυνατούς αντιπάλους

 Runbeat Team   11:42 13-07-2022  

Μίλτος Τεντόγλου: Είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά έχει δυνατούς αντιπάλους


Ο Μίλτος Τεντόγλου αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγάλο όνομα του μήκους ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που ξεκινά την προσεχή Παρασκευή 15/7 στο Όρεγκον. Ο Έλληνας πρωταθλητής θα διεκδικήσει το μοναδικό μετάλλιο που λείπει από την πλούσια συλλογή του και παράλληλα μία επίδοση που θα τον ικανοποιήσει καθώς έως τώρα δεν έχει καταφέρει να φτάσει όσο μακριά θα ήθελε. Μάλιστα είναι από τους πρώτους Έλληνες που θα μπει στη μάχη του Παγκοσμίου καθώς αγωνίζεται τα ξημερώματα του Σαββάτου 16/7 (04:00) στα προκριματικά, ενώ ο τελικός έχει προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της Κυριακής 17/7 (04.20).

Ο Μίλτος Τεντόγλου είχε την πρώτη του παρουσία σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού στίβου το 2017 όταν ήταν ακόμη 19 ετών. Τότε είχε βγει 19ος, ενώ ήταν 10ος στη Ντόχα το 2019. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο… αυλάκι για να φτάσει σήμερα να διεκδικεί όχι ένα μετάλλιο, αλλά το χρυσό στο Όρεγκον.

 

Στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο πριν από ένα χρόνο, ο Τεντόγλου «άρπαξε» κυριολεκτικά το χρυσό μετάλλιο από τον Juan Miguel Echevarria στο τελευταίο άλμα με άλμα στα 8.41μ.

Ο Κουβανός, που έχει ατομικό ρεκόρ 8.68μ. από το 2018, δεν έχει κάνει άλλο αγώνα από το Τόκιο, ενώ θα είναι απών και στο Όρεγκον κάτι που θεωρητικά κάνει πιο εύκολο το έργο του Έλληνα πρωταθλητή, ο οποίος τον περασμένη Μάρτιο στέφθηκε και πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο στο Βελιγράδι με 8.55μ. επίδοση που τον κατατάσσει στην 6η θέση της παγκόσμιας λίστας όλων των εποχών.

Φέτος στον ανοικτό στίβο μετρά οκτώ νίκες σε ισάριθμους αγώνες συμπεριλαμβανομένων των νικών του στα Wanda Diamond League στο Ραμπάτ, το Όσλο και τη Στοκχόλμη. Η νίκη του στη σουηδική πρωτεύουσα στις 30 Ιουνίου αποτέλεσε και την πρόβα τζενεράλε για τον ίδιο πριν το Παγκόσμιο στο Γιουτζίν.

Και στη Σουηδία ο Τεντόγλου έδωσε ελπίδες στον Thobias Montler ότι μπορεί να τον νικήσει καθώς προηγούνταν με άλμα στα 7.98μ. Κι εκεί που οι Σουηδοί ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν, ο Έλληνας άλτης στην 5η προσπάθεια πιστοποίησε την ανωτερότητά του με το άλμα του στα 8.31μ., πέντε εκατοστά πιο πίσω από το φετινό του ρεκόρ που το πέτυχε στο Αργοστόλι στις 14 Μαΐου.

Κι όμως την κορυφαία φετινή επίδοση στο μήκος δεν την έχει ο Τεντόγλου, αλλά ο δεκαθλητής Simon Ehammer με 8.45μ. Αυτός θα είναι και ο κύριος αντίπαλός του στον τελικό του μήκους στο Παγκόσμιο.

Την επίδοση αυτή ο Ελβετός την πέτυχε στο δέκαθλο στο μίτινγκ της Αυστρίας στις 28 Μαΐου και ευελπιστεί να το επαναλάβει στο Γιουτζίν όπου θα αγωνιστεί μόνο στο μήκος και θα αφήσει το δέκαθλο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Αύγουστο στο Μόναχο.

Ο Ehammer έχει αγωνιστεί σε δύο Wanda Diamond League τερματίζοντας δεύτερος μετά τον Τεντόγλου στο Ραμπάτ και τρίτος πίσω από τον Έλληνα και τον Montler στο Όσλο.

Σημαντικός αντίπαλος θα είναι και ο Montler που βρίσκεται από κοινού πέμπτος στην παγκόσμια λίστα του 2022 με 8.27μ., μία θέση και ένα εκατοστό πίσω από τον Emiliano Lasa από την Ουρουγουάη, μαζί με τον Ιάπωνα Yuki Hashioka, ενώ ο Jeswin Johnson από την Ινδία έχει φετινό ρεκόρ 8.26μ.

Κάτι περισσότερο από υπολογίσιμος είναι και ο Murali Sreeshankar που είχε άλμα στα 8.36μ. στη συνάντηση του Τενχιπαλάμ στις 30 Απριλίου, ενώ επιβεβαίωσε την καλή του κατάσταση στις 25 Μαΐου στην Αθήνα με άλμα στα 8.31μ.

Ο 23χρονος Ινδός ήταν έβδομος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου τον Μάρτιο με 7.92μ. Τερμάτισε 12ος στα προκριματικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στη Ντόχα και 13ος στα προκριματικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πέρυσι.

Ο Tejay Gayle εμφανίζεται επίσης στη λίστα συμμετοχής, αν και ο Τζαμαϊκανός δεν έχει ξεπεράσει τα οκτώ μέτρα αυτή τη σεζόν.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για το βάθρο είναι ο «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου, Marquis Dendy από τις ΗΠΑ και οι άλτες που κατέλαβαν την 3η και 4η θέση πέρυσι στο Τόκιο, ο Κουβανός Maykel Masso και ο Ισπανός Eusebio Caceres.